Lavendel - Hoe moet je het snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
413
lavendel

Lavendel is een dwergstruik dat maximaal een meter hoog en een halve meter breed wordt. De struik heeft grijsgroene bladeren en violetblauwe bloemen. De bloemen zijn eivormig en kunnen acht centimeter lang worden. Het hele jaar door ziet deze plant er mooi uit en hij geurt lekker. Lavendel wordt daarom zowel als sierplant gebruikt en als toevoeging aan verzorgingsproducten, zoals shampoo en olie. Mensen planten Lavendel in de tuin voornamelijk in borders, perken en potten. De Lavendel behoort toe aan de lipbloemenfamilie en veel soorten zijn afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. Deze struiken trekken veel bijen aan. In dit artikel leggen we uit hoe je de kunst van het Lavendel verzorgen onder de knie krijgt!

Verschillende soorten lavendel

Lavendel komt in verschillende soorten en maten, zoals de Hibiscus. Zo heb je het ras Lavandula angustifolia uit Engeland. Dit soort groeit compact en is uitermate geschikt als haag. Ook passen ze het beste bij het Nederlandse klimaat met natte winters. Je hebt onder meer de soorten Hidcote, welke donkerpaars en geurend is en Munstead, die lichtpaars en lichtgeurend is. Daarnaast heb je het ras Lavandin, die heel populair is in Frankrijk. Daarvan heb je onder meer de Grosso met lange bloemenstelen en violette bloemen, de Dutch met grijs blad en donkerpaarse bloemen en de Richard Gray met witgrijsblad en lila bloemen. Een ander ras is de Lavandula stocchas. Ze bloeien de hele zomer als je uitgebloeide bloemen wegknipt. De Papillon heeft paarse kuiven, de Pukehou is tweekleurig en Anouk is winterhard en bloeit lang door. Verder heb je nog veel meer rassen en soorten waar je uit kan kiezen.

Lees ook:  Bloemkunst in een verlaten villa

lavendel

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Dus wanneer moet je lavendel snoeien? Het is aan te raden om ongeveer twee keer per jaar te groeien. Zo blijft de struik compact en blijft de Lavendel elke keer goed groeien. Je kan de struik het beste in april snoeien, vlak voordat de struik gaat bloeien. Knip daarbij een derde van de scheuten af. Alles wegknippen zorgt ervoor dat de struik niet meer uitloopt. Let daar wel bij op dat het niet meer vriest. In het najaar, bijvoorbeeld in september. Snoei vervolgens direct na de bloei. Zo hou je hem in de goede vorm. De struiken groeien los en open, waardoor in het centrum van de struik soms dikke en houtige takjes zitten. Het is aan te raden om ook deze te verwijderen. Door de Lavendel tweemaal per jaar te snoeien blijft de struik mooi en kan je er lang van genieten.

Hoe moet je lavendel snoeien?

Wanneer je lavendel in het voorjaar gaat snoeien moet je rekening houden met de volgende punten: insnoeien tot 10 à 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuwe gevormde scheuten. Een oudere, verhouten lavendel snoei je het beste 20 à 25 centimeter boven de grond in. Dit kun je het beste met een snoeischaar of haagschaar doen. En wanneer je in het najaar moet snoeien: knip met een snoeischaar of eventueel een heggenschaar alleen de uitgebloeide bloemtakken weg.

Wist je dat je de uitgebloeide lavendelbloemen kunt bewaren en er heerlijke luchtverfrissers van kunt maken. Het is heel eenvoudig en kost je weinig tijd. Je zult de uitgebloeide bloemen eerst moeten laten drogen. Als deze droog zijn kun je ze bijvoorbeeld in een linnen zakje doen. Je kunt ze dan ergens in je huis plaatsen, bijvoorbeeld in je klerenkast. Geeft het even de tijd en je zult merken dat je kast heerlijk zal ruiken.

Lees ook:  Het intrigerende leven van wilde hamsters

Lavendel verzorgen

Lavendel is dus een plant uit het Middellands-Zeegebied. Het is dus warme temperaturen gewend, dit betekent dat je het eigenlijk geen druppel water hoeft te geven. Lavendel in de grond zal namelijk op zijn manier toch nog aan water komen. Wanneer je lavendel in een pot plaatst zal het niet meer aan water kunnen komen vanuit de grond. Deze geef je dus tot twee keer per week water, en als het regent hoef je dit natuurlijk wat minder te doen. Je kan Lavendel in principe het hele jaar door planten, maar het beste is het voorjaar in de maanden maart, april, mei en juni wanneer de grond opwarmt en planten snel inwortelen en groeien.

De Lavendel verzorgen is niet heel lastig met de juiste natuur elementen. Lavendel doet het goed op zonnige en droge plaatsen, maar kan ook geplant worden in halfschaduw. Als er keuze is dan kan je het beste gaan voor de meest zonnige plek. Lavendel doet het zelfs goed in zanderig grond. Zorg er wel voor dat de grond wel goed water doorlaat. Bij zwaarder leem- of kleigrond is het verstandig om de grond te mengen met bodemverbeteraar en lavasteentjes. Je kan de Lavendel goed combineren met andere planten die oorspronkelijk rond de Middellandse Zee komen, zoals rozen. Je kan het goed in borders planten of als bodembedekker gebruiken.

lavendel

Meer artikels over planten? Bekijk ons artikel over de Rhododendron eens!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down