3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek

9459 VIEWS
3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek

Het voorjaar is daar! De geur hangt in de lucht en ook andere signalen zijn volop in de natuur te waarnemen. De klok een uur vooruit, tere knoppen aan de bomen en vogels die driftig nestjes bouwen. Dit is ook de periode waarin de kleurexplosies van de uitgestrekte bloemenvelden in het land het mooist tot zijn recht komen. Tijd om een bollenstreek route uit te stippelen!

Als je vaak met de trein op de route Haarlem-Hillegom-Lisse-Leiden reist, kun je het niet missen: de pracht en praal van het landschap dat de Bollenstreek met name in de periode half maart tot half mei biedt.

Zoef je net wat te snel voorbij of ben je gewoon op zoek naar een uitstapje waar je blij van wordt, kies dan voor een mooie bollenstreek route. Maak een (of meer) van onderstaande drie heerlijke rondes door het kleurrijke gebied dat volop in bloei staat.

Van half april tot half mei weet je zeker dat je oneindig kunt genieten van de ongekende kleurenpracht die de velden vol bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten en meer te bieden hebben.

Bollenstreek route

#1 Rondje Hillegom-Lisse-De Zilk (5-10km)

Vanaf treinstation Hillegom duurt het niet lang voordat je- al lopend- de eerste bloemenvelden ziet. Wandel deze bollenstreek route op je gemak over een veelal verharde weg die dwars door de streek tussen Hillegom, Lisse en De Zilk heen gaat. Onderweg kom je langs de Keukenhof (Lisse), waar de liefhebber zich extra kan vergapen aan de mooiste bloemen of kuier door richting het oude Landgoed Keukenhof.

Ben je op zoek naar extra spanning, vervolg dan- via landgoed Keukenhof- je weg op het laarzenpad. Dit pad is grotendeels onverhard (op regenachtige dagen heb je stevige laarzen nodig), leidt door weilanden met koeien, boerenpaadjes en komt onder andere uit op een brug langs de eeuwenoude Lageveense molen. Neem eventueel een pontje voor een avontuurlijke oversteek op de Leidsevaart en ga via pontje en pittoreske bruggetjes ook weer terug.

Houd er rekening mee dat het op een mooie zondagmiddag (heel) erg druk kan zijn. Voor een rustigere ervaring is een wandeling in de ochtend of op een doordeweekse dag aan te raden.

Lees ook:  Wandel door deze natuurgebieden...op Google

Bollenstreek route

#2 Wandeling Noordwijk-Binnen en Voorhout (3km)

Deze wandeling tussen Noordwijk-Binnen en Voorhout gaat dwars door het fleurige bollenland, langs de Leidsevaart en volgt zeer oude verbindingswegen. Zo kom je heel dichtbij de natuur, zie je een keur aan planten en bloemen en kun je vogels spotten. De kievit, grauwe gans of nijlgans bijvoorbeeld. Stop onderweg bij de Koffie en theedrinkerij aan de Leeweg voor koffie of thee met appeltaart. Deze drinkerij- en tevens kwekerij- heeft een bloemenpluktuin met onder andere tulpen, lathyrus, dalia’s en zinnia’s. Maak een afspraak voor een exclusieve rondleiding in de kas of boek een overnachting in een kamer met vrij uitzicht op de bollenvelden.

Naast bollenvelden is Noordwijk ook robuuste duinen, weidse bossen en een 13 km lang strand rijk. Genoeg uitwijkmogelijkheden dus!

Bollenstreek route

#3 Ommetje Horsten – Sassenheim (5 km)

Sassenheim (gemeente Teylingen) ligt aan de rand van het schitterende plassengebied ‘de Kagerplassen’ en de Bollenstreek. Vanaf het treinstation Sassenheim maak je gemakkelijk een trip door de bollenvelden, die je al vanuit de trein kunt zien liggen. Wil je meer, bewandel dan het zogenoemde ommetje Horsten. Deze naam is ontleend aan de groenstrook in de Horsten-buurt, waarop een aantal bijzondere bomen en struiken (inclusief naambordjes) staat. Bezoek de Ruïne van Teylingen voor een prachtig uitzicht over weide omtrek of neem een kijkje in de markante en historische Bollenschuur van de Bollenburcht.

 

Lees ook:  Rupsje Nooitgenoeg | Van veelvraat naar prachtige vlinder

 

Bollenstreek route

Kies je eigen Bollenstreek route en raadpleeg de bloemenradar

Met het speciale wandelnetwerk Bollenstreek kun je ook je eigen wandelroute uitstippelen. Wist je dat er in de Bollenstreek meer dan 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes beschikbaar zijn? Met de wandelkaart Bollenstreek in de hand loop je makkelijk de route van jouw keuze. Raadpleeg de Bloemenradar om zeker te weten welke velden in volle bloei staan.

Onstaan van de Bollenstreek

De Bollenstreek dankt haar naam- hoe kan het ook anders- aan de teelt van bloembollen. Deze ontstond aan het eind van de zestiende eeuw toen de prijzen van tulpenbollen tot grote hoogten stegen.

En als je dan toch in de Bollenstreek bent, dan kun je wellicht ook nog langs Annemieke’s pluktuin in Hillegom voor een vers en kleurrijk boeket bloemen. Lees meer over haar pluktuin en de andere leuke pluktuinen die Nederland te bieden heeft.

MEER INSPIRATIE

Ontdek de Ardennen met deze drie wandelroutes
Kastelen in Nederland: 5 Middeleeuwse pareltjes om te bezoeken
Maak kennis met de Big Five van Nederland -én ontdek waar je ze kunt vinden!
12 mooie (en noodzakelijke) bruggen speciaal voor dieren