
De Griekse Petros Vrellis is een elektrotechnicus en kunstenaar. In zijn werk combineert hij beide passies en zoekt hij constant naar nieuwe mogelijkheden en technieken. In zijn optiek is de beste manier om nieuwe dingen te ontdekken door te spelen: experimenteren en de gevestigde regeles doorbreken.
Hoewel zijn voornaamste gereedschap bestaat uit computers, programmeertaal en elektronica heeft hij voor dit kunstwerk niet meer nodig dan één draad.
Vooraf heeft hij de computer laten berekenen welke verbindingen hij moet maken. Dat klinkt simpel, maar daarvoor is een gecompliceerd algoritme nodig dat zo'n 2 miljard berekeningen maakt voordat het 'patroon' gereed is. Vervolgens verbindt Vrellis de punten in de hoepel met rechte lijnen, net zo lang totdat het gewenste portret ontstaat. Hiervoor is zo'n 1-2 kilometer draad nodig en 3000-4000 lijnen.
Het is op zich bijzonder dat hij dit kan maken, maar als je er goed over nadenkt is het meest frappante dat het mogelijk is om z'n gedetailleerd en sprekend portret te maken dat feitelijk puur uit rechte lijnen bestaat, terwijl onze hersenen iets anders lijken waar te nemen wanneer we naar het eindproduct kijken.
Niets is wat het lijkt...!
In dit filmpje is te zien hoe Vrellis te werk gaat en het portret van Christus van El Greco fabriceert:
https://www.youtube.com/watch?v=Hlm2BOI-OGA