Kunstenaar boetseert Chinese dorpelingen in…karton!

1558 VIEWS
Kunstenaar boetseert Chinese dorpelingen in…karton!

Grof karton alleen geschikt als verhuisdoos of op de vloer om beschadigingen te voorkomen? Daar denkt Warren King heel anders over. Met zijn levensgrote kartonnen beeldhouwwerken weet hij op wonderbaarlijke wijze de individuele emotie en onderlinge connectie van deze Chinese dorpsbewoners te vangen. 

Kunst voor zijn kinderen

Warren begon dit stevige materiaal te gebruiken in een poging een beetje magie toe te voegen in het leven van zijn kinderen. Om bij te dragen aan hun fantasiewereld hergebruikte hij onbewerkte dozen en verpakkingen en toverde deze om tot maskers en helmen. Deze vrijetijdsbesteding evolueerde naar een meer tijdrovende bezigheid toen Warren besloot om te schakelen van deze kostuumkunst naar levensgrote beeldhouwwerken.

Homage aan zijn grootouders

Het omslagpunt kwam zes jaar geleden toen de uit New York afkomstige kunstenaar voor het eerst afreisde naar Shaoxing, het Chinese geboortedorp van zijn grootouders. Tijdens zijn verblijf in het dorp werd hij, verbazingwekkend genoeg, benaderd door meerdere mensen die herinneringen aan zijn grootouders hadden van nog vóór de Chinese burgeroorlog.

Dit leidde tot zijn werk Grandfather’s Friend, een serie levensgrote kartonnen recreaties van deze oude bekenden van zijn grootvader en -moeder. Zijn werk draait vooral om het begrijpen van de persoonlijke essentie van het individu en de connecties onderling. Zo bijzonder hoe hij de nuances van hun karakter weet te vangen met stug karton!

Met mijn werk probeer ik de fragiele connecties tussen mens en cultuur te begrijpen en hoe tijd en ruimte hier van invloed op zijn

De dorpsbewoners van Shaoxing, China

Shaoving 18

Shaoxin g13

Shaoxin onbekend

Shaoxing 3B

Shoaxing onbekend 2

Shaoxing 11B

Shaoxing 11

Shaoxing 13B

In dit filmpje zie je versneld het construeren van één van de hoofden van de dorpsbewoners. Bijzonder hoe stukken onbewerkt karton zo’n emotie kunnen weergeven. Klik op de foto om af te spelen:

A post shared by Warren King (@wrnking) on

 “Grandfathers friends”

Shaoxin connectie

Shaoxin connectie 2

Shaoxin group

Dat werken met slechts karton en lijm verbazingwekkende creaties op kan leveren bewijst ook deze kunstenaar. Van fietsen tot drumstellen en van auto’s tot typemachines. Al zijn werk is met de hand gemaakt en tot in het kleinste detail vervaardigd uit dit ondergewaardeerde materiaal. 

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars