Vrouwen hebben de broek aan op het Estlandse eiland Kihnu

1383 VIEWS
Vrouwen hebben de broek aan op het Estlandse eiland Kihnu

Op het Estlandse eiland Kihnu maken vrouwen de dienst uit. Het is een van de laatste matriarchale samenlevingen in de wereld. Al eeuwenlang zijn de mannen een groot deel van het jaar op zee om te vissen. In hun afwezigheid wordt de gemeenschap (van ca. 600 mensen) geleid door vrouwen. Sébastien Leban maakte een prachtige fotoreportage over Kihnu.

Volkscultuur

Kihnu heeft een levendige volkscultuur. De vrouwen op het Estlandse eiland zijn een belangrijke schakel in het het instandhouden en bewaren van de oude tradities en cultuur. Voor de gemeenschap zijn de tradities van grote betekenis en onderdeel van het dagelijks leven. Op school leren kinderen onder andere het dialect van Kihnu en het bespelen van traditionele muziekinstrumenten. De inwoners komen vaak samen in het museum dat ook als feest- en danszaal wordt gebruikt en waar traditionele liederen worden gezongen. Vrouwen en meisjes dragen traditionele rokken maar hebben de broek aan op dit eiland.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Estlandse

Estlandse

Estlandse

Estlandse

EstlandseOp de foto hierboven is Mare Mätas met een vriendin en een paar kinderen te zien in de buurt van de 19de eeuwse vuurtoren. Mare is de leider van Kihnu. Foto: Sébastien Leban

Estlandse Kihnu op de werelderfgoedlijst van Unesco

Kihnu staat bekend om zijn goed bewaarde volkscultuur. In 2003 werd het eiland daarom ook opgenomen op de Unescolijst van Immaterieel Werelderfgoed. Ookal heeft Kihnu nog een matriarchaal karakter de technologische ontwikkelingen leiden er toe dat steeds meer vissers werk vinden in andere sectoren zoals in de landbouw.

Lees ook:  De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont

Estlandse

Estlandse

In het korte filmpje hieronder vertelt Mare Mätas met trots over Kihnu en de oude tradities en gewoontes. Het is een ander leven dan op het vaste land, het is ook een moeilijker leven, maar de vrouwen (en uiteraard ook de mannen) houden van Kihnu; het is hun paradijs.

Andere krachtige vrouwen zijn onder andere te vinden in Zuid Korea en Japan. Al eeuwen zijn het daar de vrouwen die het zware en gevaarlijke werk doen: duiken zonder zuurstofflessen naar de bodem van de zee voor schaal- en schelpdieren.

MEER INSPIRATIE

Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!
De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd