Kookatelier | Eitjes van uw eigen kippen

27 augustus 2015
717
eigen kippen in de tuin

Mensen zeggen vaak dat ze eigen kippen een droom vinden, alleen lijkt het soms zo'n grote stap om ze ook daadwerkelijk te nemen. U heeft er natuurlijk wel een tuin voor nodig, maar verder geven ze weinig werk en u heeft er veel plezier van!
Hoewel kippen het liefst vrij rondlopen, is een stuk tuin van 2,5 bij 3 meter voldoende voor een prima binnenhok met buitenren. U kunt er makkelijk 3 blije krielen in houden. Krielen zijn kleine kippen, heel handig als u niet veel ruimte hebt. En ze leggen goddelijke eitjes. Stelt u zich eens voor dat u die 's morgens voor uw ontbijt raapt..dat is pure rijkdom.
Kippen houden van de ochtendzon, dus een plek op het oosten is ideaal. Bescherm hen wel tegen te felle zon, want daar kunnen ze niet tegen. En zorg voor zand: een zandbad vindt een kip het hoogste genot. Een haan is niet nodig, dus overlast voor de buren geeft het niet.
Als u eigen kippen wilt houden voor eitjes en niet voor een kakelend nageslacht, kies dan voor rassen die niet snel broeds zijn, zoals Barnevelder of Australorp. Een broedse kip stopt namelijk met leggen en bij sommige rassen, zoals Wyandotte, kan het weken duren voor de broedsheid over is. Daar gaat uw lekkere ontbijt..
Bij organisaties zoals Kipster kunt u voor een klein bedrag per maand uw eigen kippen, ingeënt en wel, inclusief hok huren. Wanneer u ook nog iets goeds wilt doen voor de wereld, of liever gezegd voor een kip, red dan een paar legkippen van de slacht, bijvoorbeeld via Red een legkip.
eigen kippen in de tuin

Lees ook:  Kookatelier | Worteltjes van Oranje

Een gepocheerd eitje uit eigen tuin

En zo ligt er opeens elke ochtend een eitje uit eigen tuin op u te wachten! Lekker om bijvoorbeeld te pocheren: ook dat is minder moeilijk dan de meeste mensen vermoeden:

  • Verwarm een grote pan met ruim water samen met 1 eetlepel witte wijnazijn. Breek elk ei in een apart bakje en zet klaar. Zorg ook voor een schuimspaan en een bak met heel koud water.
  • Houd het water tegen de kook aan, maak een draaiende beweging met een pollepel en laat de eieren er een voor een inglijden. Blijf meebewegen met de kleine draaikolk die u heeft veroorzaakt.
  • Kook het ei 2 minuten voor een heel zacht en 4 minuten voor een meer gestold resultaat. De eitjes van mijn krielkippen zijn heel klein, dan is 1,5 minuut pocheren voldoende.
  • Haal de eieren er een voor een met schuimspaan uit en dompel ze meteen in het koude water om het stollen te stoppen.
  • Serveer op een boterham. Lekker met wat versgemalen peper en zout erover!

eigen kippen in de tuin
[hr]
Meer kook- en tuininspiratie opdoen? Vul uw gegevens in en u ontvangt persoonlijk bericht wanneer de nieuwe editie van het Kookatelier verschijnt!
[mc4wp_form id="20904"]
[hr]
De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin! 
Meer lezen over koken uit eigen tuin? Natascha Boudewijn beschrijft haar geheimen in het kookboek Puur koken met je eigen oogst.
Beelden: Natascha Boudewijn

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down