In Kenia maken ze kunst van afval uit de oceaan

27 juni 2018
383

Jaarlijks belandt er tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic in de oceaan. Een ramp voor alle levende wezens. Julie Church zag alle plastic teenslippers op de het Keniaanse strand en zorgde er samen met de bewoners voor dat er kunst van afval uit de oceaan werd gemaakt. Zo ontstond Ocean Sole, een bedrijf dat met op een creatieve manier zorgt voor een schonere oceaan.

Plastic blijft een groot probleem

Schildpadden zien plastic zakken aan voor voedsel net als veel andere dieren. Vissen eten steeds meer plastic en dat eindigt daarna weer op ons bordje. Dit alles is een ramp voor mariene ecosystemen en lokale gemeenschappen. De grootste boosdoeners zijn teenslippers. Voor meer dan 3 miljard mensen zijn goedkope teenslippers de enige schoenen die ze bezitten. Uiteindelijk eindigt de massa van kapotte teenslippers in de oceaan en verwoest alles op haar pad. Ook spoelen veel teenslippers elk jaar aan op de Keniaanse stranden.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

kunst van afval

kunst van afval

Het begin van Ocean Sole

Julie Church was in 1999 in Keniaans dorp waar duizenden teenslippers op het strand lagen. Ze moedigde de vrouwen in het dorp aan om de teenslippers te verzamelen en te wassen. Daarna ontwikkelde ze samen met een aantal andere dorpelingen een manier om de slippers te bewerken tot prachtige en kleurrijke kunstwerken. Binnen een jaar kregen ze de opdracht om 15.000 schildpadjes te maken voor het Zwitserse Wereld Natuur Fonds. Zo snel kan het gaan! Van 2005 tot 2013 is het bedrijf Ocean Sole ontzettend gegroeid. Ze gingen van drie naar vijftig werknemers en de kunstwerken worden over de hele wereld tentoongesteld om aandacht te vragen voor het grote plastic probleem.

Lees ook:  Om de dood van haar oma te verwerken maakte deze kunstenares 800 vlinders van papier

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

kunst van afval

kunst van afval

Kleurrijke kunst van afval uit de oceaan

De teenslippers worden eerst aan elkaar gelijmd en daarna door verschillende mensen bewerkt tot kleurrijke kunstwerken. Het is best moeilijk om kunst van afval te maken dus hebben de kunstenaars allemaal hun eigen specialiteit. De een maakt grote olifanten en octopussen en de ander juist kleine schildpadjes en walvisjes. Onderaan dit artikel staat een filmpje waarin dit proces stap voor stap wordt getoond. De Nederlandse Nic&Mic waren de eerste internationale 'Sole Mate' (distributeur) en hebben een webshop waar je de unieke beestjes kan kopen. Met jouw bijdrage help je het project en draag je een steentje bij aan het opschonen van de oceaan.

Klik op de afbeelding voor een link naar de webshop van Nic&Mic

kunst van afval

kunst van afval

kunst van afval

In het onderstaande filmpje kan je zien hoe de teenslipperkunst stap voor stap wordt gemaakt

Raak je geïnspireerd door dit fantastische initiatief? Lees dan zeker dit artikel over een supermarkt waar je volledig plasticvrij boodschappen kan doen. Ook dit artikel over een pas ontdekte plastic-etende bacterie is erg interessant!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings