Landschapskunst in Flevoland: land art bewonderen in de uitgestrekte polders

342 VIEWS
Landschapskunst in Flevoland: land art bewonderen in de uitgestrekte polders

Nergens ter wereld bevinden zich zoveel landschapskunstwerken op zo’n kleine oppervlakte als in de provincie Flevoland. Deze vorm van kunst, ook wel Land Art genoemd, nodigt uit tot het ontdekken van het landschap met andere ogen. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? De meest iconische landschapskunst in Flevoland in beeld!

Landschapskunst in Flevoland

Landschapskunst is een vorm van beeldende kunst waarbij de natuurlijke omgeving deel uitmaakt van het kunstwerk. Deze kunststroming is in de jaren ’60 ontstaan in Amerika maar Nederland heeft hierin wereldwijd bekendheid verworven met behulp van vooraanstaande landschapskunstenaars. Inmiddels kan je verspreidt door heel het land dit soort kunstwerken bewonderen, maar je zal verreweg de meeste landschapskunst in Flevoland aantreffen.

Aardzee – Piet Slegers

Met maar liefst vijf hectare is ‘Aardzee’ van kunstenaar Piet Slegers een icoon van landschapskunst in Flevoland geworden. Het kunstwerk, gelegen in het buitengebied van Zeewolde, verbeeldt opstuwende golven en als bezoeker kan je daar doorheen wandelen over de aangelegde paden. De kunstenaar haalde voor dit werk inspiratie uit het gebied, dat van de wilde Zuiderzee tot een sereen polderlandschap transformeerde.

De Groene Kathedraal – Marinus Boezem

In Almere, niet ver van ‘Aardzee’, ligt het landschapskunstwerk ‘De Groene Kathedraal’. Het kunstwerk bestaat in feite uit twee delen: een positief en negatief van een kathedraal. Kunstenaar Marinus Boezem plantte voor het kunstwerk 178 Italiaanse populieren naar voorbeeld van een plattegrond van de Notre Dame in Reims. Tussen de bomen liggen paden die de kruisgewelven verbeelden en de beleving geven werkelijk in een kathedraal te wandelen.

View this post on Instagram

☕️ Gisteren schoven we weer aan bij @koffietijd.5uurlive. Deze keer hadden we het over Land Art aka landschapskunst. Vandaag delen we nog drie te gekke werken, voor op je bucketlist. 💞⠀⁣⠀⁣⠀ ⠀⁣⠀⁣⠀ #1: Marinus Boezem, De Groene Kathedraal, 1987⁣⠀ ⁣⠀⁣⠀ Een kathedraal voor een stad zonder geschiedenis, was het idee van Marinus Boezem. Dus plantte hij 1978 maar liefst 178 Italiaanse populieren precies in de vorm van de plattegrond van de kathedraal van Reims. Die kathedraal is voor Boezem een hoogtepunt van het menselijk kunnen, net als de creatie van Flevoland. ⁣⠀ En nu staat er dus een Groene Kathedraal van 150 bij 75 meter in de polder. Heel bijzonder om daar in te staan en tussendoor te lopen. #protip: Als je met z’n tweetjes bent, ga allebei aan de andere kant staan, zo ervaar je beter hoe groot het eigenlijk is. 🌳🌳🌳🌳🌳⁣⠀ ⁣⠀ Daarnaast is er een uitsparing in het naastgelegen eiken- en beukenbos, precies in dezelfde vorm en met dezelfde afmetingen als de populierenkathedraal.⁣⠀ ⠀⁣⠀ In Zeeland (📸3) en bij Het Loo (📸4) staan twee andere kunstwerken van Boezem die de plattegrond van de kathedraal van Reims volgen. De eerste met basaltblokken waarmee ook de stormvloedkering gebouwd is, de twee met bronzen boomstronken in een bos (geschonken door queen Beatrix, die zo fan was van de Groene Kathedraal dat ze het Kroondomein Het Loo een eigen ‘kathedraal’ van Boezem schonk).⁣⠀ ⁣⠀ ⏩ Zelf zien? Vanaf mei organiseert @landartflevoland tours en zelfs een heus Land Art Weekend in juni. Maar je kunt de Groene Kathedraal ook op eigen houtje bezoeken. Bijvoorbeeld, zoals wij deden, met een OV-fiets vanaf station Almere. 🚴‍♀️🚴‍♂️⁣⠀ ⁣⠀ 📸1: Marinus Boezem, De Groene Kathedraal, 1987. Foto: Siebe Swart.⁣⠀ 📸2: Marinus Boezem, De Groene Kathedraal, 1987. ⁣⠀ 📸3: Marinus Boezem, Abri, Kathedraal, 1992 – 1994. Foto: ‘Helene in Maastricht’.⁣⠀ 📸4: Marinus Boezem, Kathedraal Kroondomein, 1999. Foto: ProTent/Wikipedia.⁣⠀ ⁣⠀ #marinusboezem #groenekathedraal #landart

A post shared by Kunst Kijken met Ko & Kho (@kunstkijken) on

De Hurkende Man – Antony Gormley

Een opvallende verschijning is het in het verder vlakke landschap van de Noordoostpolder. Bijna tweeduizend stalen elementen vormen samen ‘De Hurkende Man’: een 26 meter hoge constructie op de strekdam in Lelystad. Binnen de traditie van de landschapskunst in Flevoland is dit kunstwerk volledig uniek: voor het eerst werd een figuur afgebeeld zonder gebruik van natuurlijke elementen in de omgeving. Het kunstwerk is al van ver te herkennen en wordt steeds abstracter naarmate je het nadert.

Observatorium – Robert Morris

Nog een iconisch werk is ‘Observatorium’: de allereerste landschapkunst in Flevoland. Het kunstwerk werd in 1971 in eerste instantie geplaatst in Velsen maar moest daar wijken voor nieuwbouwwoningen en kreeg toen een nieuwe bestemming in Lelystad. Het kunstwerk bestaat uit twee aarden wallen in cirkels. In het midden bevindt zich een stalen vizier waar op 21 juni en 21 december de zon exact naar binnen valt tijdens zonsopkomst. De kunstenaar verwijst met dit werk naar de prehistorische locaties zoals Stonehenge.

View this post on Instagram

Het Observatorium werd eerder gerealiseerd bij Velsen in het kader van de grote tentoonstelling Sonsbeek Buiten de Perken (1971), maar daar moest het wijken voor nieuwbouw. In samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam werd besloten het bij Lelystad opnieuw te maken, in het toen nog uitgestrekte, lege landschap. Het kunstwerk verwijst naar prehistorische plekken waar de zon en de planeten geobserveerd werden, zoals Stonehenge in Engeland. Het Observatorium van Robert Morris bestaat uit twee concentrische aarden wallen. In deze cirkels zijn drie v-vormige uitsparingen gemaakt die een blik werpen op het polderlandschap. Door het middelste stalen vizier is aan het begin van de lente en de herfst, wanneer de dag en de nacht even lang zijn, de zonsopkomst te zien. De stenen wiggen aan weerszijden laten de zonsopgang zien op 21 juni en 21 december. . . . #art #landart #landartflevoland #robertmorris #polder #architecture #nature #inspiringspace

A post shared by Marjan Peters (@8_13_ontwerpers) on

Een roadtrip langs alle landschapskunst in Flevoland

De vele kunstwerken in het polderlandschap en de relatief kleine afstanden, maken het een ideaal uitstapje voor een roadtrip of meerdaagse fietstocht. Met behulp van de izi.TRAVEL app, kan je een eigen audiotour doen langs alle kunstwerken, met op elke locatie een uitgebreide uitleg. Ook is er een uitgestippelde autoroute en fietsroute te downloaden.

Omslagfoto: © Gert Schutte, De groene Kathedraal – Marinus Boezem

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

Lees ook:  Insecten versierd met edelstenen

MEER INSPIRATIE

Deze kunstenaar ‘schildert’ prachtige portretten met schroeven
Portretten van wol door Salman Khoshroo
Saaie gebouwen worden omgetoverd tot kunstwerken
Pauline Bastard tovert gevonden voorwerpen om naar fototoestellen