Kersttradities over de hele wereld

20 december 2023
69
Kersttradities

Kerstmis is een magische tijd van het jaar waarin mensen over de hele wereld samenkomen om de geboorte van Jezus Christus te vieren en te genieten van de warmte van familie en vrienden. We weten allemaal dat kerstbomen worden versierd en kerstcadeaus worden uitgewisseld, maar verschillende landen hebben ook hun eigen unieke kersttradities. In deze blog kijken we naar hoe mensen van diverse culturen Kerstmis vieren.

Posada's en Las Posadas in Mexico

Een van de meest iconische tradities in Mexico tijdens Kerstmis zijn de "Posada's." Posada is het Spaanse woord voor herberg en dit woord symboliseert de zoektocht van Maria en Jozef naar een plek om te verblijven in Bethlehem. Tijdens de Posada gaan groepen mensen van huis tot huis en zingen ze liedjes waarin ze vragen om onderdak. De groep wordt vaak afgewezen totdat ze bij het laatste huis aankomen. Dit huis representeert de herberg en hier wordt de groep mensen verwelkomd. Bij de verwelkoming worden er traditionele gerechten zoals tamales en ponche (een warme fruitdrank) geserveerd.

Kerstmarkten in Duitsland

Als het om kerstmarkten gaat, staat Duitsland bovenaan de lijst. De kerstmarkten zijn verspreid over het hele land. Veel mensen bezoeken deze markten met sfeervolle met kraampjes. Bij deze kraampjes kun je kunst, glinsterende kerstdecoraties en heerlijke lekkernijen zoals glühwein en kerstkoekjes vinden. Een bezoek aan een Duitse kerstmarkt vergelijken veel mensen met een reis naar een winterwonderland.

 Als je nog geen kerstmarkt hebt bezocht, is het wellicht een goed moment om te overwegen om je auto theorie spoedcursus te halen. Voordat je het weet kun je een met de auto een kerstmarkt bezoeken!

kerstmarkt

Kentucky Fried Christmas in Japan

Kentucky Fried Christmas is een unieke en opmerkelijke kersttraditie waarbij mensen in Japan KFC bestellen tijdens het kerstseizoen. Hoewel Kerstmis in Japan geen religieuze betekenis heeft en niet dezelfde culturele traditie heeft als in veel westerse landen, is het vieren van Kerstmis in Japan vaak gekoppeld aan het bestellen van KFC-maaltijden, vooral gefrituurde kip.

Lees ook:  Boomhut overnachting: 8x een bijzonder plekje om je een te voelen met de natuur

De oorsprong van deze traditie gaat terug tot de vroege jaren 1970. In die tijd waren er in Japan niet veel kalkoenen beschikbaar, wat traditioneel een kerstmaaltijd is in veel westerse landen. Bovendien was KFC een relatief nieuw en populair fastfoodrestaurant in Japan. KFC Japan besloot hierop in te spelen en lanceerde een marketingcampagne genaamd "Kurisumasu ni wa kentakkii wat betekent "Kentucky voor Kerstmis." De campagne moedigde mensen aan om KFC te bestellen als een kerstmaaltijd. De campagne was een groot succes en heeft KFC in Japan in de loop der jaren tot een kersticoon gemaakt.

Kerst op 7 januari in Rusland

Kerstmis wordt op 7 januari gevierd in Rusland omdat Russische kerken de Juliaanse kalender volgen voor hun religieuze feestdagen. In tegenstelling tot veel westerse landen die de Gregoriaanse kalender gebruiken. De Juliaanse kalender werd ingevoerd door Julius Caesar. Deze kalender verschilde enigszins van het zonnejaar. Waardoor de datums voor feestdagen, zoals Kerstmis, verschoven.

Wereldwijde kersttradities

Tijdens het verkennen van deze kersttradities verkennen, kunnen we zien dat de viering van Kerstmis overal ter wereld uniek is. Een ding dat toch hetzelfde blijft, is het gemeenschapsgevoel en de liefde voor familie. Kerst blijft een tijd van samenkomen en dankbaarheid tonen.  

kerstboom versieren

Wij van paradijsvogel wensen je alvast fijne feestdagen!

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down