
Basilicum, ook wel koningskruid genoemd, heeft veel meer in zijn mars dan de snel verwelkende plantjes in de supermarkt doen vermoeden! In 1863 werd voor het eerst een recept met pesto gepubliceerd, in la Cucinera Genovese. Hoewel dit kruid vaak wordt geassocieerd met de Italiaanse keuken, komt het oorspronkelijk uit Zuid-Azië en tropisch Afrika. Inmiddels kweek ik met veel liefde eindeloos basilicum in mijn tuin, en deel graag een paar geheimen van de smid voor teelt én voor een feestelijke soep van aardbei en basilicum:
[quote text_size="medium"]
"Op het bord gaan deze twee ingrediënten heerlijk samen, en ook wanneer u tomaten kweekt is het een goed idee om daar basilicum bij te zetten"
[/quote]
Vergeet de potjes uit de winkel
Deze zijn onder heel andere omstandigheden gekweekt dan bij u in de tuin of op balkon. Ze hebben nooit daglicht gezien en kennen de elementen niet. Daarom begeeft uw basilicumplant uit de supermarkt het vaak binnen een week: de overgang naar de omstandigheden bij u thuis is gewoon te groot. De oplossing: zelf kweken! Heel gemakkelijk.
Zorg voor voldoende warmte bij het zaaien
Vanaf eind mei kunt u basilicum buiten zaaien, dan is er genoeg warmte voor het zaad om te ontkiemen. Voor die tijd kunt u het binnen zaaien. Gebruik geen kweekbak, want basilicum houdt er niet van om verspeend te worden!
Knip de jonge plantjes bij
Top de jonge planten na een paar weken af met uw vingers of een schaar om bossige groei te bevorderen.
Stek dat het een lieve lust is
Wanneer de plantjes groot zijn kunt u er makkelijk stekken van nemen en die in een glas water wortel laten schieten. Zo vermeerdert u uw collectie eenvoudig en goedkoop.
Combineer basilicum en tomaat ook in de grond
Op het bord gaan deze twee ingrediënten heerlijk samen, en ook wanneer u tomaten kweekt is het een goed idee om daar basilicum bij te zetten. Ze houden namelijk van dezelfde groeiomstandigheden: vochtige warmte, zonder vorst, met veel water, maar zonder natte voeten en tenminste 4 uur zon na 10 uur 's morgens.
Beeld: Natascha Boudewijn
Verwerk basilicum pas op het laatste moment in gerechten
Het verliest veel van de smaak wanneer u er mee kookt.
Combineer het met andere kruiden
Basilicum gaat erg goed met knoflook, oregano, peterselie, rozemarijn, salie en tijm. Verwerk ze samen in een smakelijke match in kruidenboters, soepen of rijstgerechten.
Gebruik basilicum ook eens in desserts
Gebruik hiervoor kaneel-, vanille- of citroenbasilicum.
Kweek ook basilicum voor de eetbare bloemen
Basilicum verliest aan aroma waneer het bloeit: kweek daarom enkele soorten speciaal voor de bloemen - bijvoorbeeld Siam Queen vanwege de spectaculaire bloei met diep wijnrode bloemen, of het naar vanille smakende Blue Spice, met lila bloemen.
Recept: aardbei-basilicumsoep | Serveer als ontbijt of als alcoholvrije cocktail op een zomerse avond
Beeld: Natascha Boudewijn
Wat heeft u nodig:
- 1 kg aardbeien
- 1 eetlepel honing
- handje basilicumblad
- eventueel wat frambozen
- snuf peper
- kristalsuiker en poedersuiker
Was de aardbeien en ontdoe ze van hun kroontje. Meng in de keukenmixer met de basilicum, honing en een snuf versgemalen peper. Bevochtig de randen van de glazen met een beetje water. Zet ze ondersteboven op een schotel met wat suiker voor de feestelijke suikerrandjes. Serveer met wat aardbeien, frambozen en basilicum, bestrooid met wat poedersuiker.
Proef de zomer!
[hr]
De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin!
[hr]
Beeld coverfoto: monkeysalwayskookshop.com