Zo lang mogelijk in je eigen, vertrouwde omgeving wonen… Dat willen we natuurlijk allemaal en dat is hartstikke logisch. In onze eigen omgeving tussen dierbaren voelen we ons op ons best. Wist je dat in Nederland van de 85- tot 89-jarigen maar liefst driekwart zelfstandig woont? Helaas is dit niet altijd zo vanzelfsprekend als het lijkt. Bijvoorbeeld door ouderdomskwaaltjes of door gezondheidsproblemen kan het zo zijn dat mensen vroegtijdig worden weggerukt uit de vertrouwde omgeving. Thuis blijven wonen is dan niet altijd een optie meer. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen, om ervoor te zorgen dat jij zelf of een dierbare zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Naast het inschakelen van bijvoorbeeld thuiszorg of zorg uit het eigen netwerk ontvangen, speelt het aanpassen van de woning hierin ook een grote rol. Maar hoe doe je dat nu, je woning aanpassen zodat je langer thuis kunt wonen?
Een woning aanpassen om langer thuis te wonen
Natuurlijk zijn er allerlei verschillende manieren om een woning aan te passen, zodat iemand langer thuis kan blijven wonen. In hoeverre een woning aangepast moet worden, hangt van een heleboel factoren af. Het type woning, de leeftijd en situatie van de mensen die erin wonen, noem maar op. Om inspiratie op te doen hoe jij jouw woning of die van een dierbare kunt aanpassen, geven we hieronder enkele tips. Met deze tips creëer je extra comfort, gemak en natuurlijk veiligheid in de huidige woning. Want langer thuis wonen is alleen een goed idee als het ook écht veilig kan.
Een traplift
Als je een woning hebt met meerdere verdiepingen, is een traplift eigenlijk onmisbaar als je zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen. Met een traplift kun je eenvoudig van de benedenverdieping naar de bovenverdieping gaan. Het is natuurlijk helemaal ideaal om alles gelijkvloers te hebben, maar dit is een grote investering. Een traplift is dan een relatief goedkopere manier om toch van alle ruimtes in huis gebruik te kunnen maken.
Alles op de begane grond
Om even voort te borduren op de traplift… Als het budget en de mogelijkheid er is, is het ideaal om de slaap- en badkamer te verplaatsen naar de begane grond. Zo kun je op de begane grond leven en is er in principe geen reden meer om naar boven te moeten. Een voordeel, de bovenverdieping kun je vrijhouden voor (klein)kinderen die komen logeren. Plek genoeg! Je woning aanpassen is ook de perfecte gelegenheid om te ‘ontspullen’, oftewel alle spullen weggooien die niet meer worden gebruikt.
Verbreden van de deuren
Als je alles op de begane grond hebt en eigenlijk niet meer boven hoeft te zijn, is het ook verstandig om de binnendeuren te verbreden. Zo kun jij je makkelijker bewegen door het huis en heb je meer plek om je bijvoorbeeld te draaien. Ook een eventuele rolstoel is dan gemakkelijker te verplaatsen door het huis. Als je toch nog de bovenverdieping gebruikt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de deuren op de bovenverdieping te verbreden. Aangezien je hier niet zo snel met een rolstoel zal komen, is het de vraag of dit echt wat oplevert. Maar nogmaals, ieder huis heeft zijn eigen aanpassingen nodig. Als jij denkt dat het verbreden van de binnendeuren op de bovenverdieping bevorderlijk zal zijn voor het langer thuis wonen, moet je dat zeker doen!
Drempels verwijderen of verlagen
Drempelhulp is geen overbodige luxe als je zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen. Door drempels te verwijderen of te verlagen is het eenvoudiger om de woning te betreden en verlaten. Niet alleen in een rolstoel, maar ook voor mensen die slecht ter been zijn is het dan makkelijker om in- en uit de woning te stappen.
Aangepast sanitair
Door wandbeugels in de douche, het toilet (en trouwens ook op andere plekken in het huis) te plaatsen kun je jezelf beter vasthouden. Hierdoor kun je veiliger functioneren en verlaag je de kans op vallen. Je kunt ook een verhoogde toiletpot aanschaffen. Zo kun je makkelijker zitten en opstaan wanneer je naar het toilet gaat. Ook dit zorgt voor meer veiligheid en minder valgevaar. Eventuele thuiszorg kan je ook makkelijker helpen met een verhoogde toiletpot, omdat je maar een klein duwtje nodig hebt om eraf te komen. Dus ook voor zorgverleners is aan het aanpassen van je woning vaak erg gunstig.
Wist je dat je voor sommige aanpassingen mogelijk subsidie kunt krijgen? Hierover kun je informatie opvragen bij je gemeente. Dit is zeker de moeite waard, want zo wordt het aanpassen van je woning wellicht een stuk goedkoper. Op deze manier houd je meer geld over voor nóg meer aanpassingen, of voor bijvoorbeeld leuke dingen. Zo geniet je zo lang mogelijk van het thuis wonen in je eigen, vertrouwde omgeving. Want daar ben je natuurlijk graag!