Kookatelier | Groentesoep uit 1911

1153 VIEWS
Kookatelier | Groentesoep uit 1911

In de familiearchieven vond ik laatst een geweldig vegetarisch kookboekje uit 1911. Vandaag stort ik me op de groentesoep. Morgen ben ik namelijk de hele dag aan het werk, en als ik vandaag de pan al op het vuur zet ruikt en het hele huis (hopelijk!) ernaar, en eten we morgen een delicious soepje.

Wat me aanspreekt is dat bij de gerechten in de dit boek alleen de ingrediënten staan, en geen hoeveelheden. Zelf ben ik daar ook nooit zo van. Ik zie wel wat mijn tuin me geeft, of koop gewoon groenten en kruiden en verwerk alles naar smaak. Dat is ook de reden dat het met mij en patisserie nooit wat zal worden 🙂 !

Vandaag dus de recepten in het originele proza van de schrijfster, mevrouw Valk-Heijnsdijk. Ze geeft maar liefst zes variaties op de groentesoep.. Ik maakte een combi van nummer 3 en 4 en verwerkte er mijn zelfgezaaide kervel in. Mmm!

R. 21. Groentesoep III. Prei, selderij, peterseliewortel, een weinig dragon, een weinig boonenkruid, jonge peentjes (worteltjes) worden schoongemaakt, gesneden en met water opgezet; men doet er een stuk of wat dun geschilde rauwe aardappelen in en voegt er later rijst of gries of macaroni of vermicelli bij om de soep te binden. Anderhalf uur zachtjes koken. Zout en boter naar smaak. Opdienen met geroosterde dobbelsteentjes van oudbakken wittebrood.

Lees ook:  Gerechten als de som der delen

R. 22. Groentesoep IV. Neem kervel peterselie, zuring, postelein, prei, gedopte erwtjes; hak de kervel, peterselie en prei heel fijn, de zuring en postelein aan kleine stukken, en zet alles op een zacht vuur en voeg er later rijst, griesmeel, macaroni of vermicelli bij om de soep te binden (anderhalf uur zachtjes koken). Boter en zout naar smaak.


De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort ook enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin! 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land
Eetbare bloemen in nostalgische lolly’s
Thee van dennennaalden: gezond en heerlijk winters
Kookatelier | Worteltjes van Oranje