Kookatelier | Worteltjes van Oranje

5 november 2015
140

Het verhaal gaat dat de Nederlanders de oranje wortel hebben 'uitgevonden'. Van origine waren wortelen paars. De zoete, oranje variëteit zou in de tijd van Willem van Oranje door Nederlandse kwekers zijn ontwikkeld door kruisingen van gele wortelen uit Noord-Afrika met paarse of wilde soorten. Anno 2015 zijn paarse en gele wortelen juist weer een zeldzaamheid op markten en in winkels. Het loont daarom de moeite ze zelf te kweken!

Zelf wortelen telen

zelf wortelen telen
Wortelen staan graag op een zonnige, open plek met losse, vruchtbare grond. Als u ze op lichte, zanderige gronden kweekt kunt u last krijgen van hun aartsvijand, de wortelvlieg. Deze legt eitjes op de jonge planten; de larven vreten gangen door de wortel en veroorzaken grote schade. Gebruik geen gif, want dat kan de hele balans uit uw tuin halen en het is ook ongezond voor uzelf. Kweek wortelen, als u alleen over lichte zandgrond beschikt, liever in een pot of in verhoogde bedden. DE wortelvlieg komt namelijk niet hoger dan 60 cm. Zorg wel dat de potten voldoende diep zijn - minstens 30 cm. Wortelen houden van warmte en hebben niet veel water nodig. Zaai vanaf begin maart op niet te natte en beschutte plekken Als het nog nacht is en er nachtvorst is, kunt u beter even wachten. Zaai 1 cm diep op rijen, 10 tot 15 cm uit elkaar. Dun later uit tot 5 cm afstand. Als u potten gebruikt of onder als zaait, kunt u al wel eind februari zaaien. Zet dan wel een cloche over de pot!

Recept: Heerlijk zoete carrotcake

Zoete gerechten met groente zijn een uitvinding. Het gaat namelijk vaak om eten met een rijke historie. Zo werd in de Middeleeuwen wortel al in cakes en puddingen gebruikt, omdat suiker toen duur en schaars was. De carrotcake beleefde in de Tweede Wereldoorlog een revival in het Verenigd Koninkrijk omdat ook toen lastig aan suiker was te komen. Dit is een variant op deze oude lekkernij, waar overigens wel nog wat suiker in gaat.
Wat heeft u nodig?

 • Bakvorm met een diameter 19 cm
 • 100 gr pecan- of walnoten
 • 340 gr wortel
 • 260 gr bloem
 • 1 theelepel bakzout (baking soda, verkrijgbaar bij de toko en natuurwinkels)
 • 1 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 1/2 theelepel kaneel
 • 4 eieren van blije kippen
 • 2 zakjes vanillesuiker (16 gr)
 • 240 ml zonnebloemolie
 • 250 gr bruine basterdsuiker
Lees ook:  Bijzondere ontmoetingen aan de keukentafel

Voor de topping

 • 60 gr roomboter op kamertemperatuur
 • rasp van 1/2 citroen
 • 230 gr roomkaas
 • 230 gr poedersuiker
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gr)

Aan de slag

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster in een droge koekenpan de noten, laat ze iets afkoelen en hak fijn. Maal de wortel fijn.
 • Vet de vorm in en kleed deze met bakpapier. Meng in een grote kom bloem, bakzout, bakpoeder, kaneel en een 1/2 theelepel zout. Klop met een handmixer de eieren ca. 1 minuut en voeg de suiker en olie, beetje bij beetje, al kloppend toe. Doe de bloem erbij en klop in 5 minuten lobbig. Vouw als laatste voorzichtig de wortel en noten erdoor.
 • Giet het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 40 minuten. De cake is gaar als een satéprikker droog uit de cake komt. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
 • Klop de boter, citroenrasp en de roomkaas luchtig met de poedersuiker en vanillesuiker. Smeer de topping op de cake met een pannenlikker of paletmes.

[hr]
Meer kook- en tuininspiratie opdoen? Vul uw gegevens in en u ontvangt persoonlijk bericht wanneer de nieuwe editie van het Kookatelier verschijnt!
[mc4wp_form id="20904"]
[hr]
De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten en kruiden de hoofdrol hebben en is ze sinds kort enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin! 
[hr]
Beeld: m01229 via Flickr.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings