(Leef)tijdloze mode op de catwalk

1387 VIEWS
(Leef)tijdloze mode op de catwalk

Afgelopen weekend bevond ik mij op uitnodiging van mijn tante in de haute couture salon van Mart Visser. Sinds een paar jaar presenteert hij zijn stukken alleen nog in deze kleine setting, waar gewone stervelingen zoals ondergetekende die doorgaans niet op de eerste rij bij de Fashionweek zitten, ook een kans maken om op armlengte afstand de modellen te aanschouwen.

Een mix van leeftijden

Van de belofte van een show ‘in kleine en intieme setting’ was geen woord gelogen; de stoeltjes waren voorzien van een bescheiden zitoppervlak en zo zaten wij dij aan dij strak opgelijnd naast de catwalk. Ik was dankbaar voor de goed functionerende airconditioning en in afwachting van het startschot scanden we de rij aanwezigen. Hier geen fashionvictims met zonnebrillen en opvallende merknamen op de handtassen, maar juist een interessante mix van mensen en vooral – leeftijden.

Knalrode lippenstift

Een sjieke moeder met haar puberdochter die geen zin had om op advies van moeders iets ‘netjes’ aan te trekken. Een groep vriendinnen met rode blosjes die hier duidelijk – net als ik – voor het eerst waren. Twee vrouwen van een jaar of 70, piekfijn gekapt, knalrode lippenstift en waarvan één in een jaloersmakende jurk van zwart kant. Daar zag ik mezelf ook wel in lopen, ik nam me voor om haar na de show even te vragen waar ze dit spannende item vandaan had. Het zette me ook aan het denken om niet toch mijn spaargeld in een Mart Visser te steken. Immers, van goede kwaliteit en met een zekere ‘tijdloze’ garantie – over een jaar of 40 zijn deze stukken van zijn hand ongetwijfeld weer in de mode en kan ik ze nog steeds aan. Zo worden de kosten per draagbeurt opeens een stuk overzichtelijker.. Terwijl ik in mijn hoofd wat rekensommen maakte, stapte het eerste model begeleid door knallende muziek de catwalk op.

Lees ook:  Deze sjaals geven vleugels

Geen 25 meer

Ook de modellen toonden een mix: een paar jonge meisjes, maar vooral echte vrouwen, met rondingen en al en ook zeker geen 25 meer. Knap als je als ontwerper de verleiding kunt weerstaan om haute couture niet tot onbereikbare kunstvorm te verheffen, maar het juist dichterbij de doelgroep brengt en laat zien hoe draagbaar het is. Dat bleek ook na de show toen iedereen met een glas champagne door de kledingrekken mochten struinen: op het hangertje was ik er zo voorbij gelopen, de show heeft me laten zien wat het effect is van bepaalde stukken als je eenmaal aanhebt! De vrouw-met-het-zwarte-jurkje en ik grepen naar hetzelfde gewaad. Nadat we de stof keurend door onze vingers hadden laten glijden, kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat dit echt een jurk was om in te staan – de grote dichtheid nopjes van kraag tot zoom leidde bij ons beiden tot het weinig aantrekkelijke visuele beeld van onze derrière als we hier langer dan 10 minuten in zouden zitten. Mooi hoe mode leeftijden kan verbinden..

Pareltjes van 50 jaar geleden

Mijn spaargeld staat nog op de bank en ik blijf voorlopig nog even klant bij de Zara. Maar binnenkort ga ik mijn grootmoeder helpen om orde op zaken te stellen in haar kledingkast. Ik heb goede hoop dat daar een paar mooie pareltjes uitkomen van pak ‘m beet 50 jaar geleden waar ik anno 2016 prima de show mee kan stelen!

Lees ook:  Deze vrouwen laten zien dat kleurrijk ouder worden geweldig is

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

7 waarheden over het lege nest
Met dit gedrag in een koffietent verraad je meteen je leeftijd
Waarom ik het geweldig vind om 50 jaar te zijn
Waarom ik helemáál niet gelukkig word van opruimen