Kunstenaar maakt portretten van 2 kilometer draad

3 november 2016
184

De Griekse Petros Vrellis is een elektrotechnicus en kunstenaar. In zijn werk combineert hij beide passies en zoekt hij constant naar nieuwe mogelijkheden en technieken. In zijn optiek is de beste manier om nieuwe dingen te ontdekken door te spelen: experimenteren en de gevestigde regeles doorbreken.

Hoewel zijn voornaamste gereedschap bestaat uit computers, programmeertaal en elektronica heeft hij voor dit kunstwerk niet meer nodig dan één draad.

Vooraf heeft hij de computer laten berekenen welke verbindingen hij moet maken. Dat klinkt simpel, maar daarvoor is een gecompliceerd algoritme nodig dat zo'n 2 miljard berekeningen maakt voordat het 'patroon' gereed is. Vervolgens verbindt Vrellis de punten in de hoepel met rechte lijnen, net zo lang totdat het gewenste portret ontstaat. Hiervoor is zo'n 1-2 kilometer draad nodig en 3000-4000 lijnen.

Het is op zich bijzonder dat hij dit kan maken, maar als je er goed over nadenkt is het meest frappante dat het mogelijk is om z'n gedetailleerd en sprekend portret te maken dat feitelijk puur uit rechte lijnen bestaat, terwijl onze hersenen iets anders lijken waar te nemen wanneer we naar het eindproduct kijken.

Niets is wat het lijkt...!

In dit filmpje is te zien hoe Vrellis te werk gaat en het portret van Christus van El Greco fabriceert:

https://www.youtube.com/watch?v=Hlm2BOI-OGA

vrellis vrellis2 vrellis3

 

Lees ook:  Ontrafelde bomen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Tweeling: eigenschappen en karakter

De spirituele symboliek van de kraai

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings