Kunstenaarsduo maakt parfum van de karakteristieke iep

766 VIEWS
Kunstenaarsduo maakt parfum van de karakteristieke iep

Het is weer lente en dat betekent dat de iepen weer vol in bloei staan. En dan speciaal in Amsterdam, dat de grootste iepenpopulatie in de wereld kent! Saskia Hoogendoorn (1973) en Lieuwe Martijn Wijnands (1970) van Tijdmakers vonden de geur van de iep zo kenmerkend voor de stad dat ze een Amsterdams parfum maakten van de karakteristieke boom.

Tijdmakers

Sinds 2006 werken Saskia en Lieuwe samen als een multidisciplinair kunst en ontwerp duo. Ze hebben allebei een achtergrond in ontwerpen, cultuur en psychologie. Ze doen projecten voor allerlei doeleinden, zoals: natuur en techniek, visual storytelling, lichtkunst, sociaal ontwerp en dus ook parfum.

We creëren kunst- en ontwerpprojecten om mensen te verbinden door prachtige verhalen en inspirerende ervaringen. We willen de verbeelding van mensen prikkelen, het bewustzijn vergroten en nieuwe perspectieven creëren. Daarom ontwikkelen en realiseren we onze eigen ideeën, evenals projecten in opdracht.

De tekst gaat verder onder de foto

parfum

De Iep

De meeste grote steden hebben hun eigen kenmerkende boom. In Berlijn kan je “Unter den Linden” lopen en Parijs staat vol met platanen. De iep is de echte Amsterdamse boom. Amsterdam heeft de grootste iepenpopulatie ter wereld. Meer dan 5.000 bomen sieren de binnenstad en in de hele gemeenste ongeveer 75.000. En dan ontbreken nog de bomen die gegroeid zijn uit de “lentesneeuw” van de miljoenen zaadjes die elk jaar neerdalen op de stad. De iepen hebben het stadsbeeld van Amsterdam al eeuwenlang bepaald.

Lees ook:  De kleurrijke seizoenen van Vietnam

De tekst gaat verder onder de foto’s

parfum

parfum

Eau d’Amsterdam

De Tijdmakers raakten geïnspireerd door de prachtige groene houtgeur van de Amsterdamse boom en wilden dit in een parfumflesje stoppen. Het is een geur die al eeuwen in de stad (onbewust) te ruiken is en hoe maak je daar nou parfum van? Geurexpert Tanja Deurloo heeft ze hierbij geholpen. Samen met Tanja en collega’s van parfumhuis IFF gebruikten ze innovatieve technieken om de geur van de iep te analyseren. Uiteindelijk is het het allereerste groene parfum uit het Amsterdamse centrum geworden! Eau d’Amsterdam is voor mannen en vrouwen en heeft de typische natuurlijke houtgeur van de iep.

De tekst gaat verder onder de foto’s

parfum

parfum

Ben je benieuwd geworden naar het parfum? Op de site van Eau d’Amsterdam kan je de flesjes en gerukaarsen bestellen. Ook de verkoopadressen in Amsterdam staan er vermeld. Als u volgende keer langs de iepen in Amsterdam loopt, lees dan dit interessante artikel over het geruis van de bomen!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Broederliefde | Het verhaal van Vincent en Theo van Gogh
Wat een gevoel teweeg kan brengen
Deze kunstenares haakt jasjes voor beschadigde natuur
Pieter Bruegel schilderde meer dan 100 Nederlandse spreekwoorden in dit schilderij