Vrouwen hebben de broek aan op het Estlandse eiland Kihnu

3 april 2018
144

Op het Estlandse eiland Kihnu maken vrouwen de dienst uit. Het is een van de laatste matriarchale samenlevingen in de wereld. Al eeuwenlang zijn de mannen een groot deel van het jaar op zee om te vissen. In hun afwezigheid wordt de gemeenschap (van ca. 600 mensen) geleid door vrouwen. Sébastien Leban maakte een prachtige fotoreportage over Kihnu.

Volkscultuur

Kihnu heeft een levendige volkscultuur. De vrouwen op het Estlandse eiland zijn een belangrijke schakel in het het instandhouden en bewaren van de oude tradities en cultuur. Voor de gemeenschap zijn de tradities van grote betekenis en onderdeel van het dagelijks leven. Op school leren kinderen onder andere het dialect van Kihnu en het bespelen van traditionele muziekinstrumenten. De inwoners komen vaak samen in het museum dat ook als feest- en danszaal wordt gebruikt en waar traditionele liederen worden gezongen. Vrouwen en meisjes dragen traditionele rokken maar hebben de broek aan op dit eiland.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Estlandse

Estlandse

Estlandse

Estlandse

EstlandseOp de foto hierboven is Mare Mätas met een vriendin en een paar kinderen te zien in de buurt van de 19de eeuwse vuurtoren. Mare is de leider van Kihnu. Foto: Sébastien Leban

Estlandse Kihnu op de werelderfgoedlijst van Unesco

Kihnu staat bekend om zijn goed bewaarde volkscultuur. In 2003 werd het eiland daarom ook opgenomen op de Unescolijst van Immaterieel Werelderfgoed. Ookal heeft Kihnu nog een matriarchaal karakter de technologische ontwikkelingen leiden er toe dat steeds meer vissers werk vinden in andere sectoren zoals in de landbouw.

Estlandse

Estlandse

In het korte filmpje hieronder vertelt Mare Mätas met trots over Kihnu en de oude tradities en gewoontes. Het is een ander leven dan op het vaste land, het is ook een moeilijker leven, maar de vrouwen (en uiteraard ook de mannen) houden van Kihnu; het is hun paradijs.

Andere krachtige vrouwen zijn onder andere te vinden in Zuid Korea en Japan. Al eeuwen zijn het daar de vrouwen die het zware en gevaarlijke werk doen: duiken zonder zuurstofflessen naar de bodem van de zee voor schaal- en schelpdieren.

Lees ook:  3 markante vrouwen over stijl, het leven en ouder worden

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Chinees Nieuwjaar 2023: dit brengt het jaar van het konijn

Het mooiste uitzicht van de wereld

Hierom is opruimen super belangrijk!

Alles wat je moet weten over pyriet

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings