Kunst maken is ook ontspannend als je er niet goed in bent

11 oktober 2016
443

Kunst een goed middel is tegen stress. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijvoorbeeld de kleurboeken voor volwassenen al geruime tijd als warme broodjes over de toonbank gaan. Dit is een fijne kunstvorm omdat de uitkomst het inkleuren van de zwartwit tekeningen vaak een mooi geheel geeft. Het levert, naast een ontspannend proces, dus ook snel een bevredigend resultaat.

Hoewel veel mensen aangeven dat ze best zelf zouden willen schilderen of tekenen, zet een groot aantal die stap niet omdat ze denken dat ze er niet goed in zijn. Interessant is echter dat het team van het Drexel University’s College of Nursing and Health Professions in recent onderzoek heeft aangetoond dat het ontspannende effect van kunst maken ook opgaat voor mensen die geen kunstzinnige achtergrond hebben. Dus lijkt schilderen of tekenen je een ontspannende bezigheid, maar vind je jezelf niet bekwaam genoeg, dan kun je die gedachte vanaf nu achterwege laten.

Het onderzoek

Kunstenaar en assistent-professor Girija Kaimal deed een experiment met 39 proefpersonen. De helft van de proefpersonen hadden veel ervaring met schilderen of het creëren van kunst met stiften, papier, klei en collagebenodigdheden. De andere helft had geen ervaring.

De groep kreeg 45 minuten de tijd om zonder opdracht iets kunstigs te maken. Na afloop werd het cortisol-gehalte gemeten, oftewel het stresshormoon. Het bleek dat dit bij 75% van de groep was verlaagd. Hoewel er wel verschil was in hoeveel het niveau gedaald was, was er geen verschil tussen de mensen die ervaring hadden met maken van kunst en degenen die het nog nooit deden.

Lees ook:  5 boeken om anderen mee te inspireren

Iedereen kan creatief zijn

‘Dus pak wat potloden, verf en een schaar en ontstressen maar! Iedereen is creatief en kan zich expressief uiten in visuele kunst,' zegt Kaimal. Het is dus niet van belang of je er goed in bent of ervaring mee hebt, het gaat puur om de bezigheid. Al had Kaimal wel verwacht dat het effect groter zou zijn bij de personen die langer ervaring hadden met het maken van kunst. Belangrijke kanttekening: de onderzoeker geeft aan dat het wel belangrijk is dat mensen zich in een omgeving bevinden die positief ondersteunend is. Daarnaast lijkt ons ook je eigen verwachtingsniveau van belang: het is weinig ontspannend als je iets wil maken wat er niet uitkomst zoals je dat in gedachten hebt.

Moraal van het verhaal: vooral veel creatief bezig blijven, hecht meer waarde aan het proces dan het resultaat en als je denkt dat je het niet kan - laat die barrière varen en ga gewoon aan de slag!

Het volledige onderzoek kun je hier lezen.

painting-1

 

Via: The Creators Project  

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings