Kleine rituelen die de avond glans geven

20 september 2015
191
avondritueel

De dagen worden alweer weer korter. Het is jammer dat de zwoele zomeravonden voorbij zijn, maar ook mooi dat daar de knusse herfstavonden voor in de plaats komen. Een goed moment voor het ontwikkelen van nieuwe avondrituelen, of het hervatten van oude. Om uiteindelijk heerlijk rustig in slaap te vallen en de volgende dag weer fris op te staan!

Een goed boek

Het is zo verleidelijk om de avonduren te besteden aan suf voor de tv hangen of nog wat saaie klusjes in huis doen. Veel mensen kunnen zich er moeilijk toe zetten om echt even tijd te maken voor het lezen van een boek, maar als dat eenmaal gelukt is (en dat is pure wilskracht) staat het vaak garant voor absolute ontspanning. Uit onderzoek is gebleken dat 6 minuten lezen stress al met tweederde vermindert! Daarbij verbetert lezen het concentratievermogen, waardoor u zich ook op andere dingen beter kunt concentreren. Plus, het lezen van Shakespeare en andere grootheden schijnt zelfs een positieve invloed te hebben op de gemoedstoestand: het heeft een therapeutische werking omdat het helpt om de eigen ervaringen in een ander daglicht te zetten. Lezen dus.

Overdenk de dag

Wat is er allemaal gebeurd vandaag, waar werd ik blij van, wat was minder leuk? Weinig mensen nemen even bewust de tijd om de dag te overdenken, terwijl het niet alleen nieuwe inzichten kan opleveren, maar ook de nachtrust verbetert. En als u dan toch bezig bent: kijk ook eens vooruit naar de volgende dag. Wat staat er op het programma en hoe gaat u er alles uithalen wat erin zit, zonder uzelf voorbij te lopen? Neem echt even de tijd en creëer rust en focus: ga bijvoorbeeld heerlijk voor de open haard zitten of neem een warm bad. Als alle gebeurtenissen al een plekje hebben gekregen laat u alle gedachten los en gaat u daarna een stuk rustiger slapen.

Lees ook:  Tips voor sfeer te creëren in huis

Een verkwikkende avondwandeling

Het klinkt misschien tegenstrijdig in de koude wintermaanden, maar ga na het eten nog eens even naar buiten. Bij een stevige wandeling maakt u misschien teveel adrenaline aan, waardoor u niet meer goed in slaap kunt komen, maar een rustige avondwandeling kan heel ontspannend werken. Snuif de frisse lucht op, geniet van de rust, kijk naar de sterren en laat de dag in gedachten nog eens de revue passeren. Bij thuiskomst kunt u de dag letterlijk van zich afschudden en bent u helemaal klaar voor de avond en de nacht.

Een half uurtje mediteren

Meditatie helpt om helemaal tot rust te komen. Het is een moment om lichaam en geest even helemaal te laten ontspannen en weer in contact te komen met zichzelf. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier, maar als u geen ervaring heeft met meditatie kunt u de volgende uitgangspunten aanhouden: begin met het vinden van een comfortabele houding. Liggen op een yogamatje, zitten in kleermakerszit of zelfs zitten op een stoel. Zorg dat uw rug recht is. Vervolgens heeft u verschillende mogelijkheden. Bij ademhalingsmeditatie laat u bij iedere ademhaling een stukje spanning wegglijden. U ademt diep in tot uw navel en bij de uitademing probeert u zich steeds een beetje meer te ontspannen. Een andere vorm van meditatie is contemplatie. U laat hierbij verschillende gedachten 'voorbijdrijven', maar probeert er niet op te reageren. Zo kunt u ook uw verschillende lichaamsdelen langsgaan. Door alle gedachten en gevoelens voorbij te laten komen zonder er een oordeel over te vellen, wordt het makkelijker om ze te relativeren en los te laten. Een derde manier is transcedente meditatie. Hierbij herhaalt u steeds een woord waar u zich prettig bij voelt, als een soort mantra. Bijvoorbeeld 'vrede' of 'liefde'. Dat kan hardop of in gedachten. Hierdoor ontstaat een soort trance waardoor alle andere gedachten en gevoelens naar de achtergrond verdwijnen. Om extra tot rust te komen tijdens het mediteren kunt u een stokje Palo Santo aansteken. Dit heeft een heerlijke zacht zoete geur die zorgt voor concentratie en creativiteit.

Lees ook:  Mindfulness maakt je een immoreel mens. Is dat waar?

Dim de lichten

Waarom slapen sommige mensen tijdens een weekje kamperen op dat dunne matje nog beter dan thuis op de luxe Auping? Het antwoord is: kunstlicht. En eigenlijk is het heel simpel. Het lichaam heeft een natuurlijke dag- en nachtcyclus. Overdag zorgt het licht ervoor dat stimulerende stofjes worden aangemaakt waardoor we wakker en alert worden. Zodra het daglicht 's avonds vermindert gaat het brein melatonine aanmaken: een hormoon dat het lichaam voorbereidt op de nachtrust. U wordt er slaperig van het het zenuwstelsel wordt minder actief. Dus pak de kaarsjes erbij, dat is beter voor uw dag- / nachtritme én meteen een stuk knusser!

Luisteren naar rustgevende muziek

Veel mensen luisteren naar muziek tijdens het koken, poetsen of autorijden. Maar waarom niet even een moment nemen om met volle aandacht te genieten van uw favoriete klanken? Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een half uur per dag luisteren naar rustgevende muziek en daarbij bewust ademhalen de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.
Wat zijn uw avondrituelen? Reageren kan onderaan deze pagina. Onder de reacties verloten we een setje inspiratiekaarten!
[hr]
Meer lezen? meld u gratis voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang de beste artikelen in uw mailbox:
[mc4wp_form id="15395"]
[hr]
Beeld: Liwen Xu via Flickr.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings