
Bahram van 20 vluchtte in 2010 met zijn ouders en broer uit Iran. Zijn ouders waren overgestapt van de islam naar het christendom, wat hen door de Basij, de islamitische politie, absoluut niet in dank werd afgenomen. Een tijdlang bezochten ze een ondergrondse kerk, maar toen die werd ontdekt en een hele familie door de Basij werd vermoord, besloten ze te vluchten.
[quote text_size="medium"]
"Op Schiphol zouden in een toilet nieuwe valse paspoorten klaarliggen om door te reizen naar Canada, maar na uren wachten moest de bange familie concluderen dat ze bedonderd waren door de smokkelaar"
[/quote]
Te voet en met de bus reisden ze naar de grens met Armenie, waar ze door een smokkelaar (met valse paspoorten) op het vliegtuig naar Amsterdam werden gezet. Op Schiphol zouden in een toilet nieuwe valse paspoorten klaarliggen om door te reizen naar Canada, maar na uren wachten moest de bange familie concluderen dat ze bedonderd waren door de smokkelaar. Doodmoe en hongerig gaven ze zich aan bij de marechaussee, met het idee om dan maar teruggestuurd te worden naar Armenie.
[quote text_size="medium"]
"Nog steeds heeft hij het gevoel dat hij een stukje van zichzelf in Iran heeft achtergelaten"
[/quote]
Dat liep anders: de marechaussee bood hulp en zorgde voor een asielaanvraag. Sindsdien woont Bahram met zijn familie veilig in Nederland. Hoewel de overstap niet makkelijk is: lang was hij boos op zijn ouders omdat ze hem dit aan hadden gedaan, en nog steeds heeft hij het gevoel dat hij een stukje van zichzelf in Iran heeft achtergelaten. Toch besloten Bahram en zijn broer zich ook te bekeren tot het christendom en startten ze een Facebookgroep voor christelijke Iraniërs.
60 miljoen vluchtelingen
Op dit moment zijn wereldwijd bijna 60 miljoen mensen op de vlucht. Eerder was dat iets wat de meeste Nederlanders alleen op tv zagen, maar sinds kort komt het voor velen van ons steeds dichterbij. Daarom besloot het initiatief Moving People het verhaal van deze mensen te vertellen. Om ogen te openen, empathie en sociale cohesie te versterken. Vanaf deze maand verspreiden ze 10.010 beeldjes in Amsterdam en Den Haag. Op bankjes in het park, op stations, op stoplichten, langs de grachten, op het Artisplein, bij verschillende ministeries…ze duiken overal op! De miniaturen vertegenwoordigen Bahram en nog 9 andere vluchtelingen. Hun verhalen vindt u op de website van Moving People. En komt u zelf een beeldje tegen? Dan mag u het altijd meenemen en ergens anders neerzetten, zodat weer nieuwe mensen het tegenkomen. Een foto delen via social media kan natuurlijk ook. Bijzonder!




[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]