Klimop - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
209
Klimop

Een Klimop is een plant die, zoals de naam al doet vermoeden, omhoog klimt. Het is een soort liaan, die het hele jaar door groen blijft, en zichzelf omhoog werkt. Dit doet de plant door middel van hechtwortels. De plant groeit het beste in vochtig en voedselrijke grond en kan langs muren en bomen omhoog klimmen door zich met korte hechtwortels vast te klampen. De plant is ook zeer geschikt als bodembedekker. Hij is vooral bedoeld om muren en schuttingen te versieren. Het is wel nodig om deze regelmatig te snoeien, zodat het de rest van de tuin niet overwoekert. Ook voorkom je hiermee dat hij schade toebrengt aan bomen waar ze eventueel in klimmen.

Verschillende soorten

Je hebt verschillende soorten Klimop, die er allemaal anders uitzien qua uiterlijk en lengte. Zo heb je de Algerijnse Klimop, genaamd Hedera algeriensis. Deze heeft een groen blad, witte vlekken en kan maar liefst 3 meter hoog worden. Daarnaast kan deze plant hele lage temperaturen aan, zodat hij ook in de winter mooi blijft. Daarnaast heb je de kaukasische Klimop: Hedera colchica. Deze heeft bladeren van maar liefst 18 centimeter lang en kan zelf 1 meter hoog worden. De Klimop is verder voorzien van groene bolvormige schermbloemen met zwarte vruchtjes. Een andere soort Klimop is de Hedera helix met kleine groene bladeren. Ook deze klimmer is voorzien van bolvormige schermbloemen met zwarte vruchtjes. Verder heb je ook nog de Hedera hibernica, een ierse of grootbladige Klimop. Deze heeft grote bloemschermen en kan maar liefst 20 meter hoog worden. Dit is ook een ideale bodembedekker voor grotere oppervlakten.

Verzorging van Klimop

Een Klimop heeft weinig verzorging nodig en is hartstikke makkelijk te planten. Het maakt niet uit of je de Klimop in de volle zon of in de schaduw ze, hij zal wel groeien. Zorg er wel voor dat je deze in een vruchtbare bodem zet. Het beste kan je voorafgaand aan het planten de grond vermengen met compost of verse tuinaarde om zeker te weten dat je de Klimop in vruchtbare grond zet. Je kan de Klimop het hele jaar door planten, maar je kan de klimmer het beste planten in het najaar wanneer de grond nog warm is van de zomer en er genoeg regen valt om de jonge plant van water te voorzien. Je kan de plant als bodembedekker planten of als klimplant. Als je de Klimop als klimmer wil dan kan je het beste hekwerk plaatsen en de plant hier aan vast zetten. Per strekkende meter heb je ongeveer 3 tot 5 kluiten nodig. Voor een bodembedekker koop je kleine planten van 30 tot 40 centimeter hoog en plant je 5 per vierkante meter. Graaf de kluiten in en begeleid de ranken over de grond.

Lees ook:  Dwars door Limburg: dit zijn de mooiste wandelgebieden

Hoe moet je Klimop snoeien?

Klimop groeit als kool, waardoor het noodzakelijk is om deze regelmatig te snoeien. De beste periode om dit te doen is in de maanden april en mei en nogmaals in het najaar. In de winter kan je dit beter niet doen. Als het vriest bestaat de kans dat de Klimop vorstschade oploopt bij het snoeien. De zogenaamde wonden bevriezen, waardoor plantenziekten en rot kans krijgen om de plant te beschadigen. Voor het snoeien hoef je alleen de lange takken af en toe af te snoeien. Twee keer per jaar is het minimum om dit te doen, omdat de plant erg snel groeit.

Meer artikels over planten? Bekijk ons artikel over de Rhododendron en de klimhortensia eens!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings