Bijzonder fragiele kunst van papier, garen en stukjes plattegrond

13 april 2018
257

Een groot deel van het werk van kunstenares Karen Margolis komt voort uit haar fascinatie voor de cirkel en haar eigen emoties. Met haar kunst met papier en garen nodigt Karen ons uit een kijkje te nemen in haar wereld van gedachten en gevoelens, in haar brein.

De cirkel

Haar verbeeldingskracht haalt Karen uit de cirkel. Deze basisvorm komt overal ter wereld en in het universum voor en is bovendien een vorm die veel wordt gebruikt in religieuze symbolen waarbij de cirkel dan staat voor oneindigheid, perfectie en 'het geheel'. Karen gebruikt de cirkel als een manier van communiceren over haar interpretatie van positieve en negatieve ruimte.

I look for the connective tissue between the universe and the microscopic. I have found it in the circle. It relates everything. As the most basic component in the universe, the circle can be found in all of nature as well as in religious symbols representing infinity, perfection, and totality.

Kunst met papier

Haar werken maakt Karen door gaten te branden in Abaca papier (papier gemaakt van een plant die nauw verwant is aan de banaan) en die weer in balans te brengen met kleuren, verbindingen met garen en het toevoegen van stukjes plattegrond. Over de kleuren die Karen gebruikt heeft ze nagedacht. Elke kleur staat voor een bepaalde emotie en samen vormen die kleuren een intens psychologisch portret. Eigenlijk creëert Karen door het blootleggen van communicatie tussen zenuwcellen een visuele plattegrond van haar hersenen.

Het gebruik van garen versterkt het wankele gevoel van het tegelijkertijd uit elkaar vallen én de boel bij elkaar houden; vernietiging en op het zelfde moment creëren is een belangrijk thema in het werk van Karen. De stukjes plattegrond geven een soort belofte van richting en zijn een verwijzing naar de buitenwereld die ook uit patronen bestaat. Bovendien zijn plattegronden een afspiegeling van onze eigen fysieke ontwikkeling: plattegronden worden oud, achterhaald en uiteindelijk waardeloos.

Lees ook:  Rouwgedicht: Uitvaart

kunst met papier 2

kunst met papier 3

kunst met papier 12

kunst met papier 1

kunst met papier 4

kunst met papier 5

kunst met papier 6

kunst met papier 7

kunst met papier 8

kunst met papier 10

kunst met papier 11

De kunstenares Kate Kato maakt ook prachtige kunst met papier en haalt haar inspiratie vooral uit de natuur om haar heen: het landschap van Wales.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings