Deze kunstenares haakt jasjes voor beschadigde natuur

2651 VIEWS
Deze kunstenares haakt jasjes voor beschadigde natuur

Esther Traugot maakt prachtig haakwerk met een boodschap. Ze verzamelt beschadigde natuurlijke objecten zoals zaden, eieren, of afgezaagde stukken boomstam, en creëert kleine gouden jasjes van draad om de beschadigingen heen. Op die manier geeft ze de natuur een tweede huid en repareert ze tijdelijk wat de mens, bewust of onbewust, kapot maakte. 

artikel gaat verder onder de foto
haakwerk 2

Toeschouwer én deelnemer van de natuur

Als mens hebben wij een bijzondere dubbele rol. We maken zowel deel uit van het natuurlijke landschap, maar observeren het ook actief, als toeschouwer. In deze dubbele rol kan de mens een tweestrijd ervaren. Aan de ene kant willen we zorgen voor de natuur, maar we willen er ook controle op uit oefenen. Traugot wil ons met haar werk op een mooie manier een spiegel voorhouden en maakt deel uit van een nieuwe kunststroming genaamd ‘hedendaags naturalisme’; kunst met oog voor de natuur en omgeving.

In de woorden van de kunstenares

Traugot ziet haar minutieuze haakwerk als een reflectie van het menselijke instinct om te zorgen en beschermen wat nog levensvatbaar is. Zelf zegt zij:

Net als bij vergulden geven deze artificiële ‘huiden’ de objecten een aangenomen waarde of aantrekkelijkheid; het omhullen wordt zo een ware huldiging of ophemeling. Ook al is het kansloos als een poging tot preserveren, het inspireert wel optimisme

Meer zien

We hebben hieronder een aantal van haar fascinerende werken op een rijtje gezet. Je kunt nog veel meer van haar goud-omhulde draadobjecten vinden op haar website. Zeker een kijkje waard.

haakwerk 3

haakwerk 4

haakwerk 5

haakwerk 6

haakwerk 7

haakwerk 8

Nog meer modern haakwerk zien wat sterk geïnspireerd is door de natuur? Bekijk ook eens deze prachtige gehaakte kunstwerken van kant en hout, van vrouwenfiguren in overpeinzing. De kunstenaar moet een engelengeduld hebben gehad voor dit minutieuze werk. Of deze indrukwekkende gehaakte vogelpakjes die de schoonheid van helaas uitgestorven soorten laten zien. Een ode van de kunstenares

Lees ook:  Wat je niet wist over De Kus van Auguste Rodin

MEER INSPIRATIE

Kunst maken met Excel
Zo dachten mensen in 1900 dat de wereld er in 2000 uit zou zien
Broederliefde | Het verhaal van Vincent en Theo van Gogh
Wat een gevoel teweeg kan brengen