“Living apart together”. Daar staat het woord ‘lat’ in de term lat relatie voor. In het Nederlands staat het dus voor samen apart wonen. Bij een latrelatie wordt enerzijds de autonomie van het alleen wonen omarmd, anderzijds kan er toch genoten worden van de intimiteit van een relatie. Het is een begrip dat stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Maar samen apart wonen, wat is dat nu voor iets?
Wat is een lat relatie?
Bij een lat relatie kiezen twee geliefden ervoor om geen gezamenlijk huishouden te voeren, maar om apart van elkaar te wonen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een lat relatie kiezen. Zo willen mensen bijvoorbeeld hun zelfstandigheid niet opgeven. In sommige gevallen is een lat relatie geen keuze, maar kan het simpelweg niet anders. Als bijvoorbeeld een geliefde in het buitenland woont en (nog) geen visum heeft om naar een ander land te emigreren. Het hebben van een latrelatie wordt steeds populairder. Dit komt door de voordelen die een latrelatie biedt én door digitalisering. Er ontstaat echter ook een steeds groter wordende groep van tegenstanders. Deze groep ziet een latrelatie als een uiting van een individualiserende samenleving. Hieronder zetten we de uiteenlopende motieven van een latrelatie op een rijtje.
De voordelen van een lat relatie
Zijn jij en je partner pas net samen, maar dolgelukkig? Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Toch kan het een goed idee zijn om een tijdje te latten. Het aangaan van een latrelatie geeft je namelijk de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen voordat er grote stappen worden genomen.
Een ander voordeel van een latrelatie is dat je altijd terug kan naar je eigen plek. Als er ruzie, onenigheid of iets anders vervelends aan de hand is hebben zowel jij als je partner de mogelijkheid om even pas op de plaats te nemen. Je kunt je terug trekken op je eigen veilige plek waar jij de touwtjes in handen hebt.
Deze eigen plek is niet alleen een uitkomst in geval van ruzie of discussie. Het hebben van een lat relatie maakt je zelfstandig en autonoom. Jij bent de baas in je eigen huis en je hoeft hier met niemand rekening te houden.
Tot slot kan het hebben van een latrelatie ideaal zijn als er kinderen in het spel zijn. Heb jij of heeft jouw partner kinderen uit een vorige relatie? Dan is het nogal een grote stap om als samengesteld gezin in één huis te gaan wonen. Het is belangrijk om de kinderen voorop te stellen en om ze niet zomaar uit hun vertrouwde omgeving te trekken.
De nadelen van een lat relatie
Er zijn verschillende voordelen te benoemen aan het hebben van een lat relatie. Maar het gezegde luidt niet voor niets ‘ieder voordeel heeft zijn nadeel’. Ook een lat relatie kent helaas enkele nadelen.
Het voordeel van zelfstandigheid en autonomie, kan tegelijkertijd ook het grootste nadeel van een lat relatie zijn. In situaties waar het moeilijk of heftig wordt, kan de ander zich namelijk eenvoudig terugtrekken. De kans bestaat dat het contact hierdoor verwaterd of dat jullie elkaar niet op een dieper level leren kennen. Doordat je jezelf makkelijk terug kan trekken, is het niet nodig om je helemaal bloot te geven of kwetsbaar op te stellen. Dit gaat ten koste van de intimiteit binnen de relatie, omdat het zomaar zo kan zijn dat je partner je niet écht leert kennen.
Daarnaast kan het in een lat relatie lastig zijn om gezamenlijke doelen te bereiken. In het slechtste geval verlies je alleen je partner bij het beëindigen van een lat relatie. Dit kan ervoor zorgen dat je terughoudend bent in het nadenken over jullie toekomst samen. De strijd tussen autonomie en intimiteit zal continue door blijven gaan en het kan lastig zijn om hier een balans in te vinden.
Lees ook De vakantie was perfect! Emigreren of niet?
Is een lat relatie iets voor jou, of toch niet?
Twijfel je of een lat relatie iets voor jou is? Het is belangrijk om zelf helemaal achter je keuze te staan, wat deze keuze ook mag zijn. Weeg de voor- en nadelen goed af voor jezelf om tot een weloverwogen beslissing te komen. Overweeg je om een lat relatie aan te gaan, of bevind jij je momenteel in een lat relatie? Lees hieronder dan nog enkele tips!
Quality time
In iedere relatie is het belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken, maar bij een lat relatie is dit éxtra belangrijk. Zorg dus voor genoeg quality time met z’n tweetjes! Verras je partner bijvoorbeeld eens met spannende lingerie, of ga juist op een sportieve date. Hoe dan ook, zorg ervoor dat jullie het altijd leuk hebben samen als jullie elkaar zien.
Miscommunicatie bij een lat relatie?
Het kan natuurlijk gebeuren dat er ruzie, discussie of miscommunicatie ontstaat. Dat is immers menselijk. Met een lat relatie is het belangrijk om aandacht te besteden aan de manier waarop er met ruzies wordt omgegaan. Via berichtjes kunnen foute interpretaties worden gemaakt waardoor de ruzie nog meer escaleert. Het is daarom slim om ruzies in het echt uit te praten. Zo begrijp je elkaar een stuk beter en kunnen jullie samen tot een passende oplossing komen.
Verwachtingen uitspreken
Spreek naar elkaar uit wat jullie verwachtingen zijn van de relatie. Beide partijen horen te weten wat de relatie inhoudt en het hoort vanuit beide kanten goed te voelen. Daarom is het ontzettend belangrijk om duidelijk te zijn in een lat relatie. Hebben jullie een monogame relatie, of een open relatie? Dit soort zaken hoor je met elkaar te bespreken, zodat je van elkaar weet wat er wordt verwacht.
Wees realistisch
Misschien klinkt een lat relatie je als muziek in de oren. Je hebt het alle voordelen van een relatie, maar je bent ook in grote mate zelfstandig en hebt de regie zelf in handen. Toch is het belangrijk om realistisch te blijven. Romantiseer een lat relatie niet, want het kan op sommige momenten erg lastig zijn. Maar als jij samen bent met de persoon van wie je houdt, kan het ook heel veel moois opleveren. En wie weet, beleef jij je eigen bijzonder liefdesverhaal…
Bekijk ook Emigreren naar België