Alles over een verblijf in Kopenhagen

19 november 2020
230

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken en een van de mooiste havensteden in Europa. De hippe stad telt inmiddels ruim 600 duizend inwoners en is uitgegroeid tot een bestemming waar reizigers en vakantiegangers maar al te graag een bezoek aan brengen. En hier zijn een aantal goede redenen voor.

De Deense hoofdstad beschikt namelijk over een schitterende haven, vele musea en een aantal iconische bezienswaardigheden. Als je aan Kopenhagen denkt, denk je in de eerste plaats aan de Kleine Zeemeermin, het herkenningspunt van de stad sinds het begin van de vorige eeuw. Maar Kopenhagen heeft nog veel meer te bieden.

Want de veelzijdige havenstad maakt niet alleen indruk met zijn veelzijdige architectuur en culturele voorzieningen, maar vooral ook met zijn trendy wijken. Bovendien is de stad perfect geschikt voor het maken van een wandeling of fietstocht. Overal in de stad kom je wandel- en fietspaden tegen. Ook is Kopenhagen de stad waar een groot aantal culinaire restaurants zijn gevestigd waar je heerlijk kunt dineren.

Dankzij dit alles hebben wij er toe besloten om de mooiste bezienswaardigheden, de bereikbaarheid van de stad en de beste reistijd voor een bezoek aan Kopenhagen voor je in beeld te brengen.

Nyhavn

Het is misschien wel het meest bijzondere gedeelte van Kopenhagen te noemen: Nyhavn. Deze haven is werkelijk prachtig te noemen en lijkt zo uit een totaal andere tijd te komen. Het is mede door deze authentieke uitstraling dat de haven is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister.

Zoals hieronder al op de foto te zien is staan de kleurrijke huizen hier centraal. Het kanaal Nyhavn werd in de 17e eeuw voltooid om de haven van Kopenhagen te verbinden met het nabijgelegen plein. Vervolgens zijn in de eeuwen die daarop volgden de gekleurde huizen toegevoegd aan de haven. Ook het plein is nog altijd aanwezig en is verbonden met de beroemde winkelstraat Strøget – waar we verderop binnen het artikel nog op in zullen gaan.

Nyhavn is niet alleen een mooie locatie om te bewonderen en te shoppen, ook het nachtleven hier is ruim vertegenwoordigd. Alle leeftijden strijken dagelijks neer in de vele bars, cafés en restaurants om tot in de late uren te genieten van de levendige sfeer.

Paleis Christiansborg

Gelegen op een klein eiland is paleis Christiansborg een van de hoogtepunten van de stad. Het paleis is imposant en heeft inmiddels al ruim 800 jaar geschiedenis op zijn naam staan. In deze jaren heeft het paleis verschillende functies en bewoners gehad, en ook vandaag de dag wordt het paleis nog altijd actief gebruikt. Het parlement, het hooggerechtshof en zelfs de werkkamer van de premier van Denemarken zijn hier gevestigd.

Maar paleis Christiansborg is bovenal een toeristische hotspot geworden. Grote delen van het paleis zijn geopend voor het publiek – en eigenlijk alle delen zijn de moeite waard om te bezoeken. Met name de overblijfselen van de middeleeuwse vesting is bijzonder om te bekijken.

Kortom, een verblijf in Denemarken is niet compleet zonder een bezoek aan dit indrukwekkende en inmiddels historische paleis.

Strøget

We hadden het net al even kort over de straat Strøget en dat is niet zonder reden. Strøget is namelijk de grootste winkel- en wandelstraat in Kopenhagen en behoort zelfs tot de langste voetgangersgebieden van heel Europa. Op deze bijna een kilometerlange straat komen liefhebbers van winkelen alles tegen waar ze naar op zoek zijn. Kleine winkeltjes, boetieks, maar ook de grote modeketens: ze zijn hier allemaal te vinden.

Daarnaast is de straat niet alleen een geweldige locatie voor de shoppers onder ons, je vindt er ook een groot aantal historische gebouwen. Veel van de winkels zijn gevestigd in deze authentieke panden, waardoor het bezichtigen en winkelen nog nooit zo eenvoudig te combineren was.

Pretpark Tivoli

Het is zonder enige twijfel een van de meest kenmerkende locaties in de stad – het pretpark Tivoli. Het pretpark Tivoli is het op één na oudste pretpark ter wereld. Je vindt hier eigenlijk van alles om van te genieten. Ruim 20 attracties, vele restaurants, festivals en zelfs concerten: niets is hier te gek.

De attracties en restaurants zijn geopend van april tot september, maar dit betekent niet dat het park buiten deze periode wordt gesloten. In tegendeel – jaarlijks vindt er bijvoorbeeld een Halloweenfestival plaats en is er in de feestmaand een kerstmarkt te vinden. Ook zijn er vele concerten van artiesten vanuit de hele wereld.

Een ander beroemd festival is het Roskilde Festival, waar jaarlijks ruim honderdduizend mensen op afkomen. Vele internationale topzangers en bands komen naar het festival om hier hun kunsten te laten zien. Dankzij dit alles behoort het tot een van de grootste festivals in Europa.

Maar zelfs voor iedereen die niet van plan is een ritje te maken in de vele attracties of een festival bij te wonen, is een bezoek aan het park eigenlijk al een aanrader dankzij de prachtige omgeving van het park.

Lees ook:  Vijf keer dromen over reizen die later weer mogen

De Kleine Zeemeermin

Het Tivoli park, de Nyhavn en de beroemde winkelstraat Strøget – hoewel het ware toeristische trekpleisters zijn leggen ze het in de strijd om het symbool van de stad te worden allemaal af tegen de kleine zeemeermin. Er is voor de stad niets zo herkenbaar als dit aan het Langelinie-pier gelegen monument.

Het beeld is gemodelleerd naar de figuur uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Maar het beeld mag dan wel een figuurlijk hoogtepunt zijn, bij aankomst valt het qua afmetingen een klein beetje tegen. Het beeld is slechts ruim een meter lang en heeft hiermee de status van het kleinste monument ter wereld – wat natuurlijk al vrij bijzonder is.

En ondanks deze twijfelachtige eer mag een bezoek aan dit iconische beeld natuurlijk niet ontbreken.

kleine zeemeermin kopenhagen

Nationaal Museum van Denemarken

Een eenvoudige wandeling van tien minuten vanaf Tivoli brengt je naar het Nationaal Museum van Denemarken. Het museum is een echte aanrader voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis en cultuur van het land. Er is hier van alles te zien en te beleven.

Zo zijn er een aantal indrukwekkende runenstenen om te bewonderen, maar is er ook een uitgebreide geschiedeniscollectie die duizenden jaren terug de tijd in gaat. Deens porselein, collecties munten en zelfs een oude zonnewagen zijn hier te bekijken. Ook is er een collectie met voorwerpen die een kijkje geven in het leven van de Eskimo’s.

Een tip voor na afloop van een bezoek: op ongeveer vijf minuten loopafstand van het Nationaal Museum is het museum van Thorvaldsen ook zeker een bezoek waard.

kopenhagen

Nørrebro

Als er een wijk is die je in Kopenhagen zou moeten bezoeken dan is het wel de hippe wijk Nørrebro. De wijk barst van de diversiteit en creativiteit. Stijlvolle restaurants, leuke boetiekjes en zelf turntoestellen en speeltuinen – het is allemaal onderdeel van dit gedeelte van de stad. Werkelijk op elke hoek staat je wel een ontdekking te wachten.

Elmegade Street is misschien wel de leukste straat van de wijk, maar ook de Jægersborggade straat heeft een aantal interessante cafés en bars die je eigenlijk niet mag missen. Mis ook het spannende open ruimteconcept van het Superkilenpark niet, waar je soms even twee keer moet kijken om te zien hoe dit park nu precies in elkaar zit.

Koninklijk Kasteel Amalienburg

Kasteel Amalienborg is de officiële residentie van de koninklijke familie. Het kasteel bestaat in totaal uit vier paleizen die rond een plein zijn gebouwd.  Als je het kasteelcomplex van buitenaf wilt bewonderen, is het de beste optie om een bezoek te brengen als de koningin aanwezig is.

Als dit namelijk het geval is, is het mogelijk om de koningswacht te aanschouwen.  Wanneer je dit koninklijke spektakel niet wilt missen, moet je voor 12.00 uur aanwezig zijn.

Het Amalienborg Kasteelmuseum geeft je daarnaast de mogelijkheid om nog dieper in de geschiedenis van de koninklijke familie te duiken en meer te weten te komen over het leven en de tradities van de royals.

Daarnaast vind je in de buurt van het kasteel de Koninklijke Bibliotheek van Denemarken, die sinds het einde van de vorige eeuw een beroemde uitbreiding heeft in de vorm van de Black Diamond. Dit gedeelte is met name in de avonduren schitterend om te zien vanwege de prachtige verlichting.

Vesterbro

Eerder in het artikel is al de wijk Nørrebro aan bod gekomen, maar er is nog een andere trendy wijk in Kopenhagen welke absoluut de moeite waard is: de wijk Vesterbro. Bovendien vormt de wijk Vesterbro een spannende bestemming op uw ontdekkingstocht door de stad.

Het is een van de topattracties van de stad en beschikt over een enorm aantal cafés, kleine winkels en restaurants. In de winkeltjes heb je de mogelijkheid om verschillende, soms nogal vreemde, lokale souvenirs te kopen. Maar ook de Økneshallen hebben altijd een verrassing voor je klaarstaan. In de gebouwen worden regelmatig evenementen en rommelmarkten gehouden, waarbij je vaak zo naar binnen kunt lopen.

In de oude arbeiderswijk vind je tot slot nog de beroemde Kødbyen. Ook deze buurt staat weer vol pubs en bars. Veel van deze locaties hebben een industriële sfeer, wat een bezoek natuurlijk nog specialer maakt.

kopenhagen

Rundetaarn

Liefhebbers van Bassie en Adriaan zullen de volgende bezienswaardigheid waarschijnlijk direct herkennen. Deze kenmerkende toren – Rundetaarn genaamd – speelde namelijk een rol in de bekende kinderserie. Maar zelfs zonder deze aandacht is de Rundetaarn al jaren mateloos populair.

De ronde toren doet dienst als observatorium en werd al halverwege de 17e eeuw gebouwd. Daarmee is de Rundetaarn het oudste nog functionerende observatorium van heel Europa. Tegenwoordig behoort de toren tot de Universiteit van Kopenhagen en heeft het een uitkijkplatform onder het ruim 30 meter hoge dak van de toren.

Lees ook:  7x bijzonder overnachten in Amsterdam

Wie echter denkt dat een eenvoudige klim genoeg is om het uitkijkplatform te bereiken heeft het mis. Het meest bijzondere gedeelte van de toren is namelijk de 270 meter lange gang, wat het ook direct het meest uitdagende onderdeel maakt. Tijdens de klim naar boven lijkt het soms wel alsof er geen einde aan de gang komt. Haast eindeloos blijft de gang doordraaien naar boven.

Toch is de inspanning de moeite meer dan waard. Het uitzicht over de stad is geweldig en je krijgt direct een goed inzicht van waar de belangrijkste locaties in de stad zich bevinden.

kopenhagen

Christiania

Voor misschien wel de meest bijzondere en surrealistische locatie in Kopenhagen moet je naar het kleine dorpje Christiania. Deze alternatieve woonwijk is al jaren in het bezit van hippies en de vrijdenkende, iets wat het gebied zijn bijzondere charme geeft.

Ongeveer 50 jaar geleden namen de bewoners het militaire gebied en de vele kazernes die hier bij hoorden over. Het werd gezien als een protest tegen de overheid, vooral vanwege de schaarste op de woningmarkt. Het gebied werd echter steeds populairder en is inmiddels uitgegroeid tot een eigen stadje met verschillende restaurants en instellingen.

Het leven is hier nog altijd heel anders dan in de rest van de stad - en dit maakt een bezoek ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

Botanische tuinen

Onder de top bezienswaardigheden van Kopenhagen mogen ook een aantal groene locaties natuurlijk niet ontbreken. Want hoewel de stad vooral vol staat met historische gebouwen, hippe wijken en stijlvolle restaurants, is er ook zeker het nodige groen te vinden. En een goed voorbeeld hiervan is de botanische tuin.

De tuin kan eigenlijk als een park worden beschouwd en is gelegen in het centrum van de stad. Het is een ideale locatie om even heerlijk te ontsnappen aan alle drukte van de stad en een natuurlijke omgeving op te zoeken.

Het park werd aan het einde van de 19e eeuw ontworpen en wordt vooral voor onderzoeken gebruikt. De reden hiervoor is dat het park nog altijd in bezit is van de Universiteit van Kopenhagen. Toch is het park gelukkig ook geopend voor bezoekers en is het een locatie waar de inwoners en toeristen maar al te graag komen om te genieten van al het moois.

Wie een wandeling door de tuin maakt komt een enorm aantal verschillende plantensoorten tegen. Maar liefst meer dan 10 duizend plantensoorten zijn hier te vinden. Tijdens een bezoek mag ook het architectonisch indrukwekkende Palm House in Kopenhagen met een enorme glazen koepel niet worden overgeslagen. Hier heb je namelijk de kans om een aantal exotische planten bekijken.

Frederikskerk

De Frederikskerk is een van de mooiste historische gebouwen van Kopenhagen. De kerk is gelegen in de buurt van het kasteel Amalienborg en trekt vooral veel bekijks vanwege de enorme koepel die op het bouwwerk staat. Bovendien beschikt de kerk over een geweldige gevel in de barokke stijl.

Maar naast het indrukwekkende uiterlijk is er ook binnenin het gebouw genoeg om te bewonderen. Zo zijn er vele schilderijen en beelden om te aanschouwen. Ook zijn de zalen in het kasteel werkelijk schitterend te noemen.

Dierentuin van Kopenhagen

De dierentuin van Kopenhagen ligt op een aantal kilometer van het stadscentrum af en behoort tot een van de grootste en oudste dierentuinen van heel Europa. De dierentuin werd halverwege de 19e eeuw al opgericht en beschikt over een groot aantal diverse diersoorten die ieder hun natuurlijk omgeving leven.

Leeuwen, olifanten, maar ook ijsberen: ze zijn hier allemaal te bewonderen. Ook is er een reptielenhuis, een verblijf voor apen en zijn er vele vogelsoorten die leven op het meer in de dierentuin. Hiermee is het een ideale locatie voor een dagje uit.

Het park Frederiksberg

Frederiksberg Have behoort tot een van de groenste en meest natuurlijke locaties in de stad. Het is voor bezoekers een geweldige locatie om te picknicken, ontspannen en te genieten van de natuur. Dit groene park bevindt zich in de gelijknamige adellijke wijk Frederiksberg.

Naast de schitterende omgeving zijn ook een aantal mooie gebouwen uitstekende restaurants te vinden. Hoewel dit een aantal blikvangers zijn, is het natuurlijke landschap de echte reden om een bezoek te brengen aan het park.

Je vindt er kleine meren, de dierentuin van Kopenhagen en een indrukwekkende kasteel. Vooral tijdens de warmere zomerdagen is een bezoek aan het park een echte aanrader.

Stadhuis

Het drukke stadhuisplein wordt gedomineerd door het stadhuis van Kopenhagen. Het stadhuis werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en heeft een mix van verschillende stijlen als het aankomt op de architectuur. Het stadhuis beschikt bovendien over een schitterende wereldklok die halverwege de vorige eeuw is ontworpen. Ook zijn er in het gebouw zelf een aantal schilderijen en beelden om te bewonderen.

Lees ook:  Verblijven in een huisje in het bos is echt genieten

Toch zijn niet alleen het exterieur en het interieur de enige hoogtepunten van een bezoek. Een andere letterlijk hoogtepunt is namelijk de toren van het stadhuis. De toren is ruim honderd meter hoog en het is mogelijk om deze te beklimmen. Vanaf hier krijg je een geweldige uitzicht over de ondergelegen stad.

Verlosserskerk

Van het stadhuis gaan we direct door naar een ander iconisch bouwwerk in de stad. Zelfs van een grote afstand valt deze ruim 90 meter hoge toren al direct op. Het betreft de toren van de Verlosserskerk en het bouwwerk is op z’n minst opvallend te noemen.

Ook hier heb je de mogelijkheid om – net als bij het stadhuis – de toren te beklimmen. Een aantal honderd treden brengen je naar de top van de toren en geven je een geweldig aanzicht van de stad.

Niet alleen de klim naar de top van de toren is de moeite waard, ook de kerk zelf verdient eigenlijk wel een bezoek. Vooral het enorme orgel en de altaren zijn een aantal hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je verblijf.

Winkelen in Kopenhagen

Kopenhagen mag dan wel vol met bezienswaardigheden, toeristische attracties en historische gebouwen staan – dat betekent niet dat er verder weinig te beleven valt. Vooral de liefhebbers van shoppen kijken in de stad hun ogen uit.

We hebben het al even over de beroemde winkelstraat Strøget gehad, maar er zijn in Kopenhagen nog meer mogelijkheden om uitgebreid te winkelen. Want naast deze straat zijn er nog een aantal zijstraten die ook de moeite waard zijn. Met name in de wijken Østerbro en Vesterbro zijn er vele boetieks om te ontdekken. Maar ook op Kongens Nytory wordt je getrakteerd op prachtige creaties. Tot slot is er nog het overdekte winkelcentrum Torvehallerne, waar je meer dan 80 winkels bij elkaar zult tegenkomen.

Ook voor de shoppers valt er dus genoeg te kiezen!

Strand in Kopenhagen

Het is lang niet alle Europese hoofdsteden gegeven: een ligging aan het strand. Kopenhagen ligt echter aan de Öresund en dit geeft bezoekers de mogelijkheid om te genieten van het water en de prachtige natuur. Met name het Amager strandpark is een aanrader te noemen.

Hier kom je een groot zandstrand tegen, dat gewoon is gelegen op een korte afstand van het centrum. Bovendien is het water ideaal om in te zwemmen, kitesurfen of deel te nemen aan andere buitensportactiviteiten.

Het strand van Svanemølle in de wijk Østerbro is ook een goede optie. Dit strand is vooral geschikt als je even op zoek bent naar wat ontspanning. Maar ook voor gezinnen met kinderen is dit een uitstekende locatie.

Vergeet daarom zeker niet - vooral tijdens de zomermaanden - om je zwemspullen mee te nemen.

Bereikbaarheid Kopenhagen

Kopenhagen is een stad die vanuit Nederland en België vrij eenvoudig te bereiken is. De meest gemakkelijke en snelste manier is om te kiezen voor het vliegtuig. Vanaf onder andere Schiphol gaan er verschillende vluchten naar Kopenhagen. De luchthaven van Kopenhagen ligt ongeveer acht kilometer ten zuiden van het stadscentrum en is te bereiken met de taxi of het openbaar vervoer.

Een ander redelijk goed alternatief is om met de auto naar Kopenhagen te reizen. Een autoreis duurt uiteraard een stuk langer dan een vliegreis, maar het geeft je wel meer mogelijkheden tijdens je verblijf. Vooral als je van plan bent om meerdere delen van Denemarken of Zweden te ontdekken is dit een goed alternatief te noemen. Voor iedereen die slechts een korte stedentrip wilt maken blijft het vliegtuig echter de beste optie - ondanks dat ook de trein inmiddels een steeds beter alternatief begint te worden.

Beste reistijd Kopenhagen

Er zijn verschillende periodes in het jaar waarin een bezoek aan de Deense hoofdstad kan worden aangeraden. Om de stad van zijn beste kant te zien zijn de zomermaanden de beste optie. Tijdens deze periode van het jaar zijn de temperaturen aangenaam en is het vaak warm genoeg voor een strandbezoek. Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat er in deze periode sprake is van meer drukte bij de populairste locaties in de stad.

Op het bezoek aan de kerstmarkten na zal een verblijf in de winter waarschijnlijk minder geschikt zijn voor de meeste reizigers. In deze maanden is het vrij koud en zijn regenachtige dagen geen uitzondering te noemen.

Gelukkig zijn er wel nog een aantal goede alternatieven voor een bezoek buiten het hoogseizoen. Want in de lente- en herfstmaanden is het over het algemeen een stuk kouder en is er weinig zon aanwezig, toch zijn de temperaturen nog vrij aangenaam te noemen. Bovendien zijn er tijdens deze maanden minder toeristen aanwezig in de stad – waardoor je maximaal kunt genieten van al het moois dat Kopenhagen te bieden heeft.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings