Kookatelier | Hiermee krijgt u zelfs de echte bietenhaters terug aan tafel

16 september 2015
33

De voorouder van de biet, de strandbiet, groeide langs de kusten van Azië en Zuid-Europa. De Romeinen cultiveerden de biet en zorgden voor verspreiding over Europa. In het kookboek De volmaakte Hollandsche Keukenmeid (uit 1745) wordt de biet al genoemd: 'Roode Bietwortelen, hoe men die tot Salade zal toebereiden. Men kookt de Roode Bietwortelen en dan schild men die en snijd ze in schijfjes en eet ze met andyvie of vette kost, is een zeer gezonde Salade.'
Ten tijde van dit boek waren ze er gelukkig nog niet, maar ze zijn vandaag de dag wel verantwoordelijk voor het verjagen van een grote groep mensen van de eettafel: de gekookte biet uit de supermarkt. Deze zijn een regelrechte belediging voor de verse biet. Als u de rauwe, pas geoogste jongens met honing roostert in de oven, en met wat versgemalen zwarte peper en tijmblaadjes erover, weet u gewoon niet wat u proeft. Ik heb er al veel bietenhaters zover mee gekregen dat ze in hun eigen achtertuin of op hun balkon bietjes zijn gaan verbouwen!

Bietentaartjes met brie en walnoot

bietentaartjes met brie
In deze variant gaan bovenstaande ingrediënten gepaard met wat extra items om er heerlijke bietentaartjes met brie en walnoot van te maken. Wat heeft u nodig?
4 quichevormpjes, diameter 12 cm
Voor het deeg

  • 120 gr bloem
  • 60 gr koude roomboter in blokjes
  • 1 ei van een blije kip, losgeklopt

Voor de vulling

  • 3 of 4 chioggiabietjes, geschild
  • 175 gr brie, in plakjes
  • 25 gr walnoten
  • 1 ui
  • 2 eetlepels appelsap
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 ml room
  • 2 eieren van blije kippen
  • een paar takjes tijm
  • roomboter om in te vetten
Lees ook:  Eetbare bloemen in nostalgische lolly's

En dan aan de slag:

  • Zeef de bloem in een grote kom met een snuf zeezout. Voeg de beter toe en kneed met uw vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg het ei en 1 eetlepel koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en lef het 30 minuten te rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bieten in plakken en meng in een ovenschaal met de honing, 2 eetlepels olijfolie en tijm. breng op smaak met zeezout en lekker veel peper. Rooster de bietjes 20 minuten in de oven. Schep halverwege een keer om. Draai de oventemperatuur terug naar 180 graden.
  • Snijd de ui in heel dunne ringen. Verwarm in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak de uienringen op ene laag vuur glazig. Voeg de appelsap toe en laat inkoken tot de uien zacht en zoet zijn. Laat op keukenpapier uitlekken.
  • Klop de room en eieren door elkaar, breng op smaak met peper en zout. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak dun uit. Snijd vier cirkels uit het deeg en bekleed de ingevette quichevormpjes. Prik met ene vork wat gaatjes in het deeg.
  • Verdeel de uienringen over de bodem, 3/4 van de brie en vervolgens dakpansgewijs de bietjes. Leg de rest van de brie erop en giet er het roomjengels over. Verdeel de walnoten erover en leg er een takje tijm op. Bak de bietentaartjes in 30 minuten gaar. Serveer met frisse salade..

..en reken voorgoed af met de bietenhaters!
[hr]
Meer kook- en tuininspiratie opdoen? Vul uw gegevens in en u ontvangt persoonlijk bericht wanneer de nieuwe editie van het Kookatelier verschijnt!
[mc4wp_form id="20904"]
[hr]
De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin! 
Meer lezen over koken uit eigen tuin? Natascha Boudewijn beschrijft haar geheimen in het kookboek Puur koken met je eigen oogst.
[hr]
Beelden: Adam Tinworth via Flickr.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings