Waarom je nooit genoeg boeken kan lezen

14 maart 2016
376

Julia van Bohemen leest alsof haar leven er vanaf hangt. Boeken krijgt ze vooral van zichzelf. "Ik kàn een boekwinkel voorbij lopen, maar heb het uur erna een naar gevoel in mijn maag dat me steeds attendeert op die gemiste kans." Boeken zijn voor haar namelijk kansen. Kansen op momenten van verwondering, van vreugde of verdriet, haat of nijd, jaloezie of spijt. Van vriendschap, romantiek en verliefdheid, van herinneringen en toekomstperspectieven. "Kortom; voor mij zit het leven in boeken!" Op Paradijsvogels Magazine geeft ze een vurige ode aan het boek:

Eigenlijk wil ik alles lezen, maar zoals dat ook voor het leven geldt, is het nu eenmaal onmogelijk om alles tot je te nemen. Je kunt van het leven veel wensen, maar er zijn grenzen, en zo is het ook voor boeken. Boeken aanschaffen is dus vooral keuzes maken. En dat valt niet altijd mee.

Neem nu zo’n moment in mijn favoriete boekwinkel. Wanden vol literatuur en tafels vol nieuwe uitgaven. Ga ik voor een ouwe rot als Remco Campert of kies ik voor de nieuwste dichtbundel van Bart Chabot? En in mijn collectie ontbreekt ook nog altijd nummer vier in de Knausgard-reeks. Jasper Krabbé, heeft die al een nieuw boek op de markt gebracht, en hoe heet die Turkse schrijver ook weer die bij DWDD vertelde over zijn nieuwste boek?

[hr]

Lees ook: 5 boeken om anderen mee te inspireren

boeken inspiratie

[hr]

Niet zonder boek huiswaarts keren

Nu hebben we het nog niet over de afdeling kunstboeken gehad. Laat staan de tweedehands afdeling waar je voor hetzelfde geldt maar liefst drie boeken kunt aanschaffen. Dat laatste maakt het kiezen er niet gemakkelijker op. Eerder moeilijker.

Lees ook:  Dierenverhalen van Toon Tellegen | De 6 mooiste bundels

Ik struin en slenter, spied en speur. Vandaag kom ik er niet uit, maar zonder boek huiswaarts keren, nee. Nog eens glijdt mijn blik over ruggen. Ik lees woorden zonder dat ze me iets zeggen. Dan treft me een titel die me kippenvel bezorgt. Een eenvoudige titel. Het zijn slechts drie woorden, maar zo samen op een smalle rug gezet, raken ze me. ‘Een handige dromer’.

Zinnen die je opwarmen

Mijn arm reikt uit, mijn maag rommelt en komt tot rust als ik op een willekeurige bladzijde lees '…Ik loop in het bos achter mijn huis, het heeft tien graden gevroren. Zelfs in de zomer, vierentwintig graden boven nul, loopt hier zelden iemand, het bos hoort bij een groot huis, hier in de buurt ‘het kasteel’ genoemd….'

In één klap bevind ik me in dat bos en trek mijn muts nog eens goed over mijn oren. Ik voel de stilte, hoor de winter en zou het echt, zou ik hier in dat bos werkelijk meneer A.L. Snijders tegen kunnen komen?

Ik heb het kleinood afgerekend en ben triomfantelijk naar huis gefietst. Het was koud, maar het deerde me niet. Die heerlijke zinnen hadden me voor even opgewarmd en thuis wachtten er nog meer.

Tekst: Julia van Bohemen

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down