Kunst van het Koningshuis

24 augustus 2021
681
Kunst van het Koningshuis

Het Koninklijk huis wordt ook wel het Huis Oranje-Nassau genoemd. Willem van Oranje heeft een grote rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Hij is namelijk de stamvader van het zogenoemde Huis Oranje-Nassau. Dit Koningshuis kent een rijke geschiedenis, op veel verschillende gebieden. In al die jaren zijn er bijvoorbeeld allerlei verschillende kunstwerken voorbij gekomen in het Koningshuis. Maar wat hangt er tegenwoordig allemaal aan de muren van het grote paleis? In dit artikel vertellen we je alles over de kunst van het Koningshuis, oftewel de kunst in Paleis Huis ten Bosch.

Paleis van koning Willem-Alexander

In drie jaar tijd hebben gemiddeld 120 bouwvakkers per dag gewerkt aan de renovatie van Paleis Huis ten Bosch. Dit is de plek waar koning Willem-Alexander samen met zijn gezin woont. Er moest veel gebeuren aan het paleis, zowel aan de binnen- als buitenkant. Zo was er klein onderhoud nodig zoals het vervangen van een vlaggenmast, maar zeker ook groot onderhoud zoals het vervangen van het dak en de bordestrap. Bij alle werkzaamheden is de kunst van het Koningshuis natuurlijk goed bewaard gebleven. We geven graag een overzicht van de belangrijkste of meest opvallende kunstwerken.

kunst van het koningshuis

Dna-portretten

Bij het binnenkomen in Paleis Huis ten Bosch stap je zo in de Groene Salon. Deze ruimte werd door toenmalig koningen Beatrix voornamelijk gebruikt als ontvangstruimte. De Groene Salon wordt nu ook wel de dna-salon genoemd. Dit komt door de dna-portretten die nu in de ruimte hangen. Deze portretten beelden vormen van bepaalde genen af, hier komt de naam vandaan. Het ‘portret in dna’ van de koning hangt recht tegenover dat van de koningen. Dit is al jaren, of zeg maar gerust eeuwen gebruikelijk bij portretten in paleizen. Aan de achterwand is het portret van ‘de burger van de wereld’ te zien. Hierin wordt onder andere het gen voor het gebruik van taal en ontwikkeling van de groei van de hersenen afgebeeld. Het portret moet het portret van ons allemaal voorstellen.

Lees ook:  Luister naar Helende Muziek van Paradijsvogels Music

Oranjezaal

Vanuit de ontvangstruimte kijken we even omhoog. Bovenop het paleis is namelijk de koepel van de Oranjezaal te zien. In deze Oranjezaal hangen allerlei historische doeken, panelen en gewelfschilderingen. Deze zijn vrijwel allemaal afkomstig uit de Gouden Eeuw. De restauratie van deze kunstwerken is uiterst zorgvuldig gedaan, om te voorkomen dat deze oude kunstwerken beschadigd zouden raken. De Oranjezaal heeft dus een rijke geschiedenis aan allerlei prachtige kunstwerken, vaak met ieder hun eigen betekenis. Het is een indrukwekkende ruimte die prachtig gerestaureerd is.

kunst van koningshuis

Verhalen vertellen door kunst

In de zogeheten Blauwe Salon hebben kunstenaars ook hun creativiteit de vrije loop mogen laten. Bij de renovatie hebben de kunstenaars ervoor gezorgd dat de ruimte verhalen vertelt over Nederland, het paleis en het Koningshuis. Hoe zij dit hebben gedaan? Door grote wanden te maken waarop objecten te zien zijn die belangrijk zijn voor de koninklijke familie. Hiervoor hebben de kunstenaars een speciaal bezoekje gebracht aan Willem-Alexander en Máxima. In dit gesprek zijn onder andere schaatsen, de zilveren ‘Hansje in de Kelder’ en paardrijden naar voren gekomen. Deze objecten zijn dan ook terug te zien op de wand in de Blauwe Salon.

Maar er hangen niet alleen objecten van de huidige bewoners van Paleis Huis ten Bosch. Er zijn ook objecten terug te vinden die belangrijk zijn of waren voor andere leden van de koninklijke familie. Zo zijn er rammelaars te zien die van prinses Beatrix zijn geweest. Ook is er een stropdas die doet herinneren aan prins Claus en ter nagedachtenis aan prins Friso is er een foto gemaakt van een brandend kaarsje dat in Lech staat. Deze kamer laat dus belangrijke elementen van de koninklijke familie zien. Bij ieder kunstwerk hoort een eigen verhaal.

Lees ook:  Waarom zagen wereldkaarten er vroeger anders uit?

De privé collectie van het Koningshuis

Uiteraard hebben Willem-Alexander en de andere leden van de koninklijke familie ook nog een hele privé collectie aan kunst. Wellicht heeft Willem-Alexander deze collectie ook een mooi plekje gegeven in Paleis Huis ten Bosch, maar hier zouden we een heel nieuw topic over kunnen schrijven. De privé kunstcollectie van het Koningshuis is namelijk vrij omstreden en veel Nederlanders hebben hier een uitgesproken mening over. Wist je dat Paleis Huis ten Bosch niet geopend is voor de ‘gewone’ burgers? Een bezoekje brengen aan het prachtig gerenoveerde paleis is dus helaas niet mogelijk. Alleen de pers heeft een uitnodiging gekregen na de renovatie, dus gelukkig kunnen wij als ‘gewone’ burgers de foto’s bewonderen. Daar moeten we het maar mee doen.

Kun je geen genoeg krijgen van kunst? Kijk dan ook eens naar deze mooie kleurrijke schilderijen van de Amalfi kust. Ook vertellen we hier meer over musea in Nederland.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down