Koken in de herfst: deze etenswaren passen goed in het najaar

4 november 2020
38

De herfst is voor veel kookliefhebbers misschien wel het favoriete seizoen om te koken. Dat komt omdat dit frisse en kleurrijke seizoen vaak hét begin is voor een koude periode. Kortom: de curry's, risotto's en andere comfort food maaltijden mogen weer uit de kast! Veel mensen vinden het heerlijk om in de herfst uitgebreid te kokkerellen en dan het liefst maaltijden vol seizoensgroenten. Er is een aantal typische etenswaren voor de herfst waar je het meest lekkere herfstige eten mee klaar kunt maken. Ben jij ook klaar voor de machtige soepen, heerlijke stoofpotjes en stamppotten?

Wat zijn typische gerechten voor de herfst?

Voordat we een aantal etenswaren apart bespreken, is het leuk om iets meer te weten over typische maaltijden voor de herfst. In de herfst wordt er volop gebruik gemaakt van specerijen, groenten en aardappels. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke gevulde pompoensoep met crème fraiĉhe of aan een stoofpotje vol wortels, uien en tomaten? Voeg in de herfst altijd net dat beetje extra groente toe voor de vitaminen. In het najaar, oftewel het griepseizoen, kun je die vitaminen goed gebruiken! Andere gerechten die je prima in de herfst kunt maken zijn onder andere:

  • Risotto met bospaddestoelen
  • Vegetarische curry met gebakken kaas en naan
  • Pompoencurry met rijst
  • Ratatouille met  bieten, tomaten en pompoen
  • Zelfgemaakte soep van broccoli en pesto
  • Stamppot met zuurkool
  • Gnocchi met spruitjes en gedroogde ham.

Heerlijk in de herfst: maaltijden met pompoen

Pompoen is zonder twijfel een van de meest gebruikte groenten in de herfst. Dat is heel logisch: de zoetige en volle smaak van pompoen brengt menig gerecht tot een hoogtepunt. Wat ook heel fijn is, is dat je met pompoen zoveel kunt. In de herfst maak je er bijvoorbeeld de lekkerste soep van in combinatie met ui, knoflook en wortels. Ook past pompoen heel goed in een groentemix op een ovenplaat en is het heerlijk door de curry of risotto. Wist je dat je met pompoen zelfs zoete gerechten kunt maken zoals taart en muffins?

Lees ook:  Waarom kamperen goed voor je is

Kies voor rode bieten in je herfstige maaltijd

Een andere typische najaarsgroente is de rode biet. Rode bieten zijn hartstikke gezond en hebben een hele unieke smaak. Je moet ervan houden of je vindt het helemaal niets. Toch kunnen rode bieten een maaltijd precies de juiste smaak geven. Hierbij kun je kiezen voor een standaard gerecht met rode bieten in combinatie met gekookte aardappelen en een gehaktbal. Wat nog leuker is om een beetje uit te pakken: maak bijvoorbeeld stamppot met rode bieten en ui of gooi een mikmak aan groente op de ovenplaat en strooi er wat Italiaanse kruiden overheen. Heerlijk!

Koken met kool in de herfst

Wat ook niet mag ontbreken in dit lijstje is kool. In de herfst vind je heel wat verschillende soorten kool bij de groenteboer en in de supermarkt. Met kool maak je smakelijke stamppotten zoals boerenkool of zuurkool. Je kunt er echter nog veel meer mee: wat dacht je van een winterse (vega) hotdog met zuurkool en gebakken uitjes? Of ga voor een uitgebreid stoofpotje met verschillende soorten kool. Kool is heel gezond en heeft een positief effect op de stoelgang. De diverse smaken zorgen voor een fantastisch herfstig geheel.

Ga voor wortel in het najaar

Net als de pompoen is wortel een enorm gezonde groente om mee te koken in de herfst. Wortels kun je natuurlijk het hele jaar door eten, maar in de herfst krijgt de groente net iets extra's. In de herfst smaken dit soort groenten gewoon net iets lekkerder. Maak gezonde patatjes van wortels en snijd ze in repen. Doe er een beetje olie overheen, evenals wat peper en zout en bak de wortels af op de grillplaat. Of ga voor een lekkere wortelsoep, hutspot of misschien een zoet worteltaartje. Wortels kunnen ook eenvoudig door de pasta, passen perfect in stoofpotjes en zijn smakelijk vanuit het vuistje.

Lees ook:  Ben jij ondernemer? Zó voorkom je een burn-out

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

5 redenen om te mediteren

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings