Kunstenares laat littekens schitteren met bladgoud

13 januari 2016
426

Kent u het principe van Kintsugi? Dit is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk wordt gelijmd met een mengsel van goud en epoxy waarbij de breuklijn zichtbaar blijft. Zo wordt het oorspronkelijk bord of theekopje nog mooier: imperfecties worden een teken van schoonheid.

Een teken van kracht en leven

Een paar maanden geleden ontmoette de Franse kunstenares Hélène Guggenheim een vrouw. Toen ze zich voor een gelegenheid moesten omkleden viel het Guggenheim op dat deze vrouw een enorm litteken had op de plek waar eerst haar linkerborst had gezeten. Ze was geraakt door de kwetsbaarheid die van het litteken uitging en legde de link met de prachtige boodschap van de filosofie achter Kintsugi.

Dit was de start van het project 'Mes cicatrices, Je suis d’elles, entièrement tissé' (Mijn littekens, Ik ben volledig van hen vervlochten). In een serie van een foto en videoperformance laat ze de littekens van deelnemers op subtiele wijze beschilderen met bladgoud. Net als de gebroken aardewerken worden de littekens een teken van kracht en het leven, in plaats van een pijnlijke herinnering. Na afloop wordt het goud verwijderd en in een potje met alchohol opgelost als blijvende herinnering aan dit moment.

Overwinnen van tragedies

Guggenheim vertelt: "Elk litteken vertelt een verhaal waarin we een held zijn. Het markeert een wond, en het is een blijvend teken. Maar het is ook het levende bewijs van het genezingsproces, en een teken dat we onze tragedies hebben kunnen overwinnen. Mijn project is een soort artistieke meditatie. Het is een ritueel gebaar waarin het aanbrengen van het goud op de littekens de mix van fragiliteit en kracht benadrukt die ons allen mens maakt."

Lees ook:  Levendige borduurmotieven op droge bladeren

Op dit moment heeft ze een paar deelnemers in Parijs gehad, ze wil graag met meerdere mensen samenwerken in andere delen van de wereld. Heeft u interesse om mee te doen? Hier vindt u meer informatie.

helene guggenheim2 helene guggenheim3 helene guggenheim4 helene guggenheim5

[hr]

Bekijk ook: Kintsugi | Prachtige imperfecties

kintsugi humade

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

[mc4wp_form id="15395"]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down