Kleurrijke kunstwerken van Moeder Natuur

1802 VIEWS
Kleurrijke kunstwerken van Moeder Natuur

’s Werelds beste kunstenaar is Moeder Natuur. We kennen allemaal natuurlijk de regenbogen, het noorderlicht en fleurige bloemenvelden. Maar er zijn nog veel meer natuurlijke fenomenen die zij in prachtige kleuren hult. Zo zijn er wolken, bergen, bomen en wateren die eruit zien alsof ze met de hand beschilderd zijn in een variëteit aan kleuren en die daardoor eerder in een sprookjesboek lijken te passen. Deze kleurrijke natuurfenomenen laten zien hoe verbazingwekkend mooi onze wereld is.

Antelope Canyon, Arizona, VS

Wanneer in de zomer het zonlicht deze canyon in valt, verkleuren de wanden in prachtige schakeringen paars, roze, oranje en geel.

Antelope Canyon

Iriserende wolken

Dunne wolken kunnen door zonlicht iriseren, maar er zijn twee soorten iriserende wolken die vrij zeldzaam zijn. De parelmoerwolk bevindt zich 15 tot 25 kilometer hoog in de stratosfeer en ze komen voornamelijk voor in poolgebieden of tijdens koude winters na zonsondergang of voor zonsopgang. De zacht kleuren en de langzame bewegingen zorgen ervoor dat het misschien wel een net zo mooi lichtspektakel is als het noorderlicht. Vuurregenbogen zijn nog zeldzamer en worden voornamelijk in de zomer in de Verenigde Staten waargenomen. Ze zijn alleen te zien wanneer de zon tenminste 58 graden boven de horizon staan en ontstaan doordat ijskristalletjes in hoge cirruswolken het zonlicht breken in intense regenboogkleuren.

parelmoerwolk
parelmoerwolk
Vuurregenboog
Vuurregenboog

Caño Cristales, Colombia

Deze rivier in Colombia wordt vanwege zijn regenboogkleuren ook wel ‘the liquid rainbow’ genoemd. Ieder jaar tussen juli en november wordt de rivier versierd met kleuren rood, geel, groen, blauw en paars door de rivierplant Macarenia clavigera.

Lees ook:  Sprookjesachtige lijntekeningen

Caño Cristales-

De zevenkleurige heuvels van Chamarel, Mauritius

Deze zandduinen in Mauritius vertonen vrijwel alle kleuren van de regenboog: rood, paars, violet, blauw, groen, geel en bruin. Dit is ontstaan doordat vulkanisch gesteente op verschillende temperaturen afgekoeld is. De kleuren mengen ondanks weer of wind nooit met elkaar. Er zijn op de locatie buisjes met zand te koop en wanneer je deze schud, zullen de zandkorrels zich weer op kleur rangschikken. Hier is nog altijd geen verklaring voor…

De zevenkleurige heuvels van Chamarel

Grand Prismatic Spring, Yellow Stone National Park, VS

Het is de op twee na grootste warmwaterbron ter wereld, maar de Grand Prismatic Spring staat vooral bekend om zijn felle regenboogkleuren. De oranje, groene en gele kleuren ontstaan door gepigmenteerde bacteriën die goed gedijen langs de mineraalrijke waterkant. Het heldere blauw in het midden ontstaat echter doordat het water gesteriliseerd word door de extreme hitte – geen warmwaterbron om in te zwemmen dus.

Grand Prismatic Spring

Paint Mines, Colorado, VS

The Paint Mines in Colorado is een rotsgebied met mooie kleurtinten. Al sinds prehistorische tijden wordt er van de gele, roze, witte, en bruine klei verf en gekleurde potten gemaakt.

Paint Mines

Zhangye Danxia, China

Ook in China zijn er prachtig gekleurde rotsformaties te vinden. In het Zhangye Danxia National Geological Park lijkt het net alsof een kunstenaar strepen over de bergen heen heeft aangebracht in alle kleuren van het kleurenspectrum, maar het zijn in werkelijkheid verschillende soorten zandstenen en mineralen.

Lees ook:  Passie voor cactussen en oude typemachines leidt tot kunst

Zhangye Danxia

Fly Geyser, Nevada, VS

Het ontstaan van deze geiser was eigenlijk een ongelukje van de mens. Midden in de woestijn hoopte een boer water te vinden voor een waterput. Hij vond water, maar dit bleek veel te heet te zijn en hij dichtte het weer af. In 1964 deed een groep ingenieurs een nieuwe poging maar het water was nog steeds te heet en ook zij staakten hun bezigheden. Doordat zij het echter niet goed afgedicht hadden ontstond er door de enorme druk een geiser. Verschillende gassen, mineralen en bacteriën rond de geiser nemen in samenspel met het zonlicht en de hitte prachtige regenboogkleuren aan.

fly geyser

Regenboog Eucalyptus

Door het ongelijkmatige afbladderen van de schors van deze bomen, zijn ze altijd in een kleurrijk jasje gekleed. Lees hier meer over dit proces.

Regenboog Eucalyptus

 

Via: Mother Nature Network

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Zeldzame sneeuwval verandert subtropisch Kyoto in een wintersprookje
Het prachtige zusje van het Noorderlicht: het Zuiderlicht
Magische zelfportretten onder het Noorderlicht
Deze familie bouwde een glazen iglo op de poolcirkel om in te wonen