De aantekeningen van Leonardo da Vinci zijn nu gratis online te bekijken

1 september 2017
626

Leonardo da Vinci is een van de meest invloedrijke en briljante kunstenaars en uitvinders in de geschiedenis. Van de gulden snede en Mona Lisa tot zelfs de basis van helikopter. En nu, bijna 600 jaar later, krijgen we een kijkje in het hoofd van dit genie, want zijn aantekeningen zijn online in te zien.

Codex Arundel: verzamelwerken van Da Vinci

The Britisch Library werkte in 2007 met Microsoft aan een project genaamd Turning the pages. Het doel van dit project: Da Vinci's 570 pagina's tellende notitieboek  The Codex Arundel online zetten. Dit boek dankt zijn naam aan Thomas Howard, Graaf van Arundel (1586 - 1646). Een Engelse kunstverzamelaar die in het bezit was van deze notities.

De Codex Arundel is nooit een gebonden notitieboek geweest. Het bestaat uit losse vellen papier die variëren in type en formaat en na Da Vinci's dood bij elkaar zijn gebracht. De aantekeningen dateren tussen 14-80 en 1518, hoewel de meesten stammen uit 1508.

Geheime aantekingen

Het was eigenlijk nooit Leonardo's bedoeling om zijn aantekeningen te publiceren. Hij liet al zijn notities na aan zijn pupil Fransesco Melzi. Bij zijn aantekeningen (283 pagina's) wordt verteld waar het over gaat en je kunt inzoomen op de tekst en afbeeldingen. Leuk feitje: Leonardo schreef zijn notities van rechts naar links. Dit staat bekend als zijn karakteristieke 'spiegelhandschrift'.

Een homo universalis

De meeste mensen kennen Leonardo van zijn schilderkunst, maar hij had veel meer talenten. Hij was een man van de Renaissance; een homo universalis. Hij schilderde, was geïnteresseerd in wetenschap, de menselijke anatomie en was uitvinder. Zijn notities zijn minder bekend, maar laten zien dat Leonardo een man was die zijn tijd vooruit was.

Lees ook:  Michiel Paalvast | Een achtertuin in Veere als inspiratiebron

Mooie inspiratie voor moderne genieën die niet altijd door hun omgeving begrepen worden..

Apparaat om onder water te kunnen ademen 

da vinci 1

Leonardo's studie over balans met een schets van een zeeschelp

da vinci 2

Schets en berekeningen van een mechanische constructie

da vinci 3

Katrolsysteem

da vinci 4

Diagram over optica en Leonardo's studie over reflectie. Schets voor het vervaardigen van een optische concave spiegel. 

da vinci 5

Voor zijn studie om geluid te begrijpen ontwierp hij een orgel

da vinci 6

Dit lijkt een schets te zijn van een oven of verwarmingssysteem

da vinci 7

Leonardo's studie over de beweging van water

da vinci 8

Een schets van een bronsoven om brons te kunnen smelten

da vinci 9

Hier zijn twee dingen te zien: een schets voor een geometrisch proportioneel kompas en een schets voor een boiler op laag vuur

da vinci 10

Meer zien? Kijk hier!

Da Vinci gebruikte zijn notitieboeken voor allerlei doeleinden, maar deze kunstenaar tekent dit soort boeken vol met realistische portretten van mens en dier met een balpen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down