Bijzonder fragiele kunst van papier, garen en stukjes plattegrond

625 VIEWS
Bijzonder fragiele kunst van papier, garen en stukjes plattegrond

Een groot deel van het werk van kunstenares Karen Margolis komt voort uit haar fascinatie voor de cirkel en haar eigen emoties. Met haar kunst met papier en garen nodigt Karen ons uit een kijkje te nemen in haar wereld van gedachten en gevoelens, in haar brein.

De cirkel

Haar verbeeldingskracht haalt Karen uit de cirkel. Deze basisvorm komt overal ter wereld en in het universum voor en is bovendien een vorm die veel wordt gebruikt in religieuze symbolen waarbij de cirkel dan staat voor oneindigheid, perfectie en ‘het geheel’. Karen gebruikt de cirkel als een manier van communiceren over haar interpretatie van positieve en negatieve ruimte.

I look for the connective tissue between the universe and the microscopic. I have found it in the circle. It relates everything. As the most basic component in the universe, the circle can be found in all of nature as well as in religious symbols representing infinity, perfection, and totality.

Kunst met papier

Haar werken maakt Karen door gaten te branden in Abaca papier (papier gemaakt van een plant die nauw verwant is aan de banaan) en die weer in balans te brengen met kleuren, verbindingen met garen en het toevoegen van stukjes plattegrond. Over de kleuren die Karen gebruikt heeft ze nagedacht. Elke kleur staat voor een bepaalde emotie en samen vormen die kleuren een intens psychologisch portret. Eigenlijk creëert Karen door het blootleggen van communicatie tussen zenuwcellen een visuele plattegrond van haar hersenen.

Lees ook:  Dieren van origami worden kunstwerken

Het gebruik van garen versterkt het wankele gevoel van het tegelijkertijd uit elkaar vallen én de boel bij elkaar houden; vernietiging en op het zelfde moment creëren is een belangrijk thema in het werk van Karen. De stukjes plattegrond geven een soort belofte van richting en zijn een verwijzing naar de buitenwereld die ook uit patronen bestaat. Bovendien zijn plattegronden een afspiegeling van onze eigen fysieke ontwikkeling: plattegronden worden oud, achterhaald en uiteindelijk waardeloos.

kunst met papier 2

kunst met papier 3

kunst met papier 12

kunst met papier 1

kunst met papier 4

kunst met papier 5

kunst met papier 6

kunst met papier 7

kunst met papier 8

kunst met papier 10

kunst met papier 11

De kunstenares Kate Kato maakt ook prachtige kunst met papier en haalt haar inspiratie vooral uit de natuur om haar heen: het landschap van Wales.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze prachtige dieren zijn gemaakt van honderden stukjes papier
Perzische tapijten van opgerold papier
Vouwkunst voor gevorderden
Kunstenares maakt prachtige kunst op gedroogde theezakjes