Biografie panel | Hoe mooi alles

20 mei 2015
222

Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen,
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen
Uit ‘Vrede’ van Leo Vroman, 1954
Een oudere jongeman met een belachelijke neus (zegt hij zelf, zijn handelsmerk), zit ineengedoken naast een stralend jong meisje in bloemetjesjurk. Het is de trouwfoto (1947) van Leo Vroman en Tineke Sanders. Hij getekend door de oorlog en zij puur, zoals Leo haar ooit in zijn studententijd voor het eerst heeft ontmoet: 'ik zag toch echt mijn hele toekomstige leven, hoe vaag ook toen ik Tineke voor de eerste maal in de ogen keek': 'hier woon ik, binnen haar kleren en verder'.
[quote text_size="medium"]
Ze moeten nog twee jaar op elkaar wachten. De afstand en de tijd wordt overbrugd met hun brieven, ze leven nog
[/quote]
Leo Vroman studeerde biologie in Leiden, hoewel hij wilde eigenlijk liever dichter, schrijver, kunstenaar wilde zijn. Toch was het Leiden waar hij Tineke Sanders ontmoette. Hun samenzijn was echter van korte duur. Al snel moet Leo vluchten voor de dreiging van Hitler's Duitsland en de jacht op de Joden in Europa. In Scheveningen gaat hij als een van de meer dan drieduizend vluchtelingen op zoek naar een kotter die hem tegen betaling meeneemt richting Engeland. Vanuit Engeland begint de zoektocht naar een voorlopig thuis. Leo reist af naar Indië, en ervaart de ontbering en uitputting onder het juk van de Jappen. Alleen het denken aan Tineke houdt hem op de been. Hij overleeft en wijkt uit naar Amerika om als bioloog en schrijver/dichter aan de slag te gaan. Ze moeten nog twee jaar op elkaar wachten. De afstand en de tijd wordt overbrugd met hun brieven, ze leven nog.
[quote text_size="medium"]
"het verhaal van een klassieke liefde, meeslepend geschreven en actueel"
[/quote]
Dit liefdesverhaal over de in 2014 overleden Leo Vroman en Tineke Sanders geeft inzage in nog niet eerder gepubliceerde en zeer openhartige brieven en gedichten, en intieme, soms zelfs erotische beschrijvingen van ‘hun liefde op papier’. Het is het verhaal van een klassieke liefde, meeslepend geschreven en actueel. Biografe Mirjam van Hengel citeert rijkelijk en spreekt uitvoerig met Vromans over zijn jeugd. Een indrukwekkende vertelling over de zoektocht naar geluk in oorlogstijd.
Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman; een liefde in oorlogstijd
Mirjam van Hengel, Querido, 2014
[hr]
In het Biografie panel brengen lezende Paradijsvogels hun favoriete biografieën onder de aandacht. Ze lichten een tipje van de sluier op over de persoon achter de poëet, kunstenaar of filosoof, en vertellen u waarom u dit boek écht niet kunt laten liggen. Deze bijdrage is geschreven door Heleen Hebly: boekenfan die al 45 jaar in een bibliotheek werkt en zo van haar hobby haar werk maakte. Ze laat u graag meegenieten van biografieën over het leven van onafhankelijke en creatieve geesten, die inspireren om te leven met passie en aandacht.
 
Lees! Hoe mooi alles | Paradijsvogels Magazine

Lees ook:  Top 6 beste science fiction boeken allertijden

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings