Kastelen in Nederland: 5 Middeleeuwse pareltjes om te bezoeken

10 juni 2020
1853
mooiste kastelen in Nederland

Nederland telt honderden kastelen. De meeste daarvan zijn gebouwd in de Middeleeuwen en dankzij het goede onderhoud kunnen we er nog steeds van genieten. Rijkelijk gedecoreerde kamers bieden je zo een reis door de tijd. Een mooie bonus: ze zijn meestal omringt door prachtige natuur. We geven vijf tips voor de mooiste kastelen in Nederland.

1. Kasteel de Haar

We zetten hem bovenaan het lijstje van kastelen in Nederland die een bezoekje waard zijn, want Kasteel de Haar is echt een plaatje om te zien. Bovendien is het ook het grootste kasteel van Nederland. Binnen krijg je een kijkje in het leven van de decadente familie van Zuylen zoals zij er leefden in de 20e eeuw. Rondom het kasteel ligt 55 hectare aan kasteeltuinen waarin je heerlijk kunt wandelen. Leuk feitje: het Middeleeuwse kasteel werd in de 19e eeuw helemaal gerestaureerd door Pierre Cuypers, de architect die ook het Centraal Station van Amsterdam en het Rijksmuseum ontwierp.

https://www.instagram.com/p/B-HOyMVD--J/?utm_source=ig_web_copy_link

2. Kasteel Duurstede

Een stuk minder extravagant dan Kasteel de Haar maar niet minder bijzonder, is Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede. In de loop der tijd is het kasteel deels vervallen tot een ruïne maar de ligging te midden van een park op een klein eilandje dat je betreedt via een ophaalbrug, geeft het geheel een sprookjesachtige sfeer. De ruimtes die te bezichtigen zijn geven je een bijzonder kijkje in dit kasteel dat dateert uit begin 13e eeuw. Tegenwoordig is het een zeer populaire trouwlocatie.

https://www.instagram.com/p/B_POogxnU34/?utm_source=ig_web_copy_link

3. Kasteel Doorwerth

In een prachtig groen stukje Gelderland vind je het populaire Kasteel Doorwerth. Het kasteel is eigenlijk een volledig museum en rondleidingen tonen je alle vertrekken. Op sommige dagen kom je onderweg rolspelers tegen die van het kasteelbezoek voor kinderen een ware belevenis maken. Blijf na het bezoek zeker even in de omgeving van het kasteel, want je kunt hier prachtige wandelingen maken.

Lees ook:  9 weetjes over fruitvliegjes

https://www.instagram.com/p/CA8nEjSnXOR/?utm_source=ig_web_copy_link

4. Muiderslot

Het is een van de bekendste kastelen in Nederland: het Muiderslot. De 13e eeuwse waterburcht in Muiden is inmiddels een museum waar je met gemak een paar uur door kunt brengen. Wist je dat je ook met de boot naar het Muiderslot kunt? Tussen april en oktober kan je van dinsdag t/m zondag de veerpont pakken vanuit Amsterdam IJburg. Een tweede optie is de veerpont vanuit Marina Muiderzand in Almere, die elke zaterdag naar Muiderslot vaart. Ideaal voor een dagje uit!

https://www.instagram.com/p/BzDVnYzChuI/?utm_source=ig_web_copy_link

5. Slot Loevestein

Een kasteel dat ook een gooi doet naar de titel bekendste kasteel van Nederland, is Slot Loevestijn in Gelderland. Dit slot is met name beroemd vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot. Tegenwoordig is het ingericht als museum voor het hele gezin, met tentoonstellingen en spellen over Hugo de Groot en de Hollandse Waterlinie. Zonder kinderen naar Slot Loevestein? Zeker doen, want inmiddels is er ook een escape room en een speciale Real Life Game in het kasteel gevestigd!

https://www.instagram.com/p/CBEWOqFD9MZ/?utm_source=ig_web_copy_link

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

Welke bezienswaardigheden in Londen zijn er gratis?

De kracht van creatieve dagelijkse rituelen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings