
Ik verbaas me altijd over de enorme rozemarijnstruiken die in mediterrane landen langs de weg groeien alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Niet verwonderlijk dat dit kruid een belangrijke plek inneemt in de zuid-Europese keuken. Maar met een beetje geluk en een boel liefde kunnen we in Nederland ook een redelijk plantje kweken, hetzij wat kleiner van stuk maar desalniettemin niet te versmaden.
[quote text_size="medium"]
"Rozemarijn geeft een oppepper, omdat het spijsvertering én bloedsomloop stimuleert"
[/quote]
De beroemde honing van de Narbonne dankt zijn goddelijke aroma al sinds mensenheugenis aan de rozemarijn. Bijen verzamelen de nectar uit de rozemarijnbloemen in de heuvels van Corbières. Omdat dit kruid een positief effect heeft op de spijsvertering, en dan met name op de lever, zetten de Fransen er al eeuwen thee van die ze na een stevige maaltijd drinken (tisane). In de Lage Landen werd van rozemarijn speciale melk gemaakt 'van twee pinten melk en 2,5 cent rozemarijn.' Proost!
[quote text_size="medium"]
"Daarnaast doen de naalden en bloemen van rozemarijn het ook goed in zoete gerechten zoals ijs, taart en koekjes"
[/quote]
Rozemarijn geeft een oppepper, omdat het spijsvertering én bloedsomloop stimuleert. Gebruik het dus vaak in de keuken, want uw gezondheid vaart er wel bij. Het kruid wordt vaak met vlees geassocieerd, maar is juist in de groentekeuken zo veelzijdig dat u er uw leven lang nieuwe combinaties mee kunt bedenken. U kunt mij 's nachts wakker maken voor krokante aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook. Daarnaast doen de naalden en bloemen van rozemarijn het ook goed in zoete gerechten zoals ijs, taart en koekjes.
In deze laatste categorie maakte ik onlangs biscotti met sinaasappel en rozemarijn. Een heerlijke variant op de klassieker met amandelen. U kunt ze nog steeds lekker in de dessertwijn dopen, met een extra smaaksensatie als bonus.
Dit heeft u nodig:
- 250 gram bloem
- 150 gram suiker
- 2 eieren van blije kippen
- 1 biologische sinaasappel
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 1,5 eetlepel fijngehakte rozemarijnnaaldjes
- 1 vanillestokje
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem met de suiker. Klop de eieren los en meng door het bloemmengsel, samen met de bakpoeder, rozemarijn en een snuf zout. Rasp de schil van de sinaasappel boven het mengsel. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit en voeg toe aan het mengsel.
Meng alles goed en kneed gedurende een paar minuten tot een soepel, stevig deeg. Snijd in twee gelijke delen en rol op een met bloem bestoven oppervalk uit tot twee plakken van ca. 5 cm breed en 1 cm dik. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak 15 minuten in de oven
Haal het deeg uit de oven en laat het even afkoelen. Zet de temperatuur van de oven terug naar 170 graden. Snijd de twee deegplakken in schuine reepjes: zie hier uw biscotti in wording! Leg die - op hun zij - op het bakpapier bak nog eens 15 tot 20 minuten.
Serveer met lekkere Italiaanse desertwijn. Bellissima!
[hr]
Ook erg lekker: dit recept van geitenkaashapjes met bergamot.
[hr]
De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin!