
Nergens ter wereld bevinden zich zoveel landschapskunstwerken op zo’n kleine oppervlakte als in de provincie Flevoland. Deze vorm van kunst, ook wel Land Art genoemd, nodigt uit tot het ontdekken van het landschap met andere ogen. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? De meest iconische landschapskunst in Flevoland in beeld!
Landschapskunst in Flevoland
Landschapskunst is een vorm van beeldende kunst waarbij de natuurlijke omgeving deel uitmaakt van het kunstwerk. Deze kunststroming is in de jaren ’60 ontstaan in Amerika maar Nederland heeft hierin wereldwijd bekendheid verworven met behulp van vooraanstaande landschapskunstenaars. Inmiddels kan je verspreidt door heel het land dit soort kunstwerken bewonderen, maar je zal verreweg de meeste landschapskunst in Flevoland aantreffen.
Aardzee – Piet Slegers
Met maar liefst vijf hectare is ‘Aardzee’ van kunstenaar Piet Slegers een icoon van landschapskunst in Flevoland geworden. Het kunstwerk, gelegen in het buitengebied van Zeewolde, verbeeldt opstuwende golven en als bezoeker kan je daar doorheen wandelen over de aangelegde paden. De kunstenaar haalde voor dit werk inspiratie uit het gebied, dat van de wilde Zuiderzee tot een sereen polderlandschap transformeerde.
De Groene Kathedraal – Marinus Boezem
In Almere, niet ver van ‘Aardzee’, ligt het landschapskunstwerk ‘De Groene Kathedraal’. Het kunstwerk bestaat in feite uit twee delen: een positief en negatief van een kathedraal. Kunstenaar Marinus Boezem plantte voor het kunstwerk 178 Italiaanse populieren naar voorbeeld van een plattegrond van de Notre Dame in Reims. Tussen de bomen liggen paden die de kruisgewelven verbeelden en de beleving geven werkelijk in een kathedraal te wandelen.
De Hurkende Man – Antony Gormley
Een opvallende verschijning is het in het verder vlakke landschap van de Noordoostpolder. Bijna tweeduizend stalen elementen vormen samen ‘De Hurkende Man’: een 26 meter hoge constructie op de strekdam in Lelystad. Binnen de traditie van de landschapskunst in Flevoland is dit kunstwerk volledig uniek: voor het eerst werd een figuur afgebeeld zonder gebruik van natuurlijke elementen in de omgeving. Het kunstwerk is al van ver te herkennen en wordt steeds abstracter naarmate je het nadert.
Observatorium – Robert Morris
Nog een iconisch werk is ‘Observatorium’: de allereerste landschapkunst in Flevoland. Het kunstwerk werd in 1971 in eerste instantie geplaatst in Velsen maar moest daar wijken voor nieuwbouwwoningen en kreeg toen een nieuwe bestemming in Lelystad. Het kunstwerk bestaat uit twee aarden wallen in cirkels. In het midden bevindt zich een stalen vizier waar op 21 juni en 21 december de zon exact naar binnen valt tijdens zonsopkomst. De kunstenaar verwijst met dit werk naar de prehistorische locaties zoals Stonehenge.
Een roadtrip langs alle landschapskunst in Flevoland
De vele kunstwerken in het polderlandschap en de relatief kleine afstanden, maken het een ideaal uitstapje voor een roadtrip of meerdaagse fietstocht. Met behulp van de izi.TRAVEL app, kan je een eigen audiotour doen langs alle kunstwerken, met op elke locatie een uitgebreide uitleg. Ook is er een uitgestippelde autoroute en fietsroute te downloaden.
Omslagfoto: © Gert Schutte, De groene Kathedraal - Marinus Boezem