Kruiden drogen: zo haalt u het maximale uit uw kruidentuin

23 oktober 2015
277

Steeds meer mensen raken bekend met de vitaliserende werking van kruiden. Zo is koriander goed voor de vaten, brandnetel helpt tegen hooikoorts en de gezonde werking van knoflook kennen veel mensen: het verlaagt de bloeddruk en voorkomt hartkwalen. Maar daarnaast zijn kruiden natuurlijk gewoon een hele lekkere en vaak onmisbare toevoeging aan een lekkere maaltijd of een kruidige kop thee. Het is mooi dat veel plantjes tegenwoordig zowel vers als gedroogd volop te krijgen zijn in de meeste supermarkten! Maar nog meer voldoening geeft het om uw eigen kruiden te kweken en vervolgens te drogen. Wilt u uw zorgvuldig gekweekte plantjes zo goed mogelijk benutten en zo lang mogelijk bewaren? Houd dan bij het oogsten en drogen rekening met de volgende grootmoeders tips:

Plukken vóórdat de plant bloemen en zaadjes produceert

De essentiële oliën van een kruidenplant zitten met name in de blaadjes. Daarom plukt u bij voorkeur wanneer deze oliën optimaal aanwezig zijn: vóórdat de bloemen en zaadjes ontstaan. Gedurende de zomer kunt u dat het beste in de ochtend doen, de warmte heeft er dan nog niet voor gezorgd dat de oliën verdampen. Dat geeft een heerlijke geur, maar de blaadjes verliezen hiermee een deel van hun smaak. De laatste oogst vindt waarschijnlijk in de herfst plaats, of in ieder geval voordat de vorst de eenjarige exemplaren definitief te gronde richt. Houd er in dit jaargetijde rekening mee dat de dagen korter zijn: de kruidenplanten zullen eerder bloemen en zaadjes produceren in een laatste poging om zich voort te planten, dus om de beste blaadjes te plukken moet u er vroeg bij zijn.

Lees ook:  Slapen naast het Pieterpad met wijds uitzicht over de groene Achterhoek

Alleen de nieuwe blaadjes aan de bovenkant

Pluk altijd alleen de nieuwe blaadjes aan de bovenkant van de plant, en nooit meer dan één derde van de blaadjes. Dat kan met een schaar: u knipt gewoon een stukje van de stengel af, inclusief de blaadjes die u nodig heeft. Met wintergroene kruiden zoals bieslook, rozemarijn en tijm kunt u zo het hele jaar doorgaan, maar bij de eenjarige plantjes zoals dille en basilicum kunt u in de herfst alle nieuwe blaadjes afknippen.
De klassieke manier van kruiden drogen is door ze ondersteboven op te hangen op een warme en droge plek (het meest voor de hand liggend is natuurlijk de keuken). In bundeltjes van 5 a 10 stengels met blaadjes verspreiden ze een heerlijke geur tijdens het drogen! Zonlicht is niet goed voor drogende kruiden, dus hang ze op een donkere plek of in een papieren zak met gaatjes. Verder is het belangrijk dat de kruiden niet te snel, maar ook niet te langzaam drogen, dan loopt u het risico dat ze gaan rotten. Kruiden met wat zachtere, grote bladeren zoals basilicum en munt kunt u daarom beter liggend drogen, op een luchtdoorlatende ondergrond (bijvoorbeeld een rooster of een scherm) en ook weer op een warme en droge plek.
Drogen kan overigens ook in de oven! Zet de oven daartoe op de laagste stand en met het deurtje een klein stukje open zodat vocht kan ontsnappen. Zodra de kruiden droog zijn (na ongeveer 3 kwartier) kunt u ze gebruiken of opslaan.

Verkruimeld of intact?

Uw gedroogde kruiden bewaart u bij voorkeur op een koele en donkere plek. U kunt daarvoor bijvoorbeeld weckpotten gebruiken, deze zijn goed luchtdicht afgesloten en in allerlei maten verkrijgbaar. U kunt de kruiden natuurlijk meteen verkruimelen, maar u kunt ze ook 'intact' laten en pas verkruimelen als u ze in een gerecht verwerkt, zoals de meeste koks het het liefste doen.

Lees ook:  Logeren in de slaapkamer van Vincent van Gogh

Invriezen kan ook!

Vindt u sommige kruiden gewoon vers het lekkerst? Dan is het goed om te weten dat invriezen ook een optie is! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een plastic ijsblokbakje. U verspreidt stukjes munt of basilicum over de verschillende blokjes, giet daar een beetje water bij en zet het in de diepvries. Zodra het helemaal bevroren is kunt u er nog een zakje of doosje omheen doen om bederf tegen te gaan. Wanneer u verse kruiden nodig heeft ontdooit u een 'ijsblokje' en voila!
[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]
[hr]
Beeld: Caitlin Regan via Flickr.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings