Kunstenares laat littekens schitteren met bladgoud

1570 VIEWS
Kunstenares laat littekens schitteren met bladgoud

Kent u het principe van Kintsugi? Dit is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk wordt gelijmd met een mengsel van goud en epoxy waarbij de breuklijn zichtbaar blijft. Zo wordt het oorspronkelijk bord of theekopje nog mooier: imperfecties worden een teken van schoonheid.

Een teken van kracht en leven

Een paar maanden geleden ontmoette de Franse kunstenares Hélène Guggenheim een vrouw. Toen ze zich voor een gelegenheid moesten omkleden viel het Guggenheim op dat deze vrouw een enorm litteken had op de plek waar eerst haar linkerborst had gezeten. Ze was geraakt door de kwetsbaarheid die van het litteken uitging en legde de link met de prachtige boodschap van de filosofie achter Kintsugi.

Dit was de start van het project ‘Mes cicatrices, Je suis d’elles, entièrement tissé‘ (Mijn littekens, Ik ben volledig van hen vervlochten). In een serie van een foto en videoperformance laat ze de littekens van deelnemers op subtiele wijze beschilderen met bladgoud. Net als de gebroken aardewerken worden de littekens een teken van kracht en het leven, in plaats van een pijnlijke herinnering. Na afloop wordt het goud verwijderd en in een potje met alchohol opgelost als blijvende herinnering aan dit moment.

Overwinnen van tragedies

Guggenheim vertelt: “Elk litteken vertelt een verhaal waarin we een held zijn. Het markeert een wond, en het is een blijvend teken. Maar het is ook het levende bewijs van het genezingsproces, en een teken dat we onze tragedies hebben kunnen overwinnen. Mijn project is een soort artistieke meditatie. Het is een ritueel gebaar waarin het aanbrengen van het goud op de littekens de mix van fragiliteit en kracht benadrukt die ons allen mens maakt.”

Lees ook:  Indrukwekkend: 10.000 krioelende porseleinen kevers

Op dit moment heeft ze een paar deelnemers in Parijs gehad, ze wil graag met meerdere mensen samenwerken in andere delen van de wereld. Heeft u interesse om mee te doen? Hier vindt u meer informatie.

helene guggenheim2 helene guggenheim3 helene guggenheim4 helene guggenheim5


Bekijk ook: Kintsugi | Prachtige imperfecties

kintsugi humade


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze kunstenares geeft oud borduurwerk een nieuw leven
Breng jouw woonkamerverlichting op orde met deze tips
Maak jouw slaapkamer gezelliger met deze 6 interieur ideëen
Genoeg van kabels in jouw huis? Werk ze origineel weg met deze originele tips

One thought on “Kunstenares laat littekens schitteren met bladgoud

  1. Pingback: GROENER #259 - 365 dagen project

Comments are closed.