Lapis lazuli: krachten en eigenschappen

29 april 2023
737
Lapis lazuli

Lapis lazuli is een van de oudste edelstenen die bekend zijn bij de mensheid en heeft al duizenden jaren een speciale plaats in de geschiedenis, kunst en cultuur. Deze prachtige blauwe edelsteen is gevormd door een samenspel van mineralen en heeft een unieke kleur en uitstraling die hem geliefd maakt bij juweliers en verzamelaars.

In deze blog zullen we dieper ingaan op de krachten en eigenschappen van lapis lazuli en hoe deze steen kan bijdragen aan je welzijn en persoonlijke groei. Of je nu een verzamelaar bent of gewoon nieuwsgierig naar de wereld van edelstenen, hier lees je er alles over!

Geschiedenis van lapis lazuli

In de wereld van edelstenen is lapis lazuli een bijzondere verschijning. Deze prachtige blauwe steen is al duizenden jaren geliefd en dankt zijn naam aan het Latijnse woord "lapis" wat "steen" betekent, en het Perzische woord "lazhward", wat "blauw" betekent.

Lapis lazuli is dan ook niet zomaar een edelsteen. Het is eigenlijk een van de eerste edelstenen die door de mens werd gebruikt. Door de eeuwen heen heeft het vele toepassingen gehad. Hieronder benoemen we een paar goede voorbeelden hiervan.

Egyptische Pyramides in Gizeh

Egypte
In het oude Egypte werd het gebruikt om amuletten, scarabeeën en andere decoratieve objecten te maken. Het werd zelfs vermalen tot poeder en gebruikt als oogschaduw. Deze diepe kleur blauw komt veel terug in de oude kunst en speelde een grote rol in de rijkdommen van de farao's. Lapis werd dan ook aanschouwd als een heilige steen.

Middeleeuwen
In de Middeleeuwen werd lapis lazuli gebruikt als geneesmiddel voor verschillende aandoeningen, zoals koorts, epilepsie en slapeloosheid. Het werd vermalen tot poeder en gemengd met wijn of honing om een medicijn te maken. Het werd ook gebruikt als amulet om boze geesten te verdrijven en de drager te beschermen tegen negatieve energie.

Lees ook:  Maansteen: kracht en betekenis

Hoe ziet de steen eruit?

Een makkelijk te herkennen edelsteen. Met een diepe blauwe kleur, bijna als de oceaan op een heldere dag, met soms een vleugje paars of goudachtige aders erdoorheen. Het heeft een glanzende afwerking en soms zie je kleine insluitsels van witte calciet of goudkleurige pyriet, die het een extra mooie uitstraling geven.

Huidige gebruik van lapis
Tegenwoordig wordt lapis lazuli nog steeds gewaardeerd om zijn schoonheid en wordt het gebruikt in sieraden, beeldhouwwerken en decoratieve objecten. Het wordt ook nog steeds gebruikt als pigment in de schilderkunst, hoewel het vaak wordt vervangen door synthetische verven vanwege de hoge kosten en beperkte beschikbaarheid.

Sieraden
Wanneer gebruikt in sieraden, wordt de steen vaak gepolijst. In de natuur kun je hem daarentegen ruw tegenkomen. De grootte van de steen kan variëren van klein en subtiel tot groot en opvallend. Een ding is daarentegen zeker, lapis lazuli is absoluut een prachtige edelsteen om te zien!

lapis lazuli ketting

Lapis lazuli werking

Lapis lazuli is echt een prachtige edelsteen die al duizenden jaren wordt gebruikt voor zijn helende krachten. De steen wordt vaak geassocieerd met de sterrenbeelden Weegschaal, Boogschutter en Waterman en wordt beschouwd als een symbool van spirituele wijsheid en intuïtie.

Derde oogchakra
Het wordt ook geassocieerd met het derde oogchakra, dat verantwoordelijk is voor helderziendheid, perceptie en spirituele bewustzijn. Het dragen van lapis lazuli wordt gezien als een manier om deze eigenschappen te versterken en te ontwikkelen.

Keelchakra
Het heeft daarbij veel te maken met je keelchakra en helpt met communicatie, waarheid en wijsheid. Dus als je moeite hebt met praten of jezelf niet echt begrijpt, kan zou lapis lazuli daarbij kunnen helpen. Ben je erg zenuwachtig aangelegd of heb je moeite met het vinden van je innerlijke rust? Ook dan is lapis lazuli de edelsteen voor jou!

Lees ook:  Krijg rust en stabiliteit door seleniet

De creativiteit van lapis
Voor de creatievelingen onder ons kan het helpen bij het bedenken van nieuwe ideeën en je concentratie verbeteren. Sommige mensen gebruiken het ook bij meditatie en spiritualiteit, omdat het een super krachtige edelsteen is. Kortom, als je op zoek bent naar spirituele groei en ontwikkeling, dan is lapis lazuli misschien (waarschijnlijk) wel iets voor jou!

lapis lazuli als sieraad

Lapis lazuli als geboortesteen

Lapis lazuli is de geboortesteen voor mensen die geboren zijn in de maanden september en december. Dit betekent dat de werking van de steen sterker is als het gedragen wordt door mensen geboren in die maanden.

Ben jij nu geboren aan het eind van het jaar? Dan is deze steen misschien wel extra handig voor jou. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier voor onze blog over geboortestenen.

Andere geboortestenen

MaandGeboortestenen
JanuariGranaat
FebruariAmethist
MaartAquamarijn, bloedsteen
AprilDiamant, witte topaas, kristal en zwarte diamant
MeiSmaragd, tsavoriet en chrysopraas
JuniParel, maansteen en alexandriet
JuliRobijn en carneool
AugustusPeridoot, sardonyx en spinel
SeptemberSaffier en lapis lazuli
OktoberOpaal en toermalijn
NovemberCitrien, topaas en gele topaas
DecemberBlauwe topaas, tanzaniet, turkoois, lapis lazuli en blauwe zirkoon

Ben jij nu niet geboren in september of december, maar wil jij wel meer weten over jouw geboortesteen? Kijk dan eens in de tabel hierboven of klik op deze link voor onze blog over de betekenis van jouw geboortesteen.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down