Kookatelier | Armeluiskappertjes van Oost-Indische kers

21 juli 2015
200

Vanwege de culinaire veelzijdigheid en de felle kleuren past de Oost-Indische kers heel goed in een moestuin. Geel, rood, oranje, gestreept, met groen en bont blad, kruipend, hangend en klimmend - je kunt er alle kanten mee op. Het blad bevat veel vitamine C en is een natuurlijk antibioticum. Het houdt ook de luizen weg bij je groenten. Het koolwitje legt er namelijk graag haar eitjes in en de rupsen die daaruit voortkomen blijven dan weg bij je kool, die je er dus prima naast kunt zetten. De kers is dan wel een tijdje kaal, omdat de rupsjes alles opeten. Maar als die eenmaal in vlinders zijn veranderd en uitgevlogen, herstellen de planten zich weer. Zo blijft alles in evenwicht.
Niet alleen het blad en de bloemen van de Oost-Indische kers zijn eetbaar, maar ook de zaden! Hier kun je bijvoorbeeld zelf heerlijke kappertjes van maken.
Hiervoor pluk je de zaaddozen zodra de bloemen zijn verwelkt. Als ze nog klein en groen zijn dus, want als je langer wacht worden de zaden hard en kun je ze niet meer eten. Het verhaal gaat dat deze kappertjes vroeger werden gemaakt door mensen die gewone kappertjes niet konden betalen. Alsof je nog gewone kappertjes zou willen eten als je deze eenmaal geproefd heeft...
Wat heb je nodig?

  • zaden Oost-Indische kers
  • water
  • jampot
  • witte wijnazijn
  • rasp van een citroen
  • peperkorrels
  • laurierblad

Haal de zaaddozen los van elkaar, zodat je losse zaden hebt. Was ze en doe ze in een schone jampot. Zet onder water en voeg wat zout toe. Doe het deksel erop, laat op het aanrecht staan en ververs het water gedurende 3 dagen elke dag. Laat dan uitlekken en even drogen voor het inmaken.
Meet de hoeveelheid wijnazijn die in de jampot past af en kook met wat zout, enkele peperkorrels, laurierblad en wat citroenrasp in een pan gedurende een kwartiertje. Laat een beetje afkoelen en giet over de zaden in de schoongemaakte jampot. Sluit af en laat minimaal 5 dagen in de koelkast staan om op smaak te laten komen.
Deze kappertjes blijven ca. 3 maanden goed, mits gekoeld bewaard.
 
[hr]
Kookatelier | Paradijsvogels Magazine
Beeld: Natascha Boudewijn
[hr]
De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin! 
Meer lezen over koken uit eigen tuin? Natascha Boudewijn beschrijft haar geheimen in het kookboek Puur koken met je eigen oogst.

Lees ook:  Kookatelier | Worteltjes van Oranje

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings