Kintsugi: prachtige imperfecties

20 maart 2020
3837

Sommige spullen zijn zo mooi en dierbaar, daar willen we niet van scheiden. Ook niet als datgene in tig scherven op de grond ligt... en wanneer het dan toch gerepareerd is, zijn we vaak verheugd 'dat je er helemaal niets van ziet!' 

Niet wegpoetsen

De eeuwenoude Japanse kunstvorm 'kintsugi' doet juist het tegenovergestelde. In plaats van de breuk weg te poetsen, wordt gebroken porselein weer aan elkaar gezet met lijm vermengd met goud, zilver of platinum. De gedachte hierachter is dat breuken en reparaties onderdeel worden van de historie van een object, in plaats van iets dat je zou moeten verbergen.

Goudlijm uit de 15e eeuw

Kintsugi ontstond in de 15e eeuw toen een Japanse keizer zijn favoriete theepot brak en deze naar China terugstuurde om het te laten maken. Maar het resultaat - de breuk was geniet met metalen klemmen - vond hij dermate lelijk dat hij zijn vakmensen de opdracht gaf om met een meer esthetische oplossing te komen. Het verhaal gaat dat sommige verzamelaars deze methode zo mooi vonden, dat ze soms expres wat vazen lieten vallen zodat ze met het goud van kintsugi konden worden verfraaid!

Sommige verzamelaars vonden deze methode zo mooi, dat ze expres wat vazen lieten vallen zodat deze met het goudlijm van kintsugi konden worden verfraaid.

Mooi hoe in een wereld waar perfectie vaak tot het allerhoogste goed wordt verheven, op deze manier imperfecties tot het leven gaan behoren en ze juist karakter en een verhaal laten zien.

Dat is precies wat de ontwerpers Lotte Dekker en Gieke van Lon van Humade aantrekt in deze eeuwenoude techniek. Daarom ontwikkelden zij de New Kintsugi repair kit: een moderne variant van de goudlijm die je zelf kunt gebruiken om gesneuveld porselein eenvoudig en op originele wijze te repareren. Zo kan dat dierbare theekopje weer jaren mee!

Lees ook:  150 jaar oude porseleinfabrikant opent magazijn voor schatzoekers

Bestel de Kintsugi Repair Kit voor je eigen gebroken servies

De Kintsugi Repair Kit bestaat uit 2 componentenlijm (echt oersterk) en goudstof. Deze meng je en breng je aan op de breuklijn. Goed aandrukken, en na 48 uur drogen kun je borden, vazen en kopjes weer gebruiken, en zijn ze met de zichtbare goudlijm eigenlijk nog mooier dan daarvoor.

Bestel de Kintsugi Repair Kit hier.

kintsugi
Foto: Jurjen Poeles & Renee Frinking

Bekijk hier hoe Kintsugi werkt:

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down