Koken met eetbare bloemen: dit moet je weten

29 juli 2020
1345

Jaren geleden zagen we het veel vaker dan nu: gerechten met (eetbare) bloemen. Planten en bloemen zijn de ideale toevoeging voor een kleurrijk gerecht, mits ze natuurlijk eetbaar zijn. Zoek je echter goed, dan zul je zien dat er heel veel eetbare bloemen zijn waarmee je een kleurrijk gerecht kunt maken.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van eetbare bloemen en waarom zou je eigenlijk bloemen eten? In dit artikel lees je alles wat je wilde weten over koken met eetbare bloemen.

Waarom eetbare bloemen een goede toevoeging zijn aan je gerecht

Misschien vraag je je af waarom je überhaupt zou beginnen met koken met eetbare bloemen. Laten we voorop stellen dat kleurrijke bloemen een gerecht helemaal af kunnen maken. Een taart ziet er bijvoorbeeld nog mooier uit met een aantal prachtige gekleurde bloemen of bloemblaadjes bovenop. Daarnaast geven bloemen een maaltijd of gerecht een flinke boost. Wist je dat bloemen over een frisse aroma beschikken die pittig, kruidig of juist heel zoetig kunnen zijn? Dit soort bloemen bieden dus vooral veel smaak aan je gerecht. Ook zijn er bloemen die iets minder smaakvol zijn, maar er decoratief gezien wel prachtig uitzien. Dat soort bloemen op of door je eten zijn dus vooral bedoeld als lust voor het oog.

Welke bloemen kan ik eten?

Er is dus een groot aantal bloemen dat je kunt eten. Je hoeft geen botanicus te zijn om te ontdekken welke wel of niet eetbaar zijn. Er worden namelijk gewoon eetbare bloemen in zakjes en pakjes verkocht. Op die manier weet je zeker dat je op een veilige manier bloemen door je eten kunt doen. Ga je zelf op bloemenjacht dan is het wel aan te raden om je alvast een beetje in te lezen over welke bloemen eetbaar zijn en welke echt giftig zijn. De bloemen die het vaakst gebruikt worden door gerechten en als garnering zijn onder andere:

  • Viooltjes (die niet bespoten zijn). Viooltjes zijn vooral een hele kleurrijke toevoeging aan je gerecht. Ze hebben een lichtzoete smaak die niet overheersend is.
  • Goudsbloemen. Van goudsbloemen eet je alleen de bloemblaadjes. Hiermee versier je met gemak een taart, cake, maaltijd of toetje. Ook deze bloemen zijn licht van smaak en bieden vooral veel decoratie.
  • Rozen. Van rozen kun je de blaadjes eten. Rozenblaadjes ruiken en smaken heerlijk! Zo zijn deze blaadjes heel smakelijk door de thee, door en op een taart en kun je er zelfs jam van maken.
  • Kamperfoelie. De bloemen van de kamperfoelie zijn perfect voor in je thee, door de wijn (!), door zelfgemaakte honing of als smaakvolle garnering op of door boter. Verse thee met kamperfoelie werkt zelfs goed tegen een zere, schrale keel.
  • Oost-Indische kers. De bloemen en het jonge blad van de Oost-Indische kers smaken lekker pittig. Deze bloemen worden vaak gebruikt in soep, in sapjes of in de thee. Daarnaast is de Oost-Indische kers ook heerlijk op of door een taart. Smullen maar!
  • Gladiolus. Gladiolen kun je eten en zijn zeer fris van smaak. Deze bloemen proeven heel natuurlijk en hebben een zachtfrisse nasmaak.
  • Komkommerkruid. Gebruik de bladeren en bloemen van het komkommerkruid in diverse gerechten. In tegenstelling tot de meeste bloemen smaakt komkommerkruid een beetje zout. Hierdoor is het goed te gebruiken in hartige maaltijden.

Lees ook:  Vlierbloesemsiroop | (+het recept voor vlierbloesemchampagne!)

Welke bloemen zijn giftig om te eten?

Wat ook goed is om te weten, is dat je van vrijwel alle keukenkruiden de bloemen kunt eten. Denk aan de bloemen van onder andere basilicum, venkel en selderij. Het grappige hiervan is dat de bloemen vaak nog net iets sterker smaken dan de kruiden zelf. In sommige gevallen kun je dus nog beter de bloem gebruiken voor een optimale smaakervaring! Hoewel er heel veel bloemen zijn die je wel kunt eten, is er ook een hele rij met bloemen die giftig of deels giftig zijn. Bloemen die er prachtig uitzien, maar die je beter niet kunt gebruiken tijdens het kokkerellen of decoreren van een gerecht zijn onder andere:

  • Anemone
  • Arum/Aronskelk
  • Azalea
  • Clematis
  • Datura
  • Hedera
  • Hyacinth
  • Lathyrus
  • Narcis
  • Papaver
  • Wisteria.

Eet dus alleen bloemen waarvan je zeker weet dat ze niet giftig zijn. Een aantal belangrijke regels hierbij zijn in ieder geval:

  • Eet geen bloemen uit boeketten, ook al zitten er eetbare bloemen in. Boeketten worden vaak bespoten met chemische stoffen om insecten tegen te gaan.
  • Vermijd bloemen die langs de berm staan, ook al zijn dit eetbare bloemen. Deze bloemen zijn vaak 'verpest' door autogassen.
  • Pluk de eetbare bloemen het liefst in de ochtend wanneer het nog lekker fris is buiten. Neem een papieren zak mee om ze in mee te nemen en te bewaren.
  • Leg de bloemen een tijdje in de koelkast tot je ze gaat gebruiken. Haal ze een half uurtje voor gebruik uit de koelkast.
  • Maak de bloemen schoon voor gebruik en zorg dat je alleen de petalen overhoudt, de bloemblaadjes die je kunt eten.
  • Deze petalen droog je op keukenpapier; zorg dat ze helemaal droog zijn voor gebruik. Eet smakelijk!

Lees ook:  Citroenmelisse | Een eeuwenoud recept uit het Karmelietenklooster

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down