Kunst maken met Excel

27 april 2021
211
training excel

De 74-jarige Tatsuo Horiuchi maakt kunstwerken met behulp van het Microsoft Office programma Excel. Horiuchi had nog nooit in zijn leven gewerkt met Excel. Vlak voor hij met pensioen ging zag hij zijn collega’s mooie grafieken en tabellen maken met het programma. Na zijn pensionering was Horiuchi opzoek naar een nieuwe uitdaging. Hij wilde graag een kunstenaar worden. Horiuchi wilde alleen geen geld uitgeven en verf en tekenspullen. Hij besloot in plaats hiervan zijn computer te gebruiken. Omdat hij ook graag met Excel wilde leren werken besloot Horiuchi beide te combineren.  Het idee van kunstwerken maken met Excel slaagde. Hij maakt inmiddels al ruim twintig jaar kunstwerken met Excel. Gedurende deze 20 jaar heeft Horiuchi diverse kunstwerken gemaakt. De natuur is een thema dat vaak terugkeert in de kunstwerken. De werken van Horiuchi zijn te bewonderen op zijn eigen website. Daarnaast worden zijn kunstwerken tentoongesteld in de PASONGA-paintings galerij. De kunstwerken kunnen overigens ook worden besteld op zijn eigen website. De koper ontvangt een uitgeprinte versie van het werk.

Waarvoor wordt Excel normaal gebruikt?

Normaal gesproken wordt Excel gebruikt bij het verwerken van grote hoeveelheden data. Deze worden dan door middel van filters en formules omgezet in Visuals. Voorbeelden van deze Visuals zijn staafdiagrammen en lijngrafieken. Deze Visuals geven gegevens zoals de omzet of de winst van een bedrijf duidelijk weer. Zo kan het management van een bedrijf in een opslag zien hoe het met het bedrijf gaat. Hiernaast kan Excel ook gebruikt worden voor: de boekhouding van bedrijven, het uitwerken van sco

Lees ook:  Fenna | Een vrouw alleen drinkt geen wijn

relijsten, het maken van planningen, het maken van begrotingen, de administratie, zelfs hardloopschema’s en dus ook kunst. Excel lijkt dus een stoffig programma dat alleen door bedrijven wordt gebruikt, maar Horiuchi bewijst dat er nog veel meer creatieve mogelijkheden zijn.

kunst excel

Ook een kunstenaar worden?

Excel wordt geleverd bij diverse Microsoft Office pakketten. Deze pakketten bestaan uit een aantal programma’s van Microsoft waaronder Microsoft Word en Microsoft PowerPoint. Bij aankoop van een van deze pakketten krijgt de koper dus ook het programma Microsoft Excel. Wanneer iemand kiest voor het pakket Microsoft Office 365 dan krijgt men ook toegang tot de onlineomgeving van Office. Binnen deze onlineomgeving is het mogelijk met de diverse Officeprogramma’s in de Cloud te werken. Dit geldt dus ook voor het Excel. Het voordeel hiervan is dat Excel niet op de computer geïnstalleerd hoeft te worden. Om een goede basis in Excel te krijgen is het aan te raden om een training Excel te volgen. Tijdens deze training worden stapsgewijs de basisvaardigheden van Excel uitgelegd. Na deze training kun je zelf aan de slag. Wie weet ben jij wel een nieuwe Horiuchi?

Makkelijk digitaal tekenen met Ms Paint

Lijkt het je nu super leuk om ook creatief in de weer te gaan vanaf je computer? Maar lijkt het je een beetje lastig om dat met Excel te doen, wat heel begrijpelijk is. Dan zou je er ook voor kunnen kiezen te starten met een programma dat ook daadwerkelijk gemaakt is om mee te kunnen tekenen. Een welbekend voorbeeld hiervan is Ms Paint. Dit programma is eenvoudig in gebruik en wordt aangeleverd met Windows, het hoeft dus niet nog gedownload te worden. Paint is te herkennen aan het logo met het kwastje. Wanneer het programma wordt geopend krijg je een witte ruimte in beeld, dit is het lege canvas waarop creatief gewerkt kan worden. Om aan de slag te gaan wordt gebruik gemaakt van de gereedschapskist. In deze gereedschapskist zijn de potlood, lijn en curve te vinden. Verder zijn er veel mogelijkheden om kleur toe te voegen aan de creatie. Al met al is het een makkelijk te gebruiken programma met niet al te veel geavanceerde opties.

Lees ook:  Inspiratie van een 98-jarige yogi

Tekenapps voor de tablet

Ben je niet in het bezit van een computer, maar wil je wel graag digitaal tekenen? Dan zijn er nog talloze tekenapps beschikbaar voor de tablet. Het meest bekend tekenprogramma voor op de tablet is Adobe illustrator draw. Dit is een goed werkend vector tekenprogramma waarmee je met de hand of een tekenpen tekeningen kunt maken op touchscreen. Dit programma kan gekoppeld worden aan andere apps van het adobe pakket, zoals Photoshop. Wel hangt er een prijskaartje aan het Adobe programma, het is niet bepaald goedkoop. Het is daarom aan te raden om een proefperiode te gebruiken om erachter te komen of het iets voor jou is.

Hulp bij tekenprogramma’s uitvogelen

Het kan als lastig worden ervaren om de tekenprogramma’s onder de knie te krijgen. Het zijn namelijk geen programma’s die je wel vaker gebruikt hebt zoals Word of Excel. Dat betekent dat er begonnen moet worden bij de basis. Om dit een stuk makkelijker te maken wordt het aangeraden om YouTube als hulpmiddel te gebruiken. Hier hebben namelijk ervaren personen tutorials geplaatst over hoe deze programma’s gebruikt moeten worden. Zo kun je een volledige basis online opzoeken, of enkel kleine vraagstukken opzoeken. Creatief aan de slag thuis met kleuren zonder rotzooi te maken, ideaal!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De spirituele symboliek van de kraai

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings