
Na zijn afstuderen aan de kunstacademie ging Stan Herd op zoek naar een originele manieren om zich creatief uit te drukken. Hij zocht naar iets 'avant-garde-achtigs', schilderijen in galeries of musea vond hij bij lange na niet spannend genoeg. Toen hij in aanraking kwam met 'landschapskunst' wist hij het meteen: dit is het. Inmiddels maakt hij al 40 jaar enorme kunstwerken in het landschap, die van dichtbij soms niet eens opvallen maar hun beeltenis alleen van een afstandje onthullen.
Eén van zijn bijzonderste werken maakte hij in opdracht van het Minneapolis Institute of Art. Een enorme uitvoering van het beroemde werk 'Olijfbomen met gele lucht en zon' van Vincent van Gogh. Maandenlang was hij bezig met graven, stenen stapelen en gewassen aanplanten. Zelfs pompoenen en watermeloenen kwamen eraan te pas. Op de vierkante meter ziet het eruit alsof Herd gewoon lekker aan het tuinieren is, maar vanuit de lucht ontstaat langzaam een perfecte kopie van de oorspronkelijke Van Gogh, dat bijna gemaakt lijkt te zijn voor deze interpretatie in landschapskunst. Door de compositie van uitsluitend vloeiende vormen is 'organisch' een omschrijving die reeds in originele vorm bij uitstek bij het schilderij paste. En in de nieuwe versie is het dat des te meer: een mooie ode aan van Gogh.
[hr]
Meer natuurkunst? Bekijk ook: Bevroren schoonheid
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:
[mc4wp_form id="15395"]