Klimhortensia – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

7 december 2022
51
klimhortensia

De klimhortensia is een schitterende klimplant met witte knoppen die bloeien tot prachtige schermbloemen in de maanden juni tot en met augustus. De klimhortensia, ook wel bekend als de Hydrangea anomala petiolaris, komt oorspronkelijk voor in Azië. Je kunt lange tijd genieten van deze klimplant, hij is namelijk winterhard. Na de zomermaanden waar de klimhortensia gebloeid heeft, vallen de witte knopjes af. Tot aan de winter zal deze klimplant zijn schutbladeren behouden, tijdens de winter verliest hij deze bladeren. De klimhortensia is dus niet wintergroen. Na het afvallen van de bladeren blijven er fraaie, afschilferende twijgen over. Na deze periode zal de klimhortensia zijn bladeren en witte knoppen terugkrijgen waardoor je er jarenlang van kunt genieten. Hij voelt zich het meeste thuis in de halfschaduw. Doordat de klimplant winterhard is, groeit hij gemakkelijk tussen de 3 en 4 meter, soms wel tot een hoogte van 10 meter!

Plaatsing van de klimhortensia

Een klimhortensia plaatsen kun je het beste doen bij een muur, schutting of tuin kantoor. Hier heeft de klimplant genoeg ruimte om mooi omhoog te klimmen en de kale wand te bedekken. Zoals wij eerder hebben benoemd, voelt de klimhortensia zich het meeste thuis is de halfschaduw. Volledig in de schaduw doet de klimplant het ook goed.

Om ervoor te zorgen dat de klimhortensia op zo’n goed mogelijk manier groeit, dien je de bodem eerst goed los te maken. De klimplant houdt niet van droogte, zorg dus voor een vochtige en een waterdoorlatende grond. Hoewel de klimhortensia zelf hechtend is, is het verstandig om de klimplant een handje te helpen in het eerste jaar. Dit kun je doen door wat draad te spannen en de klimhortensia hierachter te binden. Zodra de klimhortensia gehecht is, zal de klimplant verder klimmen op eigen kracht.

Lees ook:  60-jarige schone schittert in badmode campagne van H&M
klimhortensia

Het plaatsen van meerdere klimhortensia’s is niet nodig als je al eentje hebt groeien. Door de klimhortensia te stekken, kun je ze makkelijk vermeerderen. Het beste moment om dit te doen is in juni wanneer de groeisnelheid van de klimplant afneemt. Neem enkele kopstekken met minimaal 2 ogen, verwijder de bladeren en steek de stekken in een mengsel van zand en turfmolm. Houdt de stekken goed vochtig en zodra de eerste wortels zich ontwikkeld hebben, kan de klimplant verplaatst worden naar zijn definitieve plek in je tuin.

Snoeien en water geven

De klimhortensia heeft weinig onderhoud nodig als het aankomt op snoeien, alleen wanneer de klimplant te groot wordt, dient hij gesnoeid te worden. De beste tijd om dit te doen is net voordat hij weer in bloei gaat, dus in de maanden maart of april. Je doet de klimhortensia snoeien door de oudste takken af te knippen. Zo verjong je de klimplant waardoor hij gestimuleerd wordt om nieuwe takken aan te maken.

De klimhortensia heeft niet ontzettend veel water nodig om te groeien, maar is wel gediend van een vochtige ondergrond. In droge periodes is het echter wel belangrijk om voldoende water te geven om te zorgen dat de klimplant kan blijven groeien. Let wel op dat de klimplant zich niet aan het houtwerk van je huis of aan de zijkant van je kantoor in de tuin gaat hechten. Hierdoor kan namelijk het houtwerk aangetast worden en kunnen er vervelende sporen achtergelaten worden.

Meer artikels over planten lezen? Bekijk hier dan onze artikels over de Spaanse margriet of de Japanse esdoorn.

Lees ook:  Sprookjesachtige beelden van de grootste grot ter wereld

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Alles wat je moet weten over oranje edelstenen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings