Klimop - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
660
Klimop

Een Klimop is een plant die, zoals de naam al doet vermoeden, omhoog klimt. Het is een soort liaan, die het hele jaar door groen blijft, en zichzelf omhoog werkt. Dit doet de plant door middel van hechtwortels. De plant groeit het beste in vochtig en voedselrijke grond en kan langs muren en bomen omhoog klimmen door zich met korte hechtwortels vast te klampen. De plant is ook zeer geschikt als bodembedekker. Hij is vooral bedoeld om muren en schuttingen te versieren. Het is wel nodig om deze regelmatig te snoeien, zodat het de rest van de tuin niet overwoekert. Ook voorkom je hiermee dat hij schade toebrengt aan bomen waar ze eventueel in klimmen.

Verschillende soorten

Je hebt verschillende soorten Klimop, die er allemaal anders uitzien qua uiterlijk en lengte. Zo heb je de Algerijnse Klimop, genaamd Hedera algeriensis. Deze heeft een groen blad, witte vlekken en kan maar liefst 3 meter hoog worden. Daarnaast kan deze plant hele lage temperaturen aan, zodat hij ook in de winter mooi blijft. Daarnaast heb je de kaukasische Klimop: Hedera colchica. Deze heeft bladeren van maar liefst 18 centimeter lang en kan zelf 1 meter hoog worden. De Klimop is verder voorzien van groene bolvormige schermbloemen met zwarte vruchtjes. Een andere soort Klimop is de Hedera helix met kleine groene bladeren. Ook deze klimmer is voorzien van bolvormige schermbloemen met zwarte vruchtjes. Verder heb je ook nog de Hedera hibernica, een ierse of grootbladige Klimop. Deze heeft grote bloemschermen en kan maar liefst 20 meter hoog worden. Dit is ook een ideale bodembedekker voor grotere oppervlakten.

Lees ook:  Magnolia - Hoe moet je ze het beste snoeien en verzorgen?

Verzorging van Klimop

Een Klimop heeft weinig verzorging nodig en is hartstikke makkelijk te planten. Het maakt niet uit of je de Klimop in de volle zon of in de schaduw ze, hij zal wel groeien. Zorg er wel voor dat je deze in een vruchtbare bodem zet. Het beste kan je voorafgaand aan het planten de grond vermengen met compost of verse tuinaarde om zeker te weten dat je de Klimop in vruchtbare grond zet. Je kan de Klimop het hele jaar door planten, maar je kan de klimmer het beste planten in het najaar wanneer de grond nog warm is van de zomer en er genoeg regen valt om de jonge plant van water te voorzien. Je kan de plant als bodembedekker planten of als klimplant. Als je de Klimop als klimmer wil dan kan je het beste hekwerk plaatsen en de plant hier aan vast zetten. Per strekkende meter heb je ongeveer 3 tot 5 kluiten nodig. Voor een bodembedekker koop je kleine planten van 30 tot 40 centimeter hoog en plant je 5 per vierkante meter. Graaf de kluiten in en begeleid de ranken over de grond.

Hoe moet je Klimop snoeien?

Klimop groeit als kool, waardoor het noodzakelijk is om deze regelmatig te snoeien. De beste periode om dit te doen is in de maanden april en mei en nogmaals in het najaar. In de winter kan je dit beter niet doen. Als het vriest bestaat de kans dat de Klimop vorstschade oploopt bij het snoeien. De zogenaamde wonden bevriezen, waardoor plantenziekten en rot kans krijgen om de plant te beschadigen. Voor het snoeien hoef je alleen de lange takken af en toe af te snoeien. Twee keer per jaar is het minimum om dit te doen, omdat de plant erg snel groeit.

Lees ook:  De Calathea – Hoe verzorg je deze plant?

Meer artikels over planten?  Lees ook eens onze blogs over bonsai boompjes verzorgen, de Rhododendron en de klimhortensia.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down