Lavendel – Hoe moet je het snoeien en verzorgen?

889 VIEWS
Lavendel – Hoe moet je het snoeien en verzorgen?

Lavendel is een dwergstruik dat maximaal een meter hoog en een halve meter breed wordt. De struik heeft grijsgroene bladeren en violetblauwe bloemen. De bloemen zijn eivormig en kunnen acht centimeter lang worden. Het hele jaar door ziet deze plant er mooi uit en hij geurt lekker. Lavendel wordt daarom zowel als sierplant gebruikt en als toevoeging aan verzorgingsproducten, zoals shampoo en olie. Mensen planten Lavendel in de tuin voornamelijk in borders, perken en potten. De Lavendel behoort toe aan de lipbloemenfamilie en veel soorten zijn afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. Deze struiken trekken veel bijen aan.

Verschillende soorten

Lavendel komt in verschillende soorten en maten. Zo heb je het ras Lavandula angustifolia uit Engeland. Dit soort groeit compact en is uitermate geschikt als haag. Ook passen ze het beste bij het Nederlandse klimaat met natte winters. Je hebt onder meer de soorten Hidcote, welke donkerpaars en geurend is en Munstead, die lichtpaars en lichtgeurend is. Daarnaast heb je het ras Lavandin, die heel populair is in Frankrijk. Daarvan heb je onder meer de Grosso met lange bloemenstelen en violette bloemen, de Dutch met grijs blad en donkerpaarse bloemen en de Richard Gray met witgrijsblad en lila bloemen. Een ander ras is de Lavandula stocchas. Ze bloeien de hele zomer als je uitgebloeide bloemen wegknipt. De Papillon heeft paarse kuiven, de Pukehou is tweekleurig en Anouk is winterhard en bloeit lang door. Verder heb je nog veel meer rassen en soorten waar je uit kan kiezen.

Lees ook:  Het mysterie van de gebogen bomen
Lavendel
Foto door Bol.com

Lavendel snoeien

Het is aan te raden om ongeveer twee keer per jaar te groeien. Zo blijft de struik compact en blijft de Lavendel elke keer goed groeien. Je kan de struik het beste in april snoeien, vlak voordat de struik gaat bloeien. Knip daarbij een derde van de scheuten af. Alles wegknippen zorgt ervoor dat de struik niet meer uitloopt. Snoei nogmaals als de struik is uitgebloeid. Je kan de struik nu licht terugsnoeien. De struiken groeien los en open, waardoor in het centrum van de struik soms dikke en houtige takjes zitten. Het is aan te raden om ook deze te verwijderen. Door de Lavendel tweemaal per jaar te snoeien blijft de struik mooi en kan je er lang van genieten.

Verzorging Lavendel

Je kan Lavendel in principe het hele jaar door planten, maar het beste is het voorjaar in de maanden maart, april, mei en juni wanneer de grond opwarmt en planten snel inwortelen en groeien. De Lavendel doet het goed op zonnige en droge plaatsen, maar kan ook geplant worden in halfschaduw. Als er keuze is dan kan je het beste gaan voor de meest zonnige plek. Lavendel doet het zelfs goed in zanderig grond. Zorg er wel voor dat de grond wel goed water doorlaat. Bij zwaarder leem- of kleigrond is het verstandig om de grond te mengen met bodemverbeteraar en lavasteentjes. Je kan de Lavendel goed combineren met andere planten die oorspronkelijk rond de Middellandse Zee komen, zoals rozen. Je kan het goed in borders planten of als bodembedekker gebruiken.

Lees ook:  Betoverende zonnestorm

Meer artikels over planten? Bekijk ons artikel over de Rhododendron eens!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Dwars door Limburg: dit zijn de mooiste wandelgebieden
De groene toekomst van waterstof auto’s
Alles wat je moet weten over de Annabelle plant
Natuurlijk eten, waarom?