Landschapskunst in Flevoland: land art bewonderen in de uitgestrekte polders

28 augustus 2020
364
landschapskunst in Flevoland

Nergens ter wereld bevinden zich zoveel landschapskunstwerken op zo’n kleine oppervlakte als in de provincie Flevoland. Deze vorm van kunst, ook wel Land Art genoemd, nodigt uit tot het ontdekken van het landschap met andere ogen. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? De meest iconische landschapskunst in Flevoland in beeld!

Landschapskunst in Flevoland

Landschapskunst is een vorm van beeldende kunst waarbij de natuurlijke omgeving deel uitmaakt van het kunstwerk. Deze kunststroming is in de jaren ’60 ontstaan in Amerika maar Nederland heeft hierin wereldwijd bekendheid verworven met behulp van vooraanstaande landschapskunstenaars. Inmiddels kan je verspreidt door heel het land dit soort kunstwerken bewonderen, maar je zal verreweg de meeste landschapskunst in Flevoland aantreffen.

Aardzee – Piet Slegers

Met maar liefst vijf hectare is ‘Aardzee’ van kunstenaar Piet Slegers een icoon van landschapskunst in Flevoland geworden. Het kunstwerk, gelegen in het buitengebied van Zeewolde, verbeeldt opstuwende golven en als bezoeker kan je daar doorheen wandelen over de aangelegde paden. De kunstenaar haalde voor dit werk inspiratie uit het gebied, dat van de wilde Zuiderzee tot een sereen polderlandschap transformeerde.

De Groene Kathedraal – Marinus Boezem

In Almere, niet ver van ‘Aardzee’, ligt het landschapskunstwerk ‘De Groene Kathedraal’. Het kunstwerk bestaat in feite uit twee delen: een positief en negatief van een kathedraal. Kunstenaar Marinus Boezem plantte voor het kunstwerk 178 Italiaanse populieren naar voorbeeld van een plattegrond van de Notre Dame in Reims. Tussen de bomen liggen paden die de kruisgewelven verbeelden en de beleving geven werkelijk in een kathedraal te wandelen.

De Hurkende Man – Antony Gormley

Een opvallende verschijning is het in het verder vlakke landschap van de Noordoostpolder. Bijna tweeduizend stalen elementen vormen samen ‘De Hurkende Man’: een 26 meter hoge constructie op de strekdam in Lelystad. Binnen de traditie van de landschapskunst in Flevoland is dit kunstwerk volledig uniek: voor het eerst werd een figuur afgebeeld zonder gebruik van natuurlijke elementen in de omgeving. Het kunstwerk is al van ver te herkennen en wordt steeds abstracter naarmate je het nadert.

Observatorium – Robert Morris

Nog een iconisch werk is ‘Observatorium’: de allereerste landschapkunst in Flevoland. Het kunstwerk werd in 1971 in eerste instantie geplaatst in Velsen maar moest daar wijken voor nieuwbouwwoningen en kreeg toen een nieuwe bestemming in Lelystad. Het kunstwerk bestaat uit twee aarden wallen in cirkels. In het midden bevindt zich een stalen vizier waar op 21 juni en 21 december de zon exact naar binnen valt tijdens zonsopkomst. De kunstenaar verwijst met dit werk naar de prehistorische locaties zoals Stonehenge.

Een roadtrip langs alle landschapskunst in Flevoland

De vele kunstwerken in het polderlandschap en de relatief kleine afstanden, maken het een ideaal uitstapje voor een roadtrip of meerdaagse fietstocht. Met behulp van de izi.TRAVEL app, kan je een eigen audiotour doen langs alle kunstwerken, met op elke locatie een uitgebreide uitleg. Ook is er een uitgestippelde autoroute en fietsroute te downloaden.

Lees ook:  Tekenen zonder potlood

Omslagfoto: © Gert Schutte, De groene Kathedraal - Marinus Boezem

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings