In dit land is de natuur overweldigend en de mens nietig

17 december 2016
245

Wanneer je tot de grote groep mensen behoort die zich eigenlijk pas compleet voelt wanneer ze in de natuur is, dan is dit een van de meest geweldige landen op aarde. In Canada zijn de bomen namelijk immens groot, de lucht strakblauw, meren spiegelglad, de zalmen vet en de lucht zuiver. Waar er in ons land weinig plekken zijn waar de natuur dermate domineert dat je als mens niet anders kan dan je confirmeren aan haar wetten, is dat in Canada dagelijkse kost. Dwalend tussen dikke boomstammen, uitkijkend over uitgestrekte meren en zelfs op de top van een berg: in dit land voel je je als mens heel nietig. Heerlijk!

Voor iedereen die geniet van dit overweldigende gevoel van de natuur hebben we een paar bijzondere plekken op een rij gezet. Niet geschikt voor mensen die er niet van houden als de bewoonde wereld op minstens 2 uur rijden ligt...

1. Slapen tussen de elanden in de Ten-ee-Ah Lodge

canada

Midden in ‘Cariboo County’ ligt deze mooie houten lodge. Ten-ee-Ah betekent eland in het Shuswap, de oorspronkelijke taal van dit gebied. Elanden zijn er dan ook genoeg! Vanuit je houten cabin kijk je uit over een groot meer waar de zonsondergang spiegelt in het water.

Kampvuur

Hier kun je lange wandelingen maken, paardrijden, kanoën…om ’s avonds moe maar voldaan rondom je eigen kampvuur te zitten. De Ten-ee-Ah Lodge ligt vrij ver van de bewoonde wereld, als je er vanuit hier opuit trekt is de kans groot dat je de hele dag niemand tegen komt, behalve de wilde dieren die in de bossen leven.

Geen wifi tijdens het ontbijt

Prettig detail: de wifi wordt uitgeschakeld tijdens het ontbijt en avondeten zodat de eetmomenten met volle aandacht kunnen plaatsvinden. Het is zo’n plek waar je je na een dag al beseft dat je als mensen eigenlijk heel weinig nodig hebt om gelukkig te zijn.

Lees ook:  Waarom je van reizen met een camper gelukkig wordt

2. Omringd door de betoverende blauwe kleur van Lake Moraine

lake moraine

Hoe vaak je het ook gezien hebt, de natuur van Canada verveelt nooit. Zo ook Lake Moraine. Dit gletsjermeer in Banff National Park ligt op zo’n 1885 meter hoogte en werd in 1899 ontdekt door de Canadese Alpinist Walter Wilcox. Het is het kleine zusje van Lake Louise, wat groter en bekender is, maar daardoor ook drukker. En hoewel Lake Moraine twee keer zo klein is als Louise, is het zeker niet minder mooi.

Gletsjermelk

Rond eind juni is het meer volledig gevuld met smeltwater en krijgt het zijn karakteristieke blauwe kleur welke ontstaat door de fijne deeltjes kleileem die het water van gletsjers meebrengt. In de volksmond wordt dit ook wel ‘gletsjermelk’ genoemd. De deeltjes absorberen alle kleuren van het zichtbare spectrum, behalve blauw wat wordt weerkaatst.

Wandelen tussen de beren

Rondom het meer lopen verschillende wandelroutes, variërend van een rustig ommetje tot een vrij pittige wandeling. In dit gebied komen ook beren voor, afhankelijk van het seizoen zijn daarom bepaalde routes gesloten en raden de Rangers je aan om tenminste in een groep van vier personen te lopen. Avontuur op haar best!

3. Overnachten in de middle of nowhere in het Tyax Wilderness Resort

canada2

Aan de oevers van het Tyaughton Meer ligt het Tyax Wilderness Resort & Spa. Hier ben je omringd door de mooie Chilcotin Mountains. De dichtstbijzijnde bewoonde plaats van enige betekenis ligt op zo’n 2 uur rijden, als je het naburige dorp Gold Bridge met zijn 27 inwoners niet meetelt. Echt in de middle of nowhere dus.

Lees ook:  Een verloren kunst | Bloemenkransen voor gevorderden

Op het water

De naam doet vermoeden dat het een groot hotel is, maar met slechts 29 kamers is dit nog steeds een kleinschalige plek waar de natuur het hoofdprogramma vormt. Vanuit hier starten diverse ogenschijnlijk eindeloze wandel- en mountainbiketochten. Ook kun je zo het meer op met een kano, kayak of suppend.

In de stilte van de ochtend zie je op en langs het water de meeste dieren, maar aan het einde van de dag is peddelen op het water een heerlijke vorm van ontspanning. Het wilde leven in optima forma!

4. 230 kilometer overweldigende natuur langs de Icefields Parkway

canada-5

Dwars door West-Canada loopt de Icefields Parkway. In het hart van de Rocky Mountains bevind je je in een continuüm van schitterende natuur: grillige bergen, azuurblauwe meren (waaronder Lake Moraine), bossen zover je kunt kijken, imposante gletsjers, diepe valleien en wilde dieren in elke bocht.

Neem de tijd!

Na het rijden van deze weg daalt het besef (nogmaals) op je neer hoe bijzonder en vooral superieur de natuur is. Wanneer je deze route wil nemen, ga dan buiten het hoogseizoen van juli en augustus om de topdrukte op deze weg te vermijden.

Neem ook de tijd om onderweg verschillende detours te maken, bijvoorbeeld naar de Valey of the Five Lakes, net buiten het plaatsje Jasper. Een wandelpad van ongeveer 2 uur brengt je naar een bijzondere plek waar vijf meren dicht bij elkaar liggen, met elk een andere tint blauw of groen. Betoverend! Of stop bij de Athabasca Gletsjer om met een gids (en warme kleding, ook in de zomer...) over het ijs te trekken.

Lees ook:  7 exceptionele plekken waar je midden in de natuur overnacht

Bonuspunt: als je in de lente gaat is de Icefields Parkway en lekker rustig, en staat alles in bloei!

5. Op zoek naar grizzly beren langs de verlaten kust van British Columbia

canada3

Ok. Overnachten op deze plek is slechts voor een paar gelukkige stervelingen weggelegd (want: heel duur), maar omdat je altijd ergens van kunt dromen én het echt een bijzondere spot is, zetten we het Nimmo Bay Wilderness Resort toch even op de lijst.

Aankomst per watervliegtuig

De reden waarom je hier heen wil (of niet :-)): grizzly beren bekijken. Langs de verlaten kust van British Columbia met haar ongerepte natuur kom je ze geheid tegen, vanuit Nimmo Bay neemt een gids je mee op pad. Deze mooie lodge met slechts 9 chalets ligt op een strook grond tussen het bos en het water waardoor je je echt midden in de natuur waant. Je arriveert per watervliegtuig waarna je in handen bent van de familie Murray. Op de diverse trektochten kun je naast de grizzly beren ook zwarte beren en walvissen tegenkomen!

Magisch om je in deze wilde natuur onder te dompelen.

[hr]

Meer informatie over reizen naar Canada?

De reisspecialisten van Tenzing Travel (voorheen Kuoni) creëren een unieke reiservaring. Tenzing Travel biedt diverse reizen naar Canada aan: van prachtige routes door het oosten en westen tot tochten door Yukon of speciale natuurarrangementen waar je beren en walvissen ziet. Tip: in 2017 bestaat Canada 150 jaar en om dat te vieren zijn alle natuurparken volgend jaar gratis toegankelijk!

Reislustig geworden? Vraag hier de gratis brochure aan!

schermafdruk-2016-12-15-14-12-15

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings