Klein balkon inrichten: tips en tricks voor inspiratie

4 september 2020
530

Het hebben van een tuin of groot balkon is een droom voor veel mensen. Woon je echter in een grote stad, zoals Amsterdam, Den Haag of Utrecht, dan mag je vaak al erg blij zijn met een klein balkon. Gelukkig kun je met een klein balkon ook optimaal genieten van de buitenlucht. Wanneer je ervoor zorgt dat je je kleine balkon tactisch inricht, heb je (spreekwoordelijk gezien) alle ruimte van de wereld! Maar hoe begin je met het inrichten van een klein balkon? In dit artikel lees je de beste en meest gemakkelijke tips en tricks.

Maak je balkon op het oog groter dan het is

Er zijn allerlei trucs om een ruimte met gesloten muren groter te laten lijken. Bij een balkon kun je ook wat tips toepassen om het geheel groter te doen ogen. Omdat je balkon niet omringd is met alleen maar muren heb je sowieso wat meer ruimtelijkheid. Daarom is het aan te raden om je balkon niet helemaal vol te stouwen. Zorg ervoor dat je langs je meubels kunt lopen of dat je in ieder geval met gemak naar een stoel of bank kunt gaan.

Maak daarnaast gebruik van lichte kleuren om de ruimtelijkheid van het geheel te vergroten. Vind je donkere kleuren mooier? Let er dan op dat de muren in ieder geval licht van kleur zijn, zoals op onderstaande foto het geval is. Extra tip: plaats een spiegel aan een van de muren zodat de ruimte nog net iets groter lijkt.

Klein balkon inrichten

Pak de vloer van je balkon aan

De standaard vloeren van de meeste balkons zijn een beetje saai. Meestal is het een oppervlakte balkon waar niets gezelligs aan is. Bij kleine balkons wordt de gehele sfeer van de ruimte grotendeels bepaald door de vloer. De vloer is immers ontzettend zichtbaar! Ga daarom eens op zoek naar een alternatief dat bij je past. Helemaal hip zijn houten vlonderplanken of -tegels.

Lees ook:  De groene toekomst van waterstof auto’s

Dit soort planken en tegels zijn heel eenvoudig te leggen en geven je balkon direct een knusse sfeer. Daarnaast kun je met een vlonder ook van alles combineren! Waar je ook voor kunt gaan is een kleurrijk outdoorkleed of een mooi outdoortapijt. Heb je een overdekt balkon? Dan is een vintage Perzisch kleed ook heel passend.

Ga voor groen op je balkon

Of je nou wel of geen groene vingers hebt: een beetje groen op je balkon maakt een klein balkon al veel gezelliger. Zet bijvoorbeeld een mooie grote plant in een hoek of koop van die hangende plantenbakken die je aan de reling van je balkon kunt hangen. Heb je geen zin of tijd om planten te verzorgen?

Vandaag de dag zijn er heel veel toffe nepplanten te koop die bijna niet te onderscheiden zijn van echte planten. Ook leuk: begin met verticaal tuinieren! Daarmee bespaar je heel veel ruimte op de oppervlak én heb je een originele manier van tuinieren te pakken.

Zorg altijd voor fatsoenlijke zitplekken

Ook al heb je een klein balkon: een balkon zonder zitplekken hoef je eigenlijk niet in te richten. Het is juist fijn wanneer je van je balkon mét zitjes kunt genieten! Om ruimte te besparen kun je kiezen voor uitklapbare stoeltjes die je te voorschijn haalt wanneer je wilt zitten. Of ga voor een houten bank van bijvoorbeeld pallets en maak daar een knusse hoek mee, inclusief kussens en dekens!

Hang er een snoer met lampjes boven en je hebt een hele knusse vibe op je kleine balkon. Wat hierbij handig is is een uitklapbaar tafeltje dat je aan de reling van je balkon kunt hangen. Er zijn steeds meer bedrijven in Nederland die dit soort tafels produceren. Uiteraard kun je ook zelf aan het timmeren gaan voor een creatief geheel.

Lees ook:  Hoe maak jij de mooiste tuinbar?

Ga de hoogte in op je kleine balkon

Hierboven gaven we al de tip van verticaal tuinieren. De hoogte ingaan op een klein balkon is sowieso een goed idee. Als je niet zoveel ruimte hebt óp de grond dan moet je het maar ergens anders zoeken! Dat betekent dat je de muren en een eventueel plafond van een balkon op een hele tactische manier kunt gebruiken.

Denk aan hangplantjes, hangende kasten en mooie wanddecoratie om het geheel op te leuken. Wat tot slot ook een heel goed idee is, is om een hangmat op te hangen (als dat mogelijk is qua stevigheid). Een hangmat heb je namelijk ook zo opgeborgen om ruimte te besparen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down