3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek

29 maart 2018
1566
bollenstreek route wandelen

Het voorjaar is daar! De geur hangt in de lucht en ook andere signalen zijn volop in de natuur te waarnemen. De klok een uur vooruit, tere knoppen aan de bomen en vogels die driftig nestjes bouwen. Dit is ook de periode waarin de kleurexplosies van de uitgestrekte bloemenvelden in het land het mooist tot zijn recht komen. Tijd om een bollenstreek route uit te stippelen!

Als je vaak met de trein op de route Haarlem-Hillegom-Lisse-Leiden reist, kun je het niet missen: de pracht en praal van het landschap dat de Bollenstreek met name in de periode half maart tot half mei biedt.

Zoef je net wat te snel voorbij of ben je gewoon op zoek naar een uitstapje waar je blij van wordt, kies dan voor een mooie bollenstreek route. Maak een (of meer) van onderstaande drie heerlijke rondes door het kleurrijke gebied dat volop in bloei staat.

Van half april tot half mei weet je zeker dat je oneindig kunt genieten van de ongekende kleurenpracht die de velden vol bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten en meer te bieden hebben.

Bollenstreek route

#1 Rondje Hillegom-Lisse-De Zilk (5-10km)

Vanaf treinstation Hillegom duurt het niet lang voordat je- al lopend- de eerste bloemenvelden ziet. Wandel deze bollenstreek route op je gemak over een veelal verharde weg die dwars door de streek tussen Hillegom, Lisse en De Zilk heen gaat. Onderweg kom je langs de Keukenhof (Lisse), waar de liefhebber zich extra kan vergapen aan de mooiste bloemen of kuier door richting het oude Landgoed Keukenhof.

Ben je op zoek naar extra spanning, vervolg dan- via landgoed Keukenhof- je weg op het laarzenpad. Dit pad is grotendeels onverhard (op regenachtige dagen heb je stevige laarzen nodig), leidt door weilanden met koeien, boerenpaadjes en komt onder andere uit op een brug langs de eeuwenoude Lageveense molen. Neem eventueel een pontje voor een avontuurlijke oversteek op de Leidsevaart en ga via pontje en pittoreske bruggetjes ook weer terug.

Houd er rekening mee dat het op een mooie zondagmiddag (heel) erg druk kan zijn. Voor een rustigere ervaring is een wandeling in de ochtend of op een doordeweekse dag aan te raden.

Lees ook:  De leukste dorpjes en steden aan het water om af te koelen

Bollenstreek route

#2 Wandeling Noordwijk-Binnen en Voorhout (3km)

Deze wandeling tussen Noordwijk-Binnen en Voorhout gaat dwars door het fleurige bollenland, langs de Leidsevaart en volgt zeer oude verbindingswegen. Zo kom je heel dichtbij de natuur, zie je een keur aan planten en bloemen en kun je vogels spotten. De kievit, grauwe gans of nijlgans bijvoorbeeld. Stop onderweg bij de Koffie en theedrinkerij aan de Leeweg voor koffie of thee met appeltaart. Deze drinkerij- en tevens kwekerij- heeft een bloemenpluktuin met onder andere tulpen, lathyrus, dalia's en zinnia's. Maak een afspraak voor een exclusieve rondleiding in de kas of boek een overnachting in een kamer met vrij uitzicht op de bollenvelden.

Naast bollenvelden is Noordwijk ook robuuste duinen, weidse bossen en een 13 km lang strand rijk. Genoeg uitwijkmogelijkheden dus!

Bollenstreek route

#3 Ommetje Horsten - Sassenheim (5 km)

Sassenheim (gemeente Teylingen) ligt aan de rand van het schitterende plassengebied 'de Kagerplassen' en de Bollenstreek. Vanaf het treinstation Sassenheim maak je gemakkelijk een trip door de bollenvelden, die je al vanuit de trein kunt zien liggen. Wil je meer, bewandel dan het zogenoemde ommetje Horsten. Deze naam is ontleend aan de groenstrook in de Horsten-buurt, waarop een aantal bijzondere bomen en struiken (inclusief naambordjes) staat. Bezoek de Ruïne van Teylingen voor een prachtig uitzicht over weide omtrek of neem een kijkje in de markante en historische Bollenschuur van de Bollenburcht.

Bollenstreek route

Kies je eigen Bollenstreek route en raadpleeg de bloemenradar

Met het speciale wandelnetwerk Bollenstreek kun je ook je eigen wandelroute uitstippelen. Wist je dat er in de Bollenstreek meer dan 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes beschikbaar zijn? Met de wandelkaart Bollenstreek in de hand loop je makkelijk de route van jouw keuze. Raadpleeg de Bloemenradar om zeker te weten welke velden in volle bloei staan.

Lees ook:  4 activiteiten die je een andere kijk geven op Terschelling

Onstaan van de Bollenstreek

De Bollenstreek dankt haar naam- hoe kan het ook anders- aan de teelt van bloembollen. Deze ontstond aan het eind van de zestiende eeuw toen de prijzen van tulpenbollen tot grote hoogten stegen.

En als je dan toch in de Bollenstreek bent, dan kun je wellicht ook nog langs Annemieke’s pluktuin in Hillegom voor een vers en kleurrijk boeket bloemen. Lees meer over haar pluktuin en de andere leuke pluktuinen die Nederland te bieden heeft.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down