Kintsugi: prachtige imperfecties

18194 VIEWS
Kintsugi: prachtige imperfecties

Sommige spullen zijn zo mooi en dierbaar, daar willen we niet van scheiden. Ook niet als datgene in tig scherven op de grond ligt… en wanneer het dan toch gerepareerd is, zijn we vaak verheugd ‘dat je er helemaal niets van ziet!’ 

Niet wegpoetsen

De eeuwenoude Japanse kunstvorm ‘kintsugi’ doet juist het tegenovergestelde. In plaats van de breuk weg te poetsen, wordt gebroken porselein weer aan elkaar gezet met lijm vermengd met goud, zilver of platinum. De gedachte hierachter is dat breuken en reparaties onderdeel worden van de historie van een object, in plaats van iets dat je zou moeten verbergen.

Goudlijm uit de 15e eeuw

Kintsugi ontstond in de 15e eeuw toen een Japanse keizer zijn favoriete theepot brak en deze naar China terugstuurde om het te laten maken. Maar het resultaat – de breuk was geniet met metalen klemmen – vond hij dermate lelijk dat hij zijn vakmensen de opdracht gaf om met een meer esthetische oplossing te komen. Het verhaal gaat dat sommige verzamelaars deze methode zo mooi vonden, dat ze soms expres wat vazen lieten vallen zodat ze met het goud van kintsugi konden worden verfraaid!

Sommige verzamelaars vonden deze methode zo mooi, dat ze expres wat vazen lieten vallen zodat deze met het goudlijm van kintsugi konden worden verfraaid.

Mooi hoe in een wereld waar perfectie vaak tot het allerhoogste goed wordt verheven, op deze manier imperfecties tot het leven gaan behoren en ze juist karakter en een verhaal laten zien.

Lees ook:  Achter de schermen van de schilderkunst

Dat is precies wat de ontwerpers Lotte Dekker en Gieke van Lon van Humade aantrekt in deze eeuwenoude techniek. Daarom ontwikkelden zij de New Kintsugi repair kit: een moderne variant van de goudlijm die je zelf kunt gebruiken om gesneuveld porselein eenvoudig en op originele wijze te repareren. Zo kan dat dierbare theekopje weer jaren mee!

Bestel de Kintsugi Repair Kit voor je eigen gebroken servies

De Kintsugi Repair Kit bestaat uit 2 componentenlijm (echt oersterk) en goudstof. Deze meng je en breng je aan op de breuklijn. Goed aandrukken, en na 48 uur drogen kun je borden, vazen en kopjes weer gebruiken, en zijn ze met de zichtbare goudlijm eigenlijk nog mooier dan daarvoor.

Bestel de Kintsugi Repair Kit hier.

kintsugi
Foto: Jurjen Poeles & Renee Frinking

Bekijk hier hoe Kintsugi werkt:

 

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De magie van de draaitafel
Kunstige calligrafie in 3D perspectief
Het grootste houtsnijwerk ter wereld
Creatieve uitspattingen op middeleeuws perkament

3 thoughts on “Kintsugi: prachtige imperfecties

  1. Ik heb de goud repair tijd geleden bij jullie besteld vind het geweldig! Nu zou ik het willen gebruiken voor een kop waar ik ook weer uit wil drinken… Kan dat? Of is het na reparatie alleen als sieribject te gebruiken
    Met vriendelijke groet Joke


Comments are closed.