Top 10 koudste plekken ter wereld

18 juli 2024
95
koudste plekken ter wereld in Antarctica

We klagen in Nederland wel eens dat het koud kan worden in de winters, wanneer de temperatuur zakt onder nul, sneeuw blijft liggen en de stookkosten drastisch omhoog gaan. Bedenk je echter de volgende keer dat je overweegt een all-electric of hybride warmtepomp te leasen maar eens dat het altijd erger kan. Deze blog zal daarom aandacht besteden aan de top 10 van koudste plekken ter wereld. Boek naar deze plekken maar geen vakantie, wanneer je bij Nederlandse winters al met tien lagen de deur uit gaat.

IJzig Rusland

Siberië staat bekend als een van de koudste plekken ter wereld, maar er zijn een aantal plekken die ruim boven het gemiddelde zitten wat betreft lage temperaturen. Een voorbeeld hiervan is het dorpje Ust’Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt. Het is een van de koudste, bewoonde plekken ter wereld met een record temperatuur van -58.1 graden Celsius.

koudste plekken ter wereld in Siberië

De koudste plek van de Verenigde Staten

In het land Alaska, een van de vijftig staten van de Verenigde Staten, vind je de koudste onbewoonde plek van de Verenigde Staten. Prospect Creek staat bekend om zijn minimumtemperatuur van -62.2 graden Celsius. Gelukkig is deze plek onbewoond en bevindt het zich midden in de wildernis van Alaska. Vroeger woonden hier echter mijnwerkers en constructiemedewerkers die bouwden aan een oliepijplijn.

Koude in een dunbevolkt dorpje

De koudste plek van Noord-Amerika vind je echter in Canada. Het koude record van het continent werd gezet in het dorpje Snag, langs de Alaska Highway in Yukon. Hier werd een recordtemperatuur gemeten van -63 graden Celsius. Snag is een dunbevolkt gehucht met minder dan honderd inwoners. Bonthandelaars en meteorologische medewerkers lijken de enigen die de koude hier durven te trotseren.

Lees ook:  Emigreren naar België

De inlandse ijsvlakten van Groenland

Groenland bestaat uit veel ijsvlakten en het is niet verwonderlijk dat hier ook een van de koudste plekken ter wereld zich bevindt. In het Britse onderzoeksstation North Ice werd in de jaren vijftig een recordtemperatuur van -66 graden Celsius gemeten. Ook het Klinck onderzoeksstation is in Groenland gevestigd. Aangezien dit onderzoeksstation binnen de poolcirkel valt, worden hier nog lagere temperaturen gemeten van -69.4 graden Celsius.

De koudste bewoonde plek op aarde

De koudste bewoonde plek ter wereld ligt in Rusland. Het dorp Ojmjakon is bij verre het koudste dorp ter wereld. Gemiddeld ligt de temperatuur er op 46 graden Celsius onder nul, maar er zijn zelfs pieken gemeten van circa -68 graden Celsius. Bovendien beginnen de winters ook al in september of oktober op zijn laatst, aangezien het gebied binnen een subarctisch klimaat valt. De wintermaanden rekken zich tot april of mei zelfs. Gelukkig worden deze barre winters het hoofd geboden door slechts vijfhonderd inwoners.

Koudste stad ter wereld

Ook de titel “koudste stad ter wereld” behoort aan Rusland toe. 900 kilometer van het dorpje Ojmjakon af ligt de stad Jakoetsk met zijn circa 200.000 inwoners. Jakoetsk is zondermeer de koudste stad op aarde, waar temperaturen van beneden de veertig graden Celsius iedere winter wel eens voorkomen.

koudste plaats ter aarde

’s Werelds koudste hoofdstad

Als je normaal denkt aan de hoofdstad van een land, dan denk je aan bedrijvigheid, drukte en toeristische attracties, zoals in de stad New York. Extreme koude kan echter ook in een hoofdstad plaatsvinden. Dat bewijst de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar. De stad ligt 1300 meter boven de zeespiegel en in de koudste maand komt de temperatuur overdag niet boven de -16 graden Celsius uit. Gelukkig heeft de stad wel ook een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals het grootste klooster van het land.

Lees ook:  Zonder zorgen op fietsvakantie

De koudste berg ter wereld

Het koude record van de Verenigde Staten vind je ook in Alaska, maar ditmaal bovenop de berg Mount McKinley. Deze berg, die ook bekendstaat als de Denali, is de meest arctische berg ter wereld. Op deze koudste berg ter wereld is de laagste temperatuur van heel de Verenigde Staten gemeten, namelijk -73.8 graden Celsius. Gemiddeld liggen de temperaturen in de winter rond de -40 graden Celsius.

Laagste temperaturen op het Antarctisch Plateau

De laagste temperaturen ter wereld liggen zondermeer in Antarctica, het zuidelijkste continent van de wereld. Lange tijd werd door het NASA Dome A op het Oost-Antarctisch Plateau aangewezen als de koudste plek ter wereld. Tijdens de winter kunnen de temperaturen hier ’s nachts dalen tot aan -92 graden Celsius aan de grond en -82.5 graden Celsius in de lucht. Het is niet verwonderlijk dat deze plek niet bewoond is noch dat deze frequent bezocht wordt. Ook de zuidelijkste plek ter wereld, het Amundsen-Scott Zuidpoolstation, wordt gekenmerkt door zijn lage temperaturen. Hier werd een minimum temperatuur van -82.8 graden Celsius gemeten. De ooit gemeten grondtemperatuur van Fuji Ridge spant echter de kroon: hier werd ooit -93.2 graden Celsius gemeten.

De koudste plek ter wereld

Gelegen in Antarctica bevindt zich ook de koudste plek ter wereld: het Russische Onderzoeksstation Vostok. Op 21 juli 1983 werd hier de laagste temperatuur ooit gemeten: een ijzingwekkende -89,2 graden Celsius. Het station ligt op een hoogte van 3.488 meter boven zeeniveau, wat bijdraagt aan de extreme kou door de dunne atmosfeer en de constante invloed van polaire luchtmassa's. Ondanks de barre omstandigheden, blijft Vostok een cruciale locatie voor wetenschappelijk onderzoek, waar wetenschappers waardevolle gegevens verzamelen over het klimaat, ijskernen boren voor historische analyse en inzichten verkrijgen in de extreme omstandigheden die elders in het zonnestelsel kunnen voorkomen.

Lees ook:  Kakkerlakken, de beesten die niemand wil hebben

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Duurzaam slapen: hoe waterbedden bijdragen aan milieuvriendelijk comfort

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down