Kastelen van vroeger en nu

27 februari 2024
74
kastelen

Vroeger werden kastelen gebruikt om de vijand aan te kunnen vallen, maar nu wordt het gebruikt voor het geven van verschillende grote feesten of overnachtingen. Wil je meer weten over de kastelen van vroeger en nu? Lees dan vooral verder.

Middeleeuws kasteel

Onderdelen van een kasteel

In de middeleeuwen werden kastelen gemaakt om zichzelf te beschermen tegen de vijand en ook met het aanvallen van de vijand. Zo werd een kasteel vroeger functioneel gemaakt om te kunnen vechten. We gaan een aantal onderdelen toelichten.

 1. Woontoren: aan de voorkant van het kasteel heb je de woontoren.
 2. De binnenplaats: dit was de beschermende ruimte voor het dagelijks leven tegen de vijanden
 3. De voorburcht: hier woonde de kasteelheer met zijn vazallen. Dit is de plek waar handwerkers hun vak konden uitoefenen.
 4. Kasteelmuren: dit was een belangrijk deel tegen verdediging van de vijand.
 5. Grachten: hiermee konden ze de vijand goed op afstand houden.
 6. Toegangsbruggen: hier kan je het kasteel binnen lopen over de gracht.
 7. Kasteeltorens: vanuit hier kon je snel ongewenst bezoek zien aankomen. Onderaan de toren werden voorraden opgeslagen.
 8. Kerker: dit is een gevangenis die zich meestal in de kelder bevond.
 9. Kapellen: dit is een speciale ruimte waar missen in gehouden werden.
 10. Weergangen: een weergang is een looppad aan de bovenzijde van de kasteelmuur.
 11. Kantelen: hier worden vaak schietgaten in gemaakt, door de kantelen kan de verdediger zichzelf beter beschermen.
 12. Gemak: een wc in die tijd, waar uitwerpselen in de gracht konden vallen.
 13. Duivengaten: hierin werden duiven gehouden
 14. Kasteeltuinen: deze tuinen werden aangelegd voor ontspanning en vermaak. Ook werden er planten gekweekt om voedsel ervan te maken.
Lees ook:  Projectie als medium voor visuele kunst

Het vroegere dagelijks leven op kastelen

Erg comfort was het leven op een kasteel niet. Veel luiken werden gemaakt van hout. Mensen sliepen in een grote zaal op matrassen van school. Pas na een lange tijd konden slaapkamers en woonkamers verwarmd worden door de open haard en kaarsen. Wie woonden er op kastelen? Dat waren edelmannen en -vrouwen, bedienden en ridders. Schildknapen werden opgeleid tot ridder. De belangrijkste vrouw op kastelen waren de kasteelvrouwen. De grote zaal werd gebruikt voor rechtspraak, vergaderingen en feesten. Op de kastelen werden regelmatig toernooien en jachten gehouden om voedsel te vinden.

Kastelen van nu

Tegenwoordig worden kastelen voor hele andere doeleinden gebruikt dan in de tijden van de middeleeuwen. Ze worden nu gebruikt als museum, woning of als feestlocatie. Zeg nu eerlijk: wat is sprookjesachtiger dan slapen in een kasteel? Bewoners genieten een aantal dagen van hun verblijf op een sprookjesachtige locatie. Veel kastelen worden nu als bed and breakfast gebruikt. Zo is Kasteel Limbricht ook een bed en breakfast die ook gehuurd voor trouwfeesten en bedrijfsfeestjes. Tegenwoordig worden kastelen ook als trouwlocatie gebruikt. Trouwen is natuurlijk een unieke dag waarbij een unieke locatie hoort. Ben je benieuwd naar andere mooie locaties om te trouwen? Lees dan het artikel: de mooiste locaties om te trouwen.

kasteel

Hedendaagse stijl van kastelen

 De stijl van de kastelen van tegenwoordig zijn compleet anders dan hoe ze vroeger uitzagen. Zo is het bijvoorbeeld een stuk moderner. Tegenwoordig hebben kastelen een verwarming, koelsystemen en energiezuinige verlichting. Ook hebben ze zelf voorzieningen van spa’s tot aan thuisbioscopen. Tegenwoordig zijn bioscopen een stuk duurzamer. Groene bouwmethoden worden nu ook gehanteerd. Denk bijvoorbeeld aan groendaken, het plaatsen van zonnepanelen en regenopvangsystemen. Daarnaast zijn kastelen tegenwoordig beter beveiligd. Ze hebben betere bewakings- en alarmsystemen en hebben soms ook bepaalde ruimtes die beveiligd worden. Toegangspoorten zijn op de dag van vandaag ook bewaakt. De ontwerpen van kastelen nu zijn ook heel anders omdat er nu heel anders na architectuur gekeken worden dan vroeger. De kamers van de kastelen wordt nu gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals voor entertainment, gastenverblijf, thuiswerken of bepaalde evenementen.

Lees ook:  De mystieke wereld van Triton: Mythes en betekenis van de Griekse God van de zee

Onderhoud van kastelen

Voor het onderhouden van een kasteel is een groot financieel vermogen vereist. Het kost zeker een aantal miljoenen euro’s. En wat houdt het onderhouden van een kasteel nu in? Er komen hoge renovatiewerken bij het project kijken. Daarnaast is het schoonmaken van een kasteel niet een klusje dat snel klaar is. Hiervoor worden vaak schoonmaakbedrijven ingeschakeld. Dan zijn er nu al heel wat kosten genoemd, maar een belangrijke is alweer vergeten, namelijk het isoleren van een kasteel. Alle muren, daken, vloeren en ramen moeten geïsoleerd worden. Hierbij is het ook belangrijk welke materialen je kiest. Ook hiervan zijn de kosten erg hoog.

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down