Kookatelier | Geitenkaashapjes met bergamot

21 mei 2015
267

Het is volop lente, reden genoeg voor veggiechef Natascha Boudewijn om haar kruidentuin in te duiken op zoek naar een feestelijk hapje. Haar oog valt op de bergamot, die ze samen met andere kruiden en een beetje geitenkaas combineert tot een heerlijk en eenvoudig lentegerechtje! Natascha geeft u naast het recept ook nog wat tips om bergamot zelf te kweken en hoe het te gebruiken in uw keuken:
Bloemen
Als u van bijen en vlinders houdt, is bergamot een must in uw tuin of op uw balkon. De diertjes komen er in groten getale op af. Bergamot bloeit de hele zomer met prachtige rode, lila, witte of roze bloemen, die geweldig ruiken. De plant hoort net als basilicum, munt en droppplant tot de lipbloemfamilie. Ze bevat net als tijm en dille de stof thymol, die een antiseptische werking heeft.
Smaak
Blad én bloemen zijn eetbaar. Het blad smaakt erg sterk en heeft een peperige nasmaak, het is dan ook goed te gebruiken als vervanger van peper en oregano in hartige gerechten. Je hebt er ook heel weinig van nodig, dus één plant is culinair gezien genoeg. De geurige bloemen hebben een peperige, citroen- of muntachtige smaak, die al naar gelang de kleur van de bloem varieert. Gebruik ze over hartige gerechten en over fruit of om limonade, sommaties en thee van te maken.
Teelt
Bergamot is een makkelijke plant om zelf uit zaad op te kweken. Zowel in volle grond als in potten doet ze het prima. Kies voor flinke potten met ene doorsnede van minimaal 30cm en houd de grond vochtig. Perfect voor balkons en terrassen met ochtend- of avondzon, want de pot droogt in de felle middagzon (te) snel uit. Zorg voor rijke, goed doorlatende grond. De planten moeten niet et dicht op elkaar staan, omdat ze gevoelig zijn voor meeldauw.
Recept: geitenkaashapjes met bergamot
Deze hapjes zijn heel eenvoudig te maken en stelen op feestjes altijd de show - in eerste instantie vanwege hun looks, maar als snel ook omdat ze zo lekker zijn! U kunt ze alleen met bergamotbloemen maken, maar ook met andere eetbare bloemen, zoals de korenbloem Blue Joy die ik hier heb gebruikt.
Ingrediënten:

  • 125 gr verse geitenkaas
  • 2 eetlepels gehakte bergamotbloemen* (ca. 4 takjes)
  • 2 eetlepels gehakte korenbloemen (ca. 5 bloemhoofdjes)
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • 2 eetlepels gehakte munt
  • 1/2 eetlepel gehakte dille
  • 6 toastjes of cups
Lees ook:  Kookatelier | Hiermee krijgt u zelfs de echte bietenhaters terug aan tafel

Rol 6 even grote balletjes van de geitenkaas. Meng alle bloemen en kruiden flink en rol de geitenkaasballetjes er goed doorheen, zodat alles wordt bedekt. Serveer in cups of toastjes en leg er ter decoratie nog wat bloemen naast.
Feest!
* U kunt voor dit recept alle kleuren bergamotbloemen gebruiken; ik gebruikte citroenbergamot.
[hr]
De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin! 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings