Landschapsfotografie: onszelf beschermen tegen de natuur

1 maart 2016
129

Met zijn werk State of Nature laat Claudius Schulze, een Duitse fotograaf, zien hoe landschappen meer en meer gevormd worden door de inzet van beschermende maatregelen tegen extreme natuurverschijnselen. 

Claudius Schulze maakte op zijn 50.000 km lange reis door Europa landschapsfoto's met een groothoek lens vanaf een hoogwerker. De pitoreske beelden die Claudius schoot zetten je echter aan het denken.

Imperfecties

Elke, in eerste instantie, idyllische setting heeft namelijk imperfecties als je langer kijkt en het beeld op je in laat werken. Prachtige besneeuwde bergtoppen ... met lawine hekken, de Noordzee ... met stormbrekers, bergmeren ... met stuwdammen. Op elke foto verrijst wel een beschermende maatregel in een landschap. Een imperfectie ... want zo heeft de natuur het niet bedacht.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenSchermafdruk 2018-03-01 12.56.32

Claudius Schulze: Sellajoch, Italy (2014)

Schermafdruk 2018-03-01 12.55.24Claudius Schulze: Folkstone, United Kingdom (2014)

Schermafdruk 2018-03-01 12.56.13Claudius Schulze: Silvretta, Austria (2014)

Schermafdruk 2018-03-01 12.55.52Claudius Schulze: Rotterdam, The Netherlands (2014)

Schermafdruk 2018-03-01 13.08.34Claudius Schulze: Neeltje Jans, The Netherlands (2014)

Klimaatveranderingen

Door klimaatveranderingen en extreme weersomstandigheden is de hoeveelheid lawines, overstromingen en stormen toegenomen. De foto's van Claudius zijn niet bedoeld om de scheidslijn tussen 'kunstmatig' en 'natuurlijk' in beeld te brengen. Claudius heeft er juist mee bedoeld de benodigdheden, de behoeften van het landschap in kaart te brengen en daarmee ons bewust te laten worden van de invloed van de veranderende klimaatomstandigheden.

Voor veel natuurgeweld hebben wij ons weten te beschermen, we hebben de opwarming van de Aarde als het ware opgenomen in ons dagelijks leven. Hoe lang gaat dat goed? Op dit moment leven we nog vrij onbezorgd, kijkend naar mooie landschappen terwijl ergens anders op de wereld natuurgeweld meer vernietigend dan ooit te voren toeslaat.

Lees ook:  Prachtige gehaakte kunstwerken van kant en hout

De beelden van Claudius zijn een visueel onderzoek naar het feit dat de beschermende maatregelen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen een onderdeel zijn geworden van en niet meer weg te denken zijn uit de idyllische landschappen zoals wij die kennen.

Schermafdruk 2018-03-01 13.09.34Claudius Schulze: Blackpool, United Kingdom (2014)

Schermafdruk 2018-03-01 13.08.51Claudius Schulze: Lac d’Émosson, Switzerland (2013)

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings