Het kweken van kruiden is een van de meest bevredigende tuinprojecten die je kunt ondernemen. Ze zien er fantastisch uit en ruiken heerlijk in de tuin. Ook is het altijd een traktatie om iets te eten dat je met je eigen handen hebt gekweekt. Misschien is een prachtige kruidentuin aanleggen om kruiden zoals rozemarijn, tijm, bieslook, tijm, salie, marjolein en peterselie te kweken wel iets voor jou. Een kruidentuin aanleggen is niet moeilijk. Door je eigen kruiden te kweken, kun je schoonheid toevoegen aan je tuin en smaak toevoegen aan je keuken.
Kruidentuin aanleggen stap 1: Kies een plek uit
Eerst moet je uitzoeken waar jij je kruiden in je kruidentuin wilt aanleggen. Een goed beschutte plek tegen de wind kan een grote weldaad voor je kruidentuin zijn. Maar het allerbelangrijkste element is: ZON! Zon is levensnoodzakelijk voor de kruiden. Zonder zon, geen kruiden. Natuurlijk is het goed om ervoor te kiezen om de kruidentuin dicht bij de keuken te plaatsen. Zodat je snel in de verleiding komt om naar buiten te gaan en te pakken wat je nodig hebt tijdens het koken. Of waar mogelijk plaats je de kruidentuin naast het terras. Je kunt zo vanaf je terras alle kruiden zien en ruiken. Wat een luxe en verwennerij is dat zeg.
Stap 2: Welke kruiden ga je planten?
Er zijn zoveel verschillende soorten kruiden die je in je kruidentuin kunt kweken. Hieronder een kleine opsomming van de meest gangbare kruiden die je kunt kweken:
Munt is heel makkelijk om te kweken. Wel is het belangrijk dat je deze veel ruimte geeft.
Bieslook heeft een fijne, milde uiensmaak. Deze vaste plant die meerdere jaren blijft staan. De plant bloeit in leuke, paarse bloemetjes. De meeste mensen weten niet dat je de bloemetjes kan eten.
Rozemarijn is een echte fijne smaakmaker in de keuken. Deze is ook heel makkelijk om te kweken. Wel moet je rekening houden dat deze plant relatief groot wordt (tot 80 cm).
Tijm is daarentegen weer een laag groeiende plant. Het heeft eigenlijk wel iets weg van een struik. De schattige en mooie bloemetjes zijn leuk als garnering in salades of cocktails.
Salie is voor de meesten van ons onweerstaanbaar. Het heeft lange groen zilveren blaadjes en in de zomer blauw paarse bloemen. Echt een streling voor het oog. Ook in de keuken kun je er alle kanten mee uit.
Oregano is een kruid die heel leuk is om in je tuin te hebben. Oregano heeft een heerlijke geur.
Dille krijgt prachtig mooie gele bloemetjes. Maar het is niet een makkelijke plant om te telen. Verzorg deze daarom goed.
Koriander is een veelgebruikt kruid dat populair is in verschillende keukens. Al houdt niet iedereen van de uitgesproken smaak. Sommigen zijn voor, anderen tegen.
Kruidentuin aanleggen stap 3: Tijd voor het aanleggen!
Het allerbelangrijkste is dat je je kruidentuin overzichtelijk aanlegt. Het is belangrijk dat je eerst wat huiswerk doet en vervolgens een plan voor jezelf maakt wat je gaat doen en wat je benodigd hebt om je kruidentuin aan te leggen. Zo is september bijvoorbeeld een goede maand voor het aanleggen van je kruidentuin. Zo net na de zomer heeft de grond een warme en aangename temperatuur. De kruiden planten kunnen dan nog goed wortel schieten, voordat de eigenlijke groeiperiode van start gaat. Je kun je kruidentuin aanleggen in rechthoek met een omheining of zonder. Zorg ervoor dat je kruidentuin groot genoeg is om alle kruidenplanten te laten groeien. Keukenkruiden nemen bijvoorbeeld niet veel ruimte in beslag. Voor het aanleggen heb je het volgende nodig:
- Een vrije stuk grond van 3 x 2 meter (of afhankelijk de afmetingen die jij wil)
- Compost of biologische mest
- Kies voor verschillende soorten kruidenplanten
- Het beste kies je voor vaste planten: denk aan salie, rozemarijn, tijm
- Stevig en goed materiaal om je moestuin af te sluiten, bekijk de soorten tuinafsluitingen.
Stap 4: Plaats je kruiden in je tuin
Het is belangrijk dat je de grond goed voorbereid. Verwijder al het puin of stenen of andere niet gewenste zaken. Bemest huidige grond met biologische mest (koemestkorrels) en daarbovenop komt een laag compost. Is het patroon vloeiend genoeg, graaf dan een geul. Vervolgens plaats je alle kruiden planten erin en geef ze gelijk voldoende water. Nadat het water goed ingetrokken is, kun je alles dichtgooien. Het is belangrijk dat je de grond en de planten goed aan stampt. Zet een soort kruid bij elkaar en laat wat ruimte voor het volgende kruid. In de meeste gevallen plaats je het soort kruidenplant ongeveer 30 cm van elkaar. Plant de kruiden in de grond en zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen.
Kruidentuin aanleggen stap 5: De hoogste tijd om je eigen kruiden te oogsten
Zorg er ook voor dat je je kruiden regelmatig oogst. Het regelmatig oogsten van kruiden zorgt er namelijk voor dat de kruidenplant steeds meer blad produceert. Dit vergroot de hoeveelheid die je kunt oogsten. Je hebt eigenlijk niet zoveel nodig om uit je eigen kruidentuin je kruiden te oogsten. Je hebt een kleine, maar goed snijdende schaar nodig. Ook heb je een beetje keukenrolpapier nodig en een mandje of een bakje. Het mandje en het bakje zijn van belang wanneer jij je kruiden wil oogsten die een korte stengel hebben. Je kunt je kruiden het beste in de ochtend oogsten. Lekker vroeg opstaan om heerlijke kruiden te oogsten voor het gerecht die je op die dag wil gaan maken. In de ochtend beschikken de kruiden over de meeste hoeveelheid aan essentiële oliën. Het is wel raadzaam om voordat je gaat oogsten eerst je kruiden goed te bestuderen. Zorg ervoor dat de kruiden die je oogst al knoppen hebben gevormd. Je kan knoppen beschouwen als een soort van indicatie die aangeeft of het kruid oogstrijp is of niet.
Tip: Aan het einde van het seizoen kan je je kruiden oogst ook drogen of invriezen. Zo kun je het hele jaar door genieten van zelfgekweekte kruiden in uw prachtige kruidentuin.