Langer thuis wonen

27 augustus 2021
167
langer thuis wonen

Zo lang mogelijk in je eigen, vertrouwde omgeving wonen… Dat willen we natuurlijk allemaal en dat is hartstikke logisch. In onze eigen omgeving tussen dierbaren voelen we ons op ons best. Wist je dat in Nederland van de 85- tot 89-jarigen maar liefst driekwart zelfstandig woont? Helaas is dit niet altijd zo vanzelfsprekend als het lijkt. Bijvoorbeeld door ouderdomskwaaltjes of door gezondheidsproblemen kan het zo zijn dat mensen vroegtijdig worden weggerukt uit de vertrouwde omgeving. Thuis blijven wonen is dan niet altijd een optie meer. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen, om ervoor te zorgen dat jij zelf of een dierbare zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Naast het inschakelen van bijvoorbeeld thuiszorg of zorg uit het eigen netwerk ontvangen, speelt het aanpassen van de woning hierin ook een grote rol. Maar hoe doe je dat nu, je woning aanpassen zodat je langer thuis kunt wonen?

Een woning aanpassen om langer thuis te wonen

Natuurlijk zijn er allerlei verschillende manieren om een woning aan te passen, zodat iemand langer thuis kan blijven wonen. In hoeverre een woning aangepast moet worden, hangt van een heleboel factoren af. Het type woning, de leeftijd en situatie van de mensen die erin wonen, noem maar op. Om inspiratie op te doen hoe jij jouw woning of die van een dierbare kunt aanpassen, geven we hieronder enkele tips. Met deze tips creëer je extra comfort, gemak en natuurlijk veiligheid in de huidige woning. Want langer thuis wonen is alleen een goed idee als het ook écht veilig kan.

Lees ook:  Villa Ortizet - een parel in de Franse natuur

Een traplift

Als je een woning hebt met meerdere verdiepingen, is een traplift eigenlijk onmisbaar als je zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen. Met een traplift kun je eenvoudig van de benedenverdieping naar de bovenverdieping gaan. Het is natuurlijk helemaal ideaal om alles gelijkvloers te hebben, maar dit is een grote investering. Een traplift is dan een relatief goedkopere manier om toch van alle ruimtes in huis gebruik te kunnen maken.

Alles op de begane grond

Om even voort te borduren op de traplift… Als het budget en de mogelijkheid er is, is het ideaal om de slaap- en badkamer te verplaatsen naar de begane grond. Zo kun je op de begane grond leven en is er in principe geen reden meer om naar boven te moeten. Een voordeel, de bovenverdieping kun je vrijhouden voor (klein)kinderen die komen logeren. Plek genoeg! Je woning aanpassen is ook de perfecte gelegenheid om te ‘ontspullen’, oftewel alle spullen weggooien die niet meer worden gebruikt.

Drempelhulp thuis wonen

Verbreden van de deuren

Als je alles op de begane grond hebt en eigenlijk niet meer boven hoeft te zijn, is het ook verstandig om de binnendeuren te verbreden. Zo kun jij je makkelijker bewegen door het huis en heb je meer plek om je bijvoorbeeld te draaien. Ook een eventuele rolstoel is dan gemakkelijker te verplaatsen door het huis. Als je toch nog de bovenverdieping gebruikt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de deuren op de bovenverdieping te verbreden. Aangezien je hier niet zo snel met een rolstoel zal komen, is het de vraag of dit echt wat oplevert. Maar nogmaals, ieder huis heeft zijn eigen aanpassingen nodig. Als jij denkt dat het verbreden van de binnendeuren op de bovenverdieping bevorderlijk zal zijn voor het langer thuis wonen, moet je dat zeker doen!

Lees ook:  Interieur trend Lightness: 4 Manieren om Lightness te integreren

Drempels verwijderen of verlagen

Drempelhulp is geen overbodige luxe als je zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen. Door drempels te verwijderen of te verlagen is het eenvoudiger om de woning te betreden en verlaten. Niet alleen in een rolstoel, maar ook voor mensen die slecht ter been zijn is het dan makkelijker om in- en uit de woning te stappen.

Aangepast sanitair

Door wandbeugels in de douche, het toilet (en trouwens ook op andere plekken in het huis) te plaatsen kun je jezelf beter vasthouden. Hierdoor kun je veiliger functioneren en verlaag je de kans op vallen. Je kunt ook een verhoogde toiletpot aanschaffen. Zo kun je makkelijker zitten en opstaan wanneer je naar het toilet gaat. Ook dit zorgt voor meer veiligheid en minder valgevaar. Eventuele thuiszorg kan je ook makkelijker helpen met een verhoogde toiletpot, omdat je maar een klein duwtje nodig hebt om eraf te komen. Dus ook voor zorgverleners is aan het aanpassen van je woning vaak erg gunstig.

Wist je dat je voor sommige aanpassingen mogelijk subsidie kunt krijgen? Hierover kun je informatie opvragen bij je gemeente. Dit is zeker de moeite waard, want zo wordt het aanpassen van je woning wellicht een stuk goedkoper. Op deze manier houd je meer geld over voor nóg meer aanpassingen, of voor bijvoorbeeld leuke dingen. Zo geniet je zo lang mogelijk van het thuis wonen in je eigen, vertrouwde omgeving. Want daar ben je natuurlijk graag!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

Onbezorgd leven met een woonverzekering

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings