Het Kloetings Tuincafé | Logeren in een tentoonstelling van Gerard Menken

3801 VIEWS
Het Kloetings Tuincafé | Logeren in een tentoonstelling van Gerard Menken

Bij menig kunstenaar gaat het in Zeeland bij de aanblik van het wuivende helmgras in de duinen of de knoestige houten golfbrekers in zee kriebelen; er moet iets op het doek! Dat gevoel moet kunstschilder Gerard Menken (1919-2004) ook vaak hebben gehad toen hij in het Zeeuwse Kloetinge woonde. Na zijn dood maakte zijn vrouw Hennie het atelier tot een bijzondere plek om te logeren: B&B Het Kloetings Tuincafé.

Het Kloetings Tuincafé | Slapen in een privé tentoonstelling

In de schaduw van de middeleeuwse Geerteskerk slaap je te midden van een prachtige privétentoonstelling: aan de muren hangt veel werk van Menken dat met regelmaat nog wordt ingezet op exposities in en buiten Zeeland. De mooie Franse landschappen en Zeeuwse vergezichten in zijn kenmerkende heldere paletten en ‘losjes uit de pols – als een dirigent’ geschilderd, zijn al reden genoeg om een paar dagen in Kloetinge te blijven.

kloetings tuincafe
Gerard Menken aan het werk | Beeld: Ruiterstraat
kloetings tuincafe
Interieur van de B&B

Rust en ontspanning

Daarnaast hangt er in het atelier van het Kloetings Tuincafé een voelbare positieve energie: in de combinatie de ruimtelijke kamer, mooie houten meubels en kleurige kussens is het oog voor detail en gevoel voor sfeer van gastvrouw Hennie duidelijk zichtbaar.

Schermafdruk 2017-09-19 13.53.41

Er staat een bureautje om aan te schrijven en een fijne luie stoel om in weg te zakken. Vanuit de gastenkamer (de enige: dus privacy en rust!) loop je zo het besloten terras op waar zich ook nog een kleurrijke ‘buitenkamer’ bevindt met uitzicht op de eeuwenoude platanen van Buitenplaats Kloetinge en waar je in de zomer kunt ontbijten.

Lees ook:  Vier de jaarwisseling in de stilte van de natuur

’s Ochtends krijg je verse eitjes van de boer en broodjes met Zeeuwse jam, sapjes, yohurt en fruit van ’t land. En dan is de dag nog maar net begonnen…

Inspiratie 

De combinatie van historie, natuur, kunst en heerlijk eten leidt hier als vanzelf tot inspiratie en ontspanning. Fietsend ben je in 10 minuten bij de Oosterschelde, het strand ligt op 20 minuten afstand. Verschillende fietsroutes brengen je langs slingerende kreken, bloeiende boomgaarden en gezellige terrasjes ver weg van de grote massa.

Schermafdruk 2017-09-19 13.53.49

De pittoreske dorpskern van Kloetinge zelf en van omliggende dorpjes zoals Wemeldinge zijn mooi om te bezichtigen. In Kapelle vind je het geboortehuis van Annie M.G. Schmidt! En…vergeet niet de oesters te proeven in Yerseke of te genieten van verse mosselen en een boterzachte schol.

Prachtig. Wij begrijpen waar Gerard Menken de inspiratie vandaan haalde…

Overnachten in het Kloetings Tuincafe kost 90 euro per nacht (en 80 euro bij 2 of meer nachten), inclusief een Zeeuws ontbijt. Meer informatie vind je op de website.

Ik ben jaloers op zijn [Vincent van Gogh’s – red.] schilderijen, maar dankbaar om mijn eigen gelukkig schildersleven. Immers er gaat geen dag voorbij zonder de vreugde van het scheppend bezig zijn, met het ontstaan van de verbeelding in verf op doek en paneel. We blijven ons verwonderen – Gerard Menken

 

Lees ook:  Deze tapijten zijn niet om op te staan

kloetings tuincafekloetings tuincafe


Paradijsvogels Magazine selecteert bijzondere plekken in binnen- en buitenland. Van B&B’s midden in de natuur tot omgebouwde kunstenaarsateliers; deze uitspanningen hebben allemaal een inspirerend karakter en staan garant voor een authentieke en kleurrijke beleving.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Logeren bij de boswachter: dit moet je weten
Bosrijk slapen bij de Sallandse Heuvelrug
4x slapen in de buurt van de Kinderdijk
5x yurts in Nederland voor bijzonder slapen